Lepa bašta i uređeno dvorište: neprocenjivo bogatstvo svakog imanja

Više slika

Više slika

Baštovanstvo je jedna od onih aktivnosti koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Drugim rečima - ne razmišljamo mnogo o stanju naše bašte osim ako nešto ne krene po zlu. Ali, to je velika greška, jer je baštovanstvo zapravo veoma važan hobi koji ljude čini zaista srećnim. Prelepa bašta čini da se osećate sigurnije, odlična je po vaše fizičko i mentalno zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i idealna je za druženje sa dragim ljudima. 

S druge strane, lepa bašta uglavnom znači da je vaš otvoreni prostor lepo dizajniran, a to sa sobom automatski povlači stavke poput lakšeg održavanja i značajnog povećanja vrednosti imovine. Jednom rečju - lepa i udobna bašta (kao i dvorište uređeno po vašoj meri) omogućava vam da poboljšate kompletan životni stil.

Udoban kutak u dvorištu za okupljanje sa porodicom i prijateljimaphoto: inigo

Pažljiv dizajn i uređenje otvorenog prostora može vam pomoći da se osećate sigurnije, mirnije i opuštenije u sopstvenoj bašti. Razmislite o korišćenju boja i biljaka kako bi granične ograde bile manje stroge. Dobro razmislite o tome gde postavljate sigurnosna svetla i eventualne kamere tako da mogu da rade svoj posao bez narušavanja vaše udobnosti.

Od najmanjeg placa do najvećeg imanja, bašte oduvek pomažu ljudima da se osećaju bolje, uzgajaju zdravu hranu, udišu svež vazduh i upiju malo vitamina D.  Možete li da vežbate u svojoj bašti? Apsolutno da! Čak će i mala bašta biti dovoljno velika da odmotate svoju prostirku za jogu ili da vežbate sa nekim tegovima. Sve što vam zaista treba je čvrsta, ali ravna površina za rad - po mogućstvu ona koja je dobra u apsorpciji udara.

Zelene površine i bujne bašte su izuzetno korisne za fizičko i mentalno zdravlje ljudiphoto: inigo

Za bolje mentalno zdravlje – šta kažete na promenu dizajna vaše bašte kako biste uključili prostor za opuštanje? Možda vam zvuk vode koja teče pomaže da se smirite? Ili volite miris tek pokošene trave, ili cvrkut ptica u ranu zoru? Sve su ovo karakteristike koje bi valjalo imati u vidu ukoliko ste rešeni da svoj eksterijer pretvorite u otvoreni spa-centar.

Napravite mesto za zabavu prijatelja i porodice na otvorenom. Zamislite samo: roštilj, deca koja se igraju, kućni ljubimci koji trčkaraju po zelenoj travi. Adekvatno uređenje vaše bašte će osigurati da se svi osećaju srećno i udobno. Možete postaviti kuhinju na otvorenom, uzgajati začinsko bilje, izgraditi trpezariju na otvorenom.

Vaše mogućnosti u pogledu dizajna bašte su zaista neograničene!

Lepo dizajnirana bašta pomaže da uvećate vrednost celokupnog porodičnog imanjaphoto: inigo

Povezane teme

09.02.2024 Moj vrt

10 načina da oživite jednoličnu betonsku terasu

Beton predstavlja jeftin i izuzetno prilagodljiv materijal za dvorište, sposoban da preuzme različite oblike i odgovori na raznovrsne dizajnerske izazove.

06.02.2024 Moj vrt

Cveće otporno na mraz: kako ulepšati dvorište tokom hladnih meseci?

Osvežite svoj vrt i uživajte u prelepim cvetovima čak i kada se temperatura napolju spusti ispod nule.

03.02.2024 Moj vrt

Ključne karakteristike svakog dobro dizajniranog otvorenog prostora

Dizajn moderne terase nije samo puko stvaranje prostora za odmor, već pravo umetničko delo koje reflektuje stil i životni pristup domaćina.

31.01.2024 Moj vrt

Iskoristite svaki centimetar svog prostora - bilo da je to terasa, trem ili balkon!

Možda jeste još uvek hladno ali to ne znači da naše terase trebaju biti prazne, dosadne, beživotne.

28.01.2024 Moj vrt

Za vašu inspiraciju: 15 prelepih krovnih terasa

Terase na krovovima zgrada su nešto što se ne sreće tako često i upravo su zbog toga pravi izazov za dizajnere eksterijera.

25.01.2024 Moj vrt

Inspirativne ideje za uređenje kamenih bašti

Ideje za kamene bašte postaju najinteresantnija rešenja koja vredi primeniti na vaš vrt i dvorište vašeg doma, kako biste učinili da ono izgleda mnogo prirodnije.

22.01.2024 Moj vrt

Predviđanja baštenskih trendova za 2024. godinu

Želimo da naše bašte budu produžetak naših domova, mesto koje se oseća prijatno i gostoljubivo, i utočište koje nas povezuje sa prirodom i pomaže nam da se osećamo mirno i staložen...

19.01.2024 Moj vrt

Za vašu inspiraciju: 15 prelepih balkona i terasa u neutralnom dekoru

Neutralne boje ne treba posmatrati kroz prizmu jednoličnosti, jer one su sve samo ne dosadne. Nenametljive su i ne opterećuju misli, zbog čega su toliko poželjne naročito tokom let...

16.01.2024 Moj vrt

Prednosti korišćenja sitnog šljunka u dizajnu dvorišta

Šljunak je popularan među vlasnicima kuća sa dobrim razlogom. Postoji mnogo prednosti i pogodnosti za korišćenje ovog malog kamenja za terase i šetališta.

13.01.2024 Moj vrt

Vrt u spavaćoj sobi: ovih 6 biljaka se odlično snalazi u vašem prostoru za odmor

Ako stavite biljke u svoju spavaću sobu, samo treba da odaberete prave i da se uverite da dobiju negu koja im je potrebna.

10.01.2024 Moj vrt

8 proverenih saveta za negu sobnih biljaka tokom zime

Bez promene rutine nege, vaše najbolje namere - kao što je održavanje tla vlažnim - mogu dovesti do toga da listovi vaših biljaka pojačano opadaju ili jednostavno nestanu preko noć...