Kako stvoriti divlju seosku baštu usred grada?

Obilna sadnja i mnoštvo cvetnih oblika, tekstura i boja definišu takozvani seoski stil bašte.

Iako zvuči kao nešto što je praktično nemoguće stvoriti u gradskom dvorištu ili urbanijoj sredini, seoske bašte su zapravo jako zanimljive i lake za instalaciju. U suštini, tajna je u tome da se stvori okvir strukturalnih biljaka koji uključuje nanose lavande i grmove ruža, kao i da se taj okvir adekvatno pomeša sa trajnicama u cilju dodavanja takozvane vertikalne lepote.

Ako tražite ideje za stvaranje šarmantne seoske bašte na svom imanju, onda počnite sa sopstvenom vizijom o tome kakav bi prostor mogao biti. Da li su to penjačice koje se penju uz zidove, romantični slojevi nežno obojenih višegodišnjih biljaka ili starinske saksije koje pršte od mirisnog cveća i domaćih zasada?

Kao koncept, seoski stil opremanja vrtova i bašti je teško definisati, ali kad god vidite jednu takvu baštu – jasno vam je o čemu se tu radi. One su udobne, neformalne, raskošne, i izgledaju kao da su srasle sa kućom i polako evoluirale vremenom. Najbolja stvar od svega – ovaj stil se lako uklapa u svaki otvoreni prostor, bez obzira na njegove dimenzije!

Biljke su svakako glavni akteri u seoskoj bašti, a obilni cvetovi su obično raspoređeni nasumično, tako da su sve moguće boje i oblici izmešani. Ruže i lavanda su visoko kotirane biljke kao i sve druge mirišljave varijante poput jorgovana. Svo raznobojno cveće se jako lepo može kombinovati sa živom ogradom ili biljkama puzavicama i penjačicama kako bi se postigao raskošan izgled kako u horizontali, tako i u vertikali.

Kada odlučujete kako da uredite seosku baštu, trik je u tome da ne razmišljate previše. Ovakve bašte su tradicionalno jednostavne i pravilnog rasporeda, sa stazom do vrata, i pravougaonim lejama sa obe strane prepunim nesputanih sadnica. Izaberite prirodni kamen, obnovljenu ciglu, kaldrmu i druge pronađene materijale da dodate strukturu, ali neprimetno zamutite ivice mahovinom, lišajevima ili puzavim biljkama poput mirisnog timijana koji će savršeno popuniti praznine.

Šljunkovite staze i jednostavne ograde takođe odgovaraju ovom naturalističkom stilu dizajna. Dodajte povremene zaokrete sa krivinama i divljim zasadima da biste uneli elemente iznenađenja, i neka lukovi sa cvetovima koji se penju preko njih uokviruju ulaze u druga područja.

I na kraju – ne zaboravite da obavezno sebi obezbedite jedno mirno i udobno mesto za sedenje. Neka to bude vaša lična “seoska zona” u hladovini, onaj poseban deo bašte rezervisan za osamu i beg od svakodnevnog stresa. Zapamtite – seoska bašta je prihvatanje lepote i zamršenosti prirode u svim njenim bojama i oblicima, stoga je ne primoravajte da se prilagodi. Cenite njenu divljinu i nesputanost, i dozvolite sebi da svim svojim čulima uživate u njenoj nesavršenoj savršenosti.

Povezane teme