Kako odabrati prave saksije za vaše sobne biljke?

Odabir odgovarajućih saksija za sobne biljke je mnogo više od izbora “lepog” primerka...

Saksije nisu samo estetski privlačne posude za smeštaj biljaka, one imaju mnogo važniju funkciju u našim domovima. Postoji širok izbor materijala, veličina, stilova, a šta koristite zavisi od preferencija i veličine biljke koju gajite u vašem stanu.

Najvažnija stvar u vezi sa saksijama za kućne biljke je da razumete uticaj koji vaš izbor ima na uslove rasta vaše biljke. Da biste bili sigurni kako ste odabrali najbolju saksiju za biljku koju planirate da uzgajate u njoj, uvek je najbolje da se prvo upoznate sa preferiranim uslovima i karakteristikama biljke. Uobičajeni materijali za saksije kada su sobne biljke u pitanju su sledeći:

Terakota

Na italijanskom, terakota se prevodi kao „pečena zemlja“, a saksije se proizvode od raznih materijala na bazi gline. Klasične saksije od terakote su obično neglazirane i donekle porozne. Prednosti ovih saksija su njihova topla crvenkasto-braon boja koja se dobro uklapa sa bilo kojom biljkom ali i prostorom, kao i to što dolaze u širokom rasponu veličina pa su pogodne za sadnju gotovo svih biljaka. Saksije od terakote su teže i stabilnije pa je mnogo manja verovatnoća da će se prevrnuti i napraviti nered u stanu, a posebno su dobar izbor za biljke koje preferiraju suvo, dobro drenirano tlo. Ipak, pošto se zemlja u njima brže suši, biljke bi trebalo zalivati češće.

Keramika

U poređenju sa saksijama od terakote, keramičke saksije se proizvode od zemljanih materijala koji su manje porozni i gušći. Prednosti ovih posuda su što dolaze u širokom rasponu veličina, boja i stilova, od kojih su neke detaljno ukrašene, a ujedno su i mnogo izdržljivije od terakote i ne lome se tako lako. Zemlja u keramičkim saksijama se ne suši tako brzo pa su one idealan izbor za biljke koje preferiraju konstantnije vlažne uslove. Ipak, neki modeli keramičkih saksija možda nemaju rupe za odvod na dnu, što dovodi do mogućnosti da zemlja ostane previše vlažna pa ćete u tom slučaju sami morati da ih izbušite.

Plastika

Plastične saksije za sobne biljke nude baštovanima gotovo beskrajan izbor boja i stilova i mogu biti atraktivni partneri za biljke naglašavajući njihovu lepotu. Prednost ovakvih saksija je jasna: od svih materijala, plastika je najjeftinija, a uz to je i veoma lagana odnosno nije tako teška za pomeranje kao keramika ili terakota. Samim tim, plastične saksije bolje podnose oštećenja i uglavnom se neće slomiti ako padnu. U njima takođe zemlja ostaje duže vlažna, pa su odličan izbor za biljke koje zahtevaju malo vlažnije uslove. Jedina mana ovakvih posuda jesu one jeftinije varijante koje, ukoliko duže ostavite na suncu, mogu izgubiti svoju živu boju, postati lomljive i puknuti.

Drvo

Za prirodan izgled biljaka u svom domu predlažemo da isprobate drvene saksije. Logika je jasna: sa drvetom jednostavno nema greške, a ukoliko se domognete nekog kvalitetnijeg modela (primera radi od kedra) budite ubeđeni da će saksije trajati godinama. Oblaganje bilo koje vrste drvene saksije plastikom produžiće njen vek jer sprečava velika oštećenja vodom. Unutrašnje drvene sadnice mogu izgledati fantastično, a prednost im je i ta što ih možete obojiti ili ofarbati da odgovaraju vašem specifičnom ukusu. Drvene saksije mogu koštati znatno manje od vrhunskih komada napravljenih od keramike ili terakote, ali im je mana što će verovatno curiti pa bi trebalo da im obezbedite dobre podmetače.

Metal

Metalne saksije za sobne biljke nude jedinstven izgled i mogu doprineti lepoti kućne biljke koju drže u sebi. Bez obzira na vaš stil dizajna, sigurni smo da možete pronaći metalnu saksiju koja će odgovarati ostatku vašeg enterijera. Dobra stvar je što skoro svi metalni predmeti mogu da se koriste kao saksije za biljke, samo ukoliko ste malo kreativniji i obezbedite im donju drenažnu rupu. Uz dodatak biljke, metalne saksije čine atraktivne akcentne komade u zatvorenom prostoru, a uz to su i prilično izdržljive i dugotrajne. Jedina mana im je ta što vremenom mogu zarđati, ali i njihova neporoznost – u slučaju da imate običaj da biljke “prezalivate” bilo bi dobro odustati od ove opcije.

Fiberglas

Saksije od fiberglasa za sobne biljke su napravljene od mešanja vlakana od fiberglasa sa smolom, koja na kraju formira izuzetno laganu posudu. Ovo omogućava da se saksije formiraju u gotovo beskrajnu raznolikost veličina i oblika. Posude od fiberglasa su veoma izdržljive i trajaće godinama, a materijal je izuzetno lagan u poređenju sa keramikom ili glinom. Sa fiberglasom imate skoro beskrajan izbor veličina, oblika i dizajna, a možete biti sigurni da će vaša saksija biti neporozna te da će duže zadržavati vlagu. Mana ovih saksija je njihova veća cena kao i krtost koja se graniči sa komadima napravljenim od plastike.

Povezane teme