Kako da vam travnjak izgleda kao na Vimbldonu

Da li vam se čini da je „u tuđem dvorištu trava uvek zelenija ?“

Pa, nemojte očajavati. Ako, date svom travnjaku dovoljno vode, i naučite kako da kosite i pravilno koristite travnjake, trava će biti zelena sa obe strane ograde (a možda i malo zelenija na vašoj strani).

Sađenje trave nije komplikovan proces, i ako se pridržavate jednostavnih saveta možete postići najbolje rezultate. Travu je najbolje da sadite na proleće ili na jesen kako bi travnjak bio kao na Vimbldonu.

Ukoliko sadite travu na proleće, ne koristite proizvode za kontrolu korova. Odložite upotrebu takvih proizvoda dok novi travnjak ne pokosite minimum 3 puta.

Nabavite najbolje seme trave

Divan travnjak može da izraste samo od najboljeg semena. Za najbolje rezultate, odnosno za najbolji travnjak, neophodno je i najbolje seme.


Pripremite zemljište

Za sađenje novog travnjaka:

Odstranite gornjih 5 cm zemljišta. Sklonite prepreke (grane, kamenje, ) sa površine predviđene za sadnju. Razbijte velike grudve zemlje. Izbegavajte previše fino zemljište, malo grumenje je prihvatljivo.

Poravnajte površinu zemljišta gde ćete saditi, pogotovo delove gde se voda sakupljala. Nađubrite zemljište nakon sadnje početnim đubrivom.

Ne koristite pesticide protiv korova pre ili posle sadnje.

Za presejavanje postojećeg travnjaka:

Pokosite travu što je kraće moguće i uklonite gornja 2 cm zemljišta na ogoljenim mestima. Odstranite smetnje i prepreke i osušenu travu i izravnajte zemljište.

Koristite postojeće zemljište jer dodata zemlja može sadržati seme korova u sebi. Nađubrite nakon presejavanja sa početnim đubrivom.

Posadite seme trave

Razbacajte seme rukom da bude podjednako raspoređeno. Trava na mestima gde je nabacano previše semena može biti slaba i tanka.

Prekrijte seme zemljištem

Lagano i nežno grabuljajte zemljište tako da samo 2 cm zemljišta prekriva seme. Dodajte neki od proizvoda za zadržavanje semena na mestu i održavanje vlažnosti.

Često zalivajte

Održavajte površinu gde ste posadili travu vlažnom.

Zalivajte pomalo i učestalo, ali bez preterivanja, bar jednom dnevno dok nova trava ne poraste nekoliko centimetara. Zalivajte novu travu redovno kako bi koren ostao zdrav i vlažan.

 N.V.T.

Izvor The Spruce

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Moj vrt

Povezane teme