Kako se postavlja veštačka trava

Zdrav zeleni travnjak se ponekad teško dostiže i održava, posebno u područjima sa zemljištem slabijeg kvaliteta ili restrikcijama vode…

Veštačka trava je sjajna opcija za vlasnike kuća koji žele izgled travnjaka, bez mučenja i održavanja. Lako se postavlja, a krajnji rezultat je nešto zaista predivno, sa osvežavajućim izgledom. Postoje profesionalci koji mogu obaviti ceo taj posao za vas, pa čak i urediti celo vaše dvorište, ali ako imate malo slobodnog vremena i volje, ovo je uradi sam projekat koji je veoma lagan.

Preporučujemo vam da uvek sami kupujete veštačku travu, jer ćete jedino vi moći da odaberete nešto što vam se zaista dopada, po ceni koja vam odgovara. Ako uklanjate zdrav travnjak, znajte da ćete imati dosta posla. Najbolje je da iznajmite mašinu koja će ga iseći, jer ga možete premesititi na drugu lokaciju ili dati nekome kome bi bio od koristi.

Vestacka trava je laka za postavljanjephoto: envato

Ako je vaš travnjak u lošem stanju i nema mu spasa, morate ukloniti svu travu i izravnati zemljište. Za to će vam trebati dobra lopata, kolica i rukavice. Postoji nekoliko koraka koji se moraju preći pre samog postavljanja veštačke trave. Neki od njih nisu obavezni, ali je najbolje da se oko procesa postavljanja posavetujete u prodavnici ili kontaktirate proizvođača.

Ako vas brine korov, možete kupiti tkaninu koja kontroliše korov, tačnije sprečava njihovo izrastanje i stvaranje neravnina na vašem travnjaku. Kada izravnate svoje zemljište, možete početi sa postavljanjem podloge, koja za neke vrste veštačke trave nije neophodna, jer je već zakačena za njenu bazu.

Vaš veštački travnjak će biti upakovan u rolne, a sve što vi treba da uradite je da ga raširite i pozicionirate na odgovarajuće mesto. Za prekrivanje većih površina, koristićete više rolni trave i gledajte da orijentacija trave bude ista za svaku rolnu. Nakon što ih prikucate i iščetkate, nećete moći da primetite razliku između dve rolne i vaš travnjak će izgledati kompletno.

Čovek sam postavlja veštačku travu pored bazena u dvorištuphoto: envato

Za samu instalaciju travnjaka, biće vam potrebna velika količina velikih galvanizovanih eksera kako biste mogli da fiksirate svaku rolnu. Oni se čekićem zabijaju skroz do zemlje, tako da neće biti izloženih metalnih ivica.

Ako imate kućne ljubimce, znajte da njima veštačka trava neće smetati i da će rado trčkarati po njoj i obavljati sve druge stvari. U slučaju da vaši ljubimci vrše nuždu na veštačkoj travi, sve što treba da uradite je da je povremeno isprskate crevom kako biste je očistili. Takođe, postoji opcija kupovine spreja koji je osmišljen baš u te svrhe.

Jedina loša strana veštačke trave je činjenica da ona zadržava toplotu i može biti previše vrela za vaša stopala tokom leta. Ako imate malu decu, obavezno im obujte patikice ili papučice pre nego što izađu napolje, ili pak osvežite svoj travnjak hladnom vodom.

Čovek instalira veštačku travu pored ogradephoto: envato

Kako je ušteda vode veoma važna stvar u svim delovima sveta, veštački travnjak je idealna opcija za ljude kojima travnjak ne može biti zelen sam od sebe, već zahteva dosta održavanja, zalivanja i uređivanja.

Povezane teme

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…

01.05.2024 Moj vrt

Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačn...

28.04.2024 Moj vrt

Prirodna i organska lepota drveta

Drveni nameštaj poboljšava iskustvo na otvorenom, stvarajući mirnu oazu gde možete ponovo uspostaviti vezu sa prirodom i opustiti se sa stilom.

25.04.2024 Moj vrt

Kreativni ivičnjaci za bašte i dvorišta

Baštenski ivičnjaci svih tipova se, možemo slobodno reči, savršeno uklapaju u svaki deo spoljne sredine i dodaju lepotu celokupnoj estetici, gde god da se nalaze.

23.04.2024 Moj vrt

6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

12.04.2024 Moj vrt

Uživajte u svom dvorištu tokom cele godine

Patio je španska reč koja označava dvorište, ili dvorište ispred kuće, i predstavlja spoljni prostor koji se generalno koristi za ručavanje i rekreaciju, graničeći enterijer i ekst...

09.04.2024 Moj vrt

Kako da dekorišete svoj dom uz pomoć zelenila?

Neverovatna magija krije se u zelenilu koje unosimo u svoj dom. Ono ne samo da osvežava prostor već mu daje ujedno i privlačniji izgled.

06.04.2024 Moj vrt

Peach Fuzz je boja godine, a evo kako je možete koristiti u bašti

Bez obzira da li se radi o cvetnim aranžmanima, izboru biljaka ili dekorativnim detaljima, boja breskve dodaje dubinu i toplinu vašem vrtu, stvarajući gostoljubivo i harmonično okr...