Kaktus u tegli - dekorativna biljka koja će osvežiti vaš dom

Sukulenti poput kaktusa zahtevaju malo održavanja i nege što ih čini odličnim za mesta poput tegli, terarijuma ili baštenskih posuda.

Oni zahtevaju vrlo malo vode i sporo rastu, a tegle pružaju strukturu oko kaktusa koja otežava njihovo oštećenje dodirivanjem, a istovremeno omogućava ljudima da vide lepotu iznutra. Kaktus u teglama savršen je za porodice sa malom decom koja žele posmatrati sukulente u manjoj verziji njihovog prirodnog staništa.

Koliko često zalivam svoj kaktus u tegli?

Većina kaktusa zahteva zalivanje jednom nedeljno kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Ove sočne vrste često se nalaze u pustinji i navikle su da dugo žive bez vode. Kada zalivate svoj kaktus, koristite samo dovoljno vode da zemlja bude vlažna, a ne mokra. Ne zaboravite da posmatrate svoj kaktus - premalo vode će osušiti lišće. Kaktus je odličan za ljude koji tek počinju da se brinu o biljkama. Ne zahtevaju veliku količinu veštine i teško ih je uništiti.

Koju vrstu tegle treba da koristim da napravim svoj kaktus u tegli?

Staklene tegle su najbolje opcije za ovaj projekat, jer su izdržljive i jednostavne. Staklo ne ometa pogled na kaktus iznutra, pružajući zaštitu onima koji bi iz znatiželje hteli da dodirnu biljku i ubodu se.

Kako da napravim svoj kaktus u tegli?

Trebaće vam tegla, makaze, šaka šljunka, šaka peska, dve šake crne zemlje, kaktus i baštenske rukavice za zaštitu ruku. Pored toga, možete dodati i obojene kamenčiće koje mogu dodatno ulepšati vaš kaktus, mada se većina ljudi odlučuje za smeđe, koje savršeno odgovaraju prirodnom staništu kaktusa.

Sukulenti bi trebali biti jaki i dovoljno veliki da podnose sastojke potrebne za vaš projekat. Možete odrezati komad glavnog kaktusa da raste u vašoj tegli. Koristite rukavice da zaštitite ruke od bodlji kaktusa. Počnite prvo sa slojem šljunka. Trebalo bi da bude oko 2 cm u tegli. Koristite dovoljno za veličinu tegle koju ste izabrali. Drugi sloj bi trebao biti debeli sloj zemlje. Dve trećine tegle treba da bude popunjeno zemljom. Vaš treći sloj biće pesak. Sipajte što više peska. Vaš poslednji sloj biće šljunak. Ovo je sloj koji će održati biljku i pomoći joj da stoji čvrsto u tegli.

Nakon toga, sve što vam preostaje je da svoj kaktus u tegli redovno salivate i držite podalje od sunčeve svetlosti, uživajući u pogledu na svoju malenu pustinjsku oazu.

Povezane teme