Kako negovati živu ogradu u vrtu

Više slika

Više slika

Žive ograde su lako održive biljke koje kreiraju atraktivnu granicu između privatnog i javnog prostora, tako da pružaju strukturu u vrtu...

Žive ograde su vrlo dekorativan element okruženja i dvorišta koji se nalaze u privatnom posedu. Mogu biti u više boja, niske, visoke, oblikovane ili puštene da prirodno izrastu. Žive ograde prave granicu između prostora i staza, a odlična su zaštita od pogleda, vetra...

Postoji puno vrsta koje služe za uzgoj žive ograde, a mi vam predstavljamo najpoznatije.

Kalina (Ligustrum ovalifolium) je grm tamnozelenih listića sa belim cvetovima koji brzo raste. Nakon cvetanja stvaraju se crne bobice. Najčešće se koristi kao živa ograda, pa cvet izostaje. Može narasti i do 3 m. Kalina uspeva na svakom tlu, a dobro podnosi i jako sunce i polumračan prostor.

Forzicija (Forsithya) je cvetajući grm. Prepoznatljiva je po žutim cvetovima koji se javljaju u aprilu i maju. Nakon cvetanja razvijaju se tamno zeleni listovi.  Traži puno svetla kako bi bogatije cvetala, ali je skromna u zahtevima prema tlu. Brzog je rasta. Dobro podnosi nečist vazduh. Naraste od 45 cm do tri metra.

Photinia (Photina x fraseri) brzorastući grm kojem su mladi listovi crvene boje, koji kada sazru pozelene. Naraste 4-5 metara. Podnosi niske temperature i uspeva na svim tipovima tla.

Kleka (Juniperus sp.) stupastog je oblika. Ima više vrsta, a neke vrste mogu narasti do 4 m.

Lovor višnja (Prunus laurocerasus) brzorastući je grm koji ima sjajne zelene kožaste listove. Otporna je na vetar pa se zbog toga sadi u priobalju. Cveta krajem proleća belim cvetovima, nakon čega nosi plodove crne bobice.

Tisa (Taxus baccata) ima tamno zelene iglice i poznata je po dugom životnom veku. Sporog je rasta. Najbolje uspeva na prostorima bez direktnog sunčevog svetla.

Udikovina (Viburnum opulus) je grm koji će vas opčiniti belim loptastim cvetovima. Listovi su veliki i u jesen dobiju crvenu boju. Podnosi polumračne položaje.

Rododendrom (Rhododendrom sp.) naraste do 2 m. Gusti je grm sa predivnim cvetovima. Cvetovi su veliki, a skupljeni su u cvatove. Listovi su isto tako veliki, ukrasni i puno ih je, pa biljka lepo izgleda i zimi.

Plemeniti bambus (Phyllostachys pubescens) nije česta živa ograda i nije prikladan za male vrtove. Cveta na visokim delovima, pa cvetovi nisu primetni.

Grab obični (Carpinus betulus) pogodan za žive ograde od 1 do 3 m. Za dobru popunu u ogradi potrebno je češće orezivanje, a i tokom zime lišće ne opada sa grana iako u potpunosti izgubi zelenu boju. 

Thumbergova žutika (Berberis thunberghii) bodljikavi razgranati grm izražajno dekorativnih crvenih listova, žutih cvetova i crvenih plodova. Pogodna je za niske i srednje žive ograde, a uz redovno orezivanje dobićete izuzetno lepu i privlačnu živicu.

Vatreni grm (Pyracantha coccinea) je izrazito bodljikavi grm, vrlo atraktivnih žutih, crvenih ili narandžastih plodova. Kao živa ograda neprolazan je za životinje i ljude i često se koristi da se spreči bilo kakav prolaz. Koristi se za ograde do 2 m visine.

Ako se primjenjuju odgovarajuće mere nege i održavanja, žive ograde mogu biti dugogodišnje. U literaturi postoje podaci o živim ogradama starijim od 100 godina, više od bilo koje drvene ograde, a i lepše od kamenih i sličnih.

Postoje slobodno rastuće žive ograde za koje se koriste različite vrste. Postoje žive ograde koje osim predivnih i interesantnih listova, odlikuju i prekrasni cvetovi, a cvetaju obilno svake godine. Krase ih i plodovi interesantnih oblika, koji i zimi ostaju na granama.

Postoje i formirane žive ograde različitih oblika, a najbolje su one oblika trapeza, jajeta ili ovalne, jer kod takvih svetlost dopire do svih delova biljke i žive ograde.

Prema visini žive ograde dele se na niske, visine do 0,5 m, srednje visoke, od 0,5 do 2 m i više od 2 m.

Sadnja i briga za novu živu ogradu je vrlo slična onoj za bilo koje novo drvo ili grm. Sadnja je vrlo bitan preduslov uspeha u rastu biljke. Potreban je dovoljno dubok i širok rov za sadnju koji mora biti bar 2 do 3 puta veći od korena. Dobra priprema tla za živu ogradu će dati najbolji početak u životu. Uklonite korov ako nije korišćen herbicid i dodajte organske materije kao što su kompost. Prvih godina okopavajte i štitite biljke od korova, sve dok one ne ojačaju, kako bi bile sposobne same uništiti korov. Posađene sadnice potrebno je obilno zaliti.

Može potrajati tri do sedam godina da postignu željenu veličinu, pa ako želite, možete kupiti polu-zrele živice koje su skuplje.

Kod održavanja živice potrebno je orezivanje. Prvo se radi početkom proleća, drugo krajem juna, a ako je potrebno i treće orezivanje može se raditi sve do kraja avgusta.

Ukoliko želite da se posavetujete ili pogledate izbor biljaka, možete posetiti sajt: Rasadnik Marković ili pozvati na telefon: 0652165698.

Autor: Sanela Predojević

Povezane teme

31.03.2024 Moj vrt

Neka vaša mala zastakljena terasa ili balkon postanu prave oaze za uživanje

Neka vaša mala zastakljena terasa ili balkon postane vaša privatna oaza u kojoj ćete uživati u jutarnjoj kafi, opuštati se uz omiljenu knjigu, ili uživati u večernjem razgovoru sa...

28.03.2024 Moj vrt

Uzmite inspiraciju iz prirode i osvežite svoju baštu cvećem

Ukrašavanje bašte cvećem nije samo hobi, već način života koji povezuje čoveka sa prirodom na najlepši mogući način. Kroz pažljivo odabrane vrste cveća, bašta postaje živa slika ko...

25.03.2024 Moj vrt

Vodič za sadnju cveća krajem marta: oživite vaš prostor bojama proleća!

Druga polovina marta je optimalno vreme za sadnju cveća koje će tokom leta obojiti vaše staze i saksije.

22.03.2024 Moj vrt

6 prolećnih radova u bašti koje možete započeti krajem marta

Upravo sada, dok priroda počinje da se budi, baštovanima se pruža prilika da započnu prolećne radove i pripreme svoje oaze za sve što dolazi.

19.03.2024 Moj vrt

Uređenje terase: vaša prilika da stvorite oazu mira i uživanja u lepoti prirode

Terasa je više od samo prostora na otvorenom - ona je produžetak vašeg doma, mesto gde se odvijaju brojne aktivnosti, od opuštanja uz knjigu do okupljanja sa porodicom i prijatelji...

16.03.2024 Moj vrt

6 kreativnih ideja za prolećno uređenje dvorišta i bašte

Prolećno uređenje bašte nije samo prilika da unesemo boje i živost u naš spoljni prostor, već je i prilika da se povežemo sa prirodom, obnovimo energiju i uživamo u svežem vazduhu.

13.03.2024 Moj vrt

10 lepih ružičastih cvetova za vašu baštu

Mnogi cvetovi na ovoj listi su dostupni u različitim nijansama koje će vam pomoći da iskoristite moć ružičaste boje u bilo kojoj bašti.

10.03.2024 Moj vrt

5 vrsta šljunka i kamena za savršenu dekoraciju dvorišta i bašte

Otkrijte pet različitih vrsta šljunka i kamena koji će uneti jedinstvenu lepotu i karakter u vaše dvorište ili baštu

07.03.2024 Moj vrt

Unesite šarm prošlosti u vašu baštu: savršene biljke za vintage estetiku

Dok savremeni dizajn bašti može biti izazovan i hrabar, planiranje bašti sa starinskom estetikom pruža vezu sa prošlim periodima.

04.03.2024 Moj vrt

10 zanimljivih načina da oživite svoj baštenski prostor bez previše ulaganja

U današnje vreme, estetski atraktivan eksterijer je postao simbol stila i udobnosti, ali mnogi ljudi veruju da takvo uređenje može biti finansijski izazovno.

01.03.2024 Moj vrt

Ovih 5 stvari je vredno svakog dinara ukoliko želite lepši izgled svog dvorišta

Sa toliko izbora u pogledu nameštaja, dodataka i drugih spoljašnjih elemenata, može biti prilično teško odlučiti na šta tačno da potrošite novac — posebno ako radite sa praznim lis...