Kako da vaša bašta bude savršeno čista tokom cele godine?

Nezavisno od doba godine, bašta vam zaista može pomoći da smirite svoj um...

Jedna obična večernja šetnja baštom može osvežiti vaše telo i osloboditi vas stresa. Zbog toga je od presudne važnosti ovaj deo imanja držati pod kontrolom odnosno redovno ga čistiti kako bi ujedno bio i najzdravije mesto na svetu. I ok, možda se ne nalazimo baš u onom delu godine koje je predviđeno za neke veće poduhvate na otvorenom, ali to ne znači da i tokom jeseni i zime ne možemo imati čistu baštu, baš onako “pod konac”.

Održavanje bašte je slično brizi o bebi. Morate naučiti njene zahteve u pravo vreme i obezbediti joj odgovarajuće minerale i hranljive materije. Ovi saveti će vam pomoći da dobro brinete o svojoj bašti, ali takođe zavisi od vas da budete iskreni prema svojoj bašti.

photo: houzz

Obavezno pažljivo pregledajte biljke pre nego što ih kupite. Izaberite zdravu biljku da biste izbegli unošenje bolesti u vašu trenutno zdravu baštu. Proverite vrhove biljke i takođe proverite kvalitet korena. A ukoliko se možda pitate šta da posadite od baštenskog cveća a da izgleda bujno i lepo i u hladnim danima, naši predlozi su: koralni zvončići, sedumi, ukrasna kopriva, ukrasno žbunje i ukrasne trave, zevalica, kaluna, berberis...

Koristite potpuno organski otpad iz dvorišta kao stajnjak. Različiti materijali se razlažu različitom brzinom pa se tako dobro uverite da su sve komponente potpuno razložene pre nego što upotrebite stajnjak. Pazite na greške koje mogu da naprave mesto za bakterije i viruse. Redovno čistite svoju baštu, posebno tokom jesenje sezone. Često uklanjajte suvo lišće kako biste izbegli da se na njima razmnožavaju bolesti i napadaju sveže listove koje se pojavljuju tokom proleća.

photo: houzz

Ne zaboravite da obrežete oštećene grane kada ih primetite. Ovo će sprečiti da se bolest proširi i ošteti celu biljku. Isto tako, potrudite se da rasporedite i postavite biljke prema njihovim potrebama za sunčevom svetlošću. Ako biljku koja voli senku postavite na sunce, ona neće rasti do svog punog kapaciteta i biće podložna bolestima.

Zalivajte svoje biljke redovno i samo po potrebi, uostalom stižu nam kišni meseci pa ni u čemu ne treba preterivati. Uverite se da postoji adekvatan prostor između dve biljke tako da one ne utiču na rast jedne druge i da ostave dovoljno vode i minerala u zemljištu jedna za drugu.

Povezane teme