Kako osvetliti baštu na najkreativniji način?

Današnji trendovi osvetljenja prevazilaze jednostavne elemente i stvaraju skulpturalne delove za sebe, osvetljavajući spoljašnje prostore na mnoštvo uzbudljivih načina...

Spoljno osvetljenje ne samo da proširuje upotrebu spoljašnjih prostora u toplijim mesecima, već može da istakne i transformiše različite aspekte njihovog dizajna. Kao i unutrašnje osvetljenje, šeme spoljašnjeg osvetljenja treba da pronađu ravnotežu između različitih kategorija osvetljenja. A danas, povećana upotreba toplih LED dioda znači da energetski efikasni dizajni takođe mogu ponuditi meki ton koji je bio karakterističan za neke ranije tehnologije.

Za razliku od kancelarija ili kuća, spoljni prostori ne moraju da budu ravnomerno osvetljeni – bilo da su parkovi ili privatne bašte, dramatični kontrasti svetlosti i senke često mogu poboljšati dizajn projekta. Na funkcionalnom nivou, važno je jasno definisati putanje između različitih oblasti, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo osvetljenja i osiguralo da su prostori pogodni za cirkulaciju. Dobar nivo konstantnog osvetljenja u oblastima sa najvećim prometom i upotrebom je od ključnog značaja, iz perspektive bezbednosti.

U slučaju da ne želite da rizikujete sa osvetljenjem u svojoj bašti, jedna od sofisticiranijih opcija je odabir predmeta od drveta i mesinga. Za savremeniji izgled i snažno osvetljenje, ova kombinacija je idealna iz prostog razloga što ima tu moć da naglasi prostore i arhitektonske ili pejzažne karakteristike koristeći snažnu, modernu formu. Ovakve svetiljke obično u sebi sadrže solarnu ćeliju, što znači da ne zahtevaju spoljni izvor napajanja.

Za robusniji, skulpturalniji izgled bašte, uvek je dobro odlučiti se za klasično svetlo za stazu koje izgleda kao da je ugrađeno u površinu same staze, i to tako da pruža snažno usmereno osvetljenje na ugaoni, minimalistički način. Još diskretnije rešenje je ugradnja reflektora u samo popločavanje - osim što osvetljavaju puteve, integrisana svetla ne predstavljaju nikakvu opasnost za korisnike.

Vertikalne površine takođe mogu imati koristi od osvetljenja. Pojedinačna svetla mogu da obezbede tačkaste akcente, dok jedna mudro odabrana grupa može da obezbedi ravnomerno osvetljenje na velikim površinama. Cilindrične zidne svetiljke, kao i stubove za osvetljenje su idealni za ovakve oblasti jer omogućavaju kreiranje jedinstvenih, koherentnih šema osvetljenja. Za dramatičniji efekat, dobri su i samostojeći stubovi, koji bacaju snažan ambijentalni sjaj na obližnje arhitektonske karakteristike.

Među nekim od neobičnijih načina za osvetljavanje spoljašnjeg prostora su reflektorska svetla. Korišćenje prevelikih verzija unutrašnjeg svetla je ujedno i savršen način za davanje posebnog izgleda vrtu, jer ne samo da ovakve svetiljke izgledaju krajnje neobično, već su istovremeno i najadekvatnije za stvaranje i obeležavanje posebnih zona za razgovor, druženje ili sastanke. Horizontalna baklja će, na primer, izgledati kao nekakva apstraktna stona lampa i dati džinovske razmere osvetljenom prostoru.

U poslednjih nekoliko godina, minijaturizacija izvora svetlosti kao što su LED sijalice, takođe je omogućila dizajnerima i proizvođačima da kreiraju vitke, organski inspirisane svetiljke. One su idealna opcija za stvaranje apstraktnijeg ali prirodnog dizajna, a obezbeđuju nežno svetlo koje se može prigušiti i integrisati u zeljaste ivice, gredice i drugu vegetaciju.

photo source: pinterest

Povezane teme