Kako da uredite vaše dvorište ili terasu

Nije važno da li imate veliko dvorište ili malu terasu u centru grada, leto je stvoreno za provođenje slobodnog vremena napolju.

Od opuštenih večera sa prijateljima do suncem okupanih popodnevnih dremki i doručka nedeljom ujutru, vaše dvorište će biti vaša oaza gde možete da se opustite sa porodicom ili prijateljima.

Dajemo vam nekoliko ideja koje možete iskoristiti pri sređivanju sopstvenog kutka za opuštanje.

1. Blaga iz radnje polovnih stvari

Vreme je da se uputite u radnju sa polovnim stvarima i nađete kauč ili stolicu. Postavite ih napolju u vrtu ili na bakonu i prekrijte pokrivačima po vašoj meri, bilo da su jednobojni, šareni ili sa nekom određenom šarom.

2. Mali prostor na terasi ili u bašti

Ako imate malo dvorište ili terasu verovatno neće moći da vam stane čitav set stolova za otmene večere napolju. Međutim, uglađen, moderan nameštaj (na primer IKEA proizvodnje) je idealan za male prostore, a uz to je i pristupačan. Bonus je to što IKEA nameštaj možete ofarbati najluđim bojama, a on će i dalje izgledati fantastično.

3. Šik jeftino u vrtu

Postoji mnogo načina da sredite svoju terasu ili baštu, a da ne potrošite mnogo novca. Jedino što ćete morati malo da zasučete rukave. Ovaj niz kićanki izgleda veoma lepo na ovom tremu.

4. Udoban nameštaj je ključ za odmor

Ništa bolje ne podstiče dobar razgovor kao dobro raspoređena mesta za sedenje. Udobnost je ključ kada odmarate napolju, pa koristite mekani kauč sa mnogo jastučića kako bi vam bilo što prijatnije.

5. Bali kao inspiracija

Da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da je većina baštenskog nameštaja sa ove slike poteklo iz IKEA-e. Ukoliko koristite manje skup baštenski nameštaj za sređivanje, ostaće vam više novca za igranje sa detaljima. Na primer dodacima i ukracima inspirasnim dalekim istokom.

6. Osvetlite baštu ili balkon

Okačite jedan veliki izvor svetlosti koji zaista privlači pažnju, lampione ili nizove svetala kako biste osvetlili svoje dvorište ili terasu. Takođe, ukoliko postavite nekoliko stočića, bićete sigurni da imate gde da ostavite svoju jutarnju kafu, ali takođe ne morate ni brinuti gde će vaši gosti držati pića kada ih pozovete na sedeljku.

7. Postavite puno zelenila i biljaka

Iako ste verovatno već okruženi zelenilom, dodavanjem biljaka ćete još više začiniti svoj prostor napolju. Možete birati između raznih oblika i veličina biljaka i cveća, i uneti malo boje u svoju svakodnevnicu sa šarenim saksijama koje privlače pažnju (i to ne na negativan način).

8. Obojene kocke u podu

Da li vas ovo popločano dvorište podseća na detinjstvo i crtanje kredom po trotoaru? Ukoliko nemate nikakav budžet za sređivanje dvorišta ovog leta, dodajte malo boje tako što ćete ofarbati određena polja. Zagarantovano će vam izmamiti osmeh čim kročite napolje.

9. Boho stil u dvorištu

Svi vole da postave ono što su sami napravili, i u enterijer i u dvorištu. Uramite crtež svog deteta ili sami naslikajte veliku sliku. Čak i ako vam se ne svidi mnogo, biće dovoljno dobra za dekoraciju dvorišta gde će izgledati fantastično.

10. Noćne varnice u vrtu

Ništa ne pravi topliju i udobniju atmosferu kao rasplamsala vatra. Međutim ako nemate mesta za kamin napolju, možete postaviti sveće ili uljane lampe, koje su savršena imitacija. 

M.P.

Povezane teme

03.07.2024 Moj vrt

Gradski parkovi Beograda

Iako bi neki možda rekli da ih je malo, parkova u Beogradu ima zaista dosta, 65 javnih parkova, i skoro svi su na najlepšim gradskim lokacijama.

30.06.2024 Moj vrt

Ulepšajte dvorište ljuljaškom

U dvorištu možete prirediti zabavu, odmarati na suncu, uzgajati povrće, posaditi drveće, kreirati čitavu baštu, ali pre svega, svakoga dana imati potpuno ispunjeno i kvalitetno pro...

27.06.2024 Moj vrt

Lepa bašta i uređeno dvorište: neprocenjivo bogatstvo svakog imanja

Prelepa bašta čini da se osećate sigurnije, odlična je po vaše fizičko i mentalno zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i idealna je za druženje sa dragim ljudima. 

24.06.2024 Moj vrt

Kamene staze u vrtu

U uređenju dvorišta i bašti, kamen je materijal koji ima poseban značaj - on donosi izdržljivost, autentičnost i eleganciju, stvarajući prelepe staze koje pozivaju na istraživanje...

21.06.2024 Moj vrt

Dragoljub u vrtu

Dragoljub je jestiva, zeljasta biljka, cveće koje se često nalazi u vrtovima. Ova spektakularna biljka je zabavna, ali dekoracija hrane sa jestivim cvećem je još zabavnija.

18.06.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vole mesto kraj prozora

Postavljanje biljaka kraj prozora ne samo da obogaćuje estetski izgled doma ili kancelarije, već i donosi brojne prednosti za dobrobit ukućana, uključujući smanjenje stresa i poveć...

15.06.2024 Moj vrt

Bonsai drvo

Lepo bonsai drvo može da bude savršen dodatak našem enterijeru, a može da bude i centralna tačka prostorije.

12.06.2024 Moj vrt

Još uvek nije kasno da zasadite ovih 7 letnjih biljaka

Možda do sada niste imali priliku da posadite cveće, ali ne brinite, još uvek imate vremena da uživate u svim čarima koje letnje biljke mogu da donesu. Sa raznolikim izborom brzo r...

09.06.2024 Moj vrt

5 razloga da osvežite svoj baštenski nameštaj pre početka leta

Uživanje u baštenskom nameštaju tokom leta nije samo privilegija, već i potreba. To je prilika da se povežemo sa prirodom, da se oslobodimo stresa i napetosti svakodnevnog života i...

06.06.2024 Moj vrt

Šik načini za dizajniranje malih balkona

Uređenje malog balkona nikada nije lak zadatak, stoga smo vam pripremili nekoliko pravih taktičkih poteza koji vam mogu pomoći da kreirate izvanredan eksterijerni prostor uprkos sv...

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...