Kako napraviti đubrivo od ostataka

Ako vodite računa o prirodnoj sredini, onda, sigurni smo, želite da koristite samo prirodne preparate i dodatke u svom vrtu ili bašti…

Kao što i sami znate, recikliranje otpada je jedan od načina da sačuvamo našu planetu. Umesto bacanja ostataka od hrane, kojih ima u praktično svakom domaćinstvu, pokazaćemo vam kako da napravite đubrivo, koje će umnogome obogatiti vaše zemljište. Osim što ćete imati koristi u svom vrtu, na ovaj način ćete imati manju količinu organskog otpada takođe, koji donosi velike probleme kada se nađe na otvorenim deponijama. Ipak, kada se nalazi u tlu, on se aerobno raspada, zahvaljujući raspoloživoj količini kiseonika.

Organsko đubrivo možete napraviti na više načina, bilo da živite u kući ili stanu. Ako živite u stanu, verujemo da vam pravljenje đubriva deluje kao neprivlačna ideja. Ipak, sve što treba da uradite je da nabavite bio humus sa larvama. Pomešajte zemlju, humus i organski otpad, i onda strpljivo sačekajte par dana da hrana počne da se raspada. Dobijenu mešavinu možete koristiti odmah potom.

Možete nabaviti i zemljište bogato mineralima i mikroorganizmima kojima je omiljeni hobi razgradnja hranljivih sastojaka, što je idealna alternativa ako vam je zlo od pomisli na crve. Kupite obogaćenu zemlju i ponovite postupak koji smo malopre naveli.

Ako imate dvorište, proizvodnja đubriva će vam daleko lakše pasti, jer se neće odigravati unutar vašeg doma. Možete napraviti hladno ili toplo đubrivo. Hladna proizvodnja je veoma jednostavna – opalo lišće, travu i drugi organski otpad sakupite na gomilu u vlažnom i mračnom delu dvorišta. Čuvajte ga tu šest meseci, uz povremeno mešanje i dodavanje novih ostataka od hrane.

Topla proizvodnja je malo komplikovanija i brža, a zahteva iste količine sastojaka bogatih ugljenikom i azotom. Papir sadrži ugljenik, dok trava, čaj, voće i povrće sadrže azot. Sve sastoje stavite na gomilu, sačekajte mesec dana i negujte svoje omiljene biljke.

N.Đ.

Medium.com

Povezane teme