Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Da li ste možda znali da kamilicu možete uzgojiti iz kesice čaja, i to bez ikakvih problema?

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamilice. Kamilica (Matricaria recutita) je jednogodišnja biljka, a potiče iz porodice Asteraceae i jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka, kako na našim prostorima tako i u ostatku sveta.

Kako bude rasla, primetićete da će ona dostići visinu između petnaest i šezdeset centimetara, dok je njen koren tanak i razgranat. Stabljika kamilice će biti uspravna i ogoljena, dok su joj listovi naizmenični. Mirišljave cvetne glave kamilice su pojedinačne i rastu na dugačkim granama, a imaju ispupčenu i šuplju cvetnu ložu. Takođe, morate znati da kamilica cveta u periodu od aprila do septembra.

Najbolje će rasti na mestima koja su izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, a biće joj potrebna i velika doza topline. O njenim lekovitim svojstvima ovoga puta nećemo govoriti, jer su ona opšte poznata i opširna.

Kamilica u poljuphoto: envato

Da biste uspešno posadili biljku kamilice iz kesice čaja, potrebna vam je sveža kesica ili svežiji čaj koji možete kupiti na meru u prodavnicama zdrave hrane. Svaka kesica sadrži sušenu kamilicu koja će proklijati čim dospe u kontakt sa vodom i zemljom, jer je ona ipak izdržljivo poljsko bilje.

Sve što morate uraditi jeste da istresete sadržaj čaja iz kesice i lagano ga izmrvite prstima da biste usitnili veće cvetove ako ih ima. Uzmite saksiju, napunite je svežom zemljom i obilno zalijte, a onda pospite kamilicu po njenoj površini i pronađite joj mesto gde će imati dovoljno sunca. Nakon kratkog vremena ćete videti lagani razvoj biljke.

U slučaju da želite da posadite kamilicu u svojoj bašti ili dvorištu, savetujemo vam da to uradite u periodu od marta do septembra.

Povezane teme

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…