Kreativne ideje za izradu rešetki za cveće i povrće

Proleće je na korak od nas, a sa njim svakako tu u i radovi u vrtu.

Bilo da se intenzivno bavite baštovanstvnom ili imate svega nekoliko biljaka o kojima vodite računa, ono što će vam sigurno koristiti su kreativne ideje za izradu rešetki za cveće i povrće. Ove rešetke se tradicionalno izrađuju od drveta koje se ukršta sa ciljem kreiranja mreže koja će omogućiti puzavicama da se uz nju penju i biljkama kojima je potrebna potpora pri rastu poput paradajza da se ne slome usled težine ploda.

U većini slučajeva ove rešetke nemaju okvir, ali svakako da tu vaša krativnost igra glavnu ulogu. Osim drveta, one mogu biti napravljene i od brojnih drugim materijala poput stabljiki bambusa, metalnih ili plastičnih šipki. Napravljene na podupiru rast biljaka i prikazuju ih u njihovom najlepšem svetlu, ove rešetke neretko idu u visinu i do dva metra ako je reč o većim biljkama. Ako ste raspoloženi da ove godine vaš vrt ili baštu ukrasite rešetkama za cveće i povrće zanimljivog izgleda, imamo za vas mali DIY projekat.

Vaše omiljeno povrće poput graška, pasulja, tikvica, krastavca i čeri paradajza lepo će rasti ako mu omogućite stabilan oslonac odnosno penjanje. Bilo da je zasađeno u saksiji ili zemlji u bašti, vaše povrće će zahvaljujući ovim rešetkama da se vine u visine. U tu svrhu možete iskoristiti gotovo sve što vam dođe pod ruku. Stara drvena vešalica za kapute može postati lepa rešetka za cveće, a njena podesiva opcija je odličan dodatak koji će biljkama itekako koristiti.

Vaš baštenski alat koji više ne koristite može dobiti novu svrhu, ako ga pretvorite u rešetku za povrće i cveće. Drvene letvice posložene tako da formiraju oblik indijanskog šatora predstavljaju savršenu ideju za veći vrt i različito bilje kom pružaju priliku da se penje sa svih njegovih strana. Jednostavna varijanta rešetke u obliku merdevina koju možete osloniti na zid je opcija sa kojom ne možete pogrešiti. Čak i dve jednostavne stabljike bambusa i malo kanapa može da vam posluži za kreiranje ovih rešetki.

Zavirite u našu galeriju i pronađite svoju inspiraciju.

Ž.J.

Izvor: Shelterness

Foto: Pinterest

Povezane teme