Kako napraviti savršenu jesenju baštu?

Sa prvim hladnim danima smanjuju se i radovi u bašti... ili je to ipak jedna velika predrasuda?

Jesenja sadnja, priprema zemljišta za zimu i kreiranje nekih novih ideja za narednu sezonu – sve to ulazi u redovnu “listu sastojaka” kada je trenutno godišnje doba u pitanju. Ali bašta nije prostor koji se odnosi isključivo na biljke, u njemu sasvim solidno možete uživati tokom cele godine pa čak i nakon nekoliko noći slabog mraza.

Uživajte u prelepim jesenjim danima, dizajnirajte sebi i svojoj porodici prelepu terasu na otvorenom. Odaberite za svoj omiljeni kutak adekvatan nameštaj, pozabavite se dizajniranjem staza ili travnjaka, i ukrasite ga biljkama koje naglašavaju lepotu jesenje sezone. Sunčeva svetlost u ovo doba godine zaista može ostaviti bez daha, posebno ukoliko svoju prvu jutarnju kafu ispijate baš na ovom “zlatnom” mestu.

Slobodni ste, takođe, uključiti efektne kontraste poput monohromatske palete boja koju ćete začiniti biljkama sa različitim oblicima listova. Dobar način za uživanje u jesenjem ambijentu jesu i područja sa panoramskim pogledom poput male livadske staze koja vodi do klupe ispod vašeg omiljenog drveta.

Ali, ukoliko tako nešto nemate u svojoj blizini – ne očajavajte! Poenta priče je pronaći nešto lepo u svakom kutku imanja, makar to bilo i opalo lišće koje ste ostavili na gomili dok vam se ne povrati želja za kompletnim sređivanjem vrta.

Verovali ili ne, upravo ovakvi “divlji” detalji u vidu lišća, trave, žbunja, pa i nekih modernijih drvenih ukrasa mogu biti idealan način da oplemenite svoj baštenski prostor ove jeseni. Postarajte se samo da u svakom momentu na raspolaganju imate što veći arsenal boja – potražite i velike, šarene biljke ili jednostavno svoje dvorište ispunite sezonskim voćem i povrćem: bundevama, žitaricama, sušenim cvećem, stabljikama kukuruza, korpama od slame pa i starim baštenskim alatom.

I za kraj, ne zaboravite čuveno pravilo dizajna vrtova koje glasi: dovoljne su samo dve biljke! Izaberite svoje omiljene primerke, a mi vam predlažemo da obavezno isprobate žutu, zelenu i ljubičastu boju jer su one odlične za stvaranje neodoljivog jesenjeg kontrasta.

Izvor: sadiemay.co.uk

Povezane teme