Kako da sami ulepšate svoj vrt ili terasu?

Vaše dvorište ili terasa dugo imaju isti izgled i već vam je malo dosadilo, ali ne znate kako da to promenite? Izdvajamo nekoliko praktičnih ideja – i krećemo u realizaciju!

Da li imate deo dvorišta koji nije iskorišćen i želite da ga “oživite“ sa nekoliko biljaka?

U zavisnosti da li je prostor osunčan ili ne, zavisi i koje biljke ćete izabrati, zbog lakšeg održavanja kasnije. Put do lepog dvorišta kreće prvim korakom – uvek imajte to na umu i neka vam to bude vodeći stimulans. Kada uredite samo jedan delić prostora, uvidećete i sami koliko je to “zarazno” i kako će ideje za preobražaj vašeg okruženja i njegovu transformaciju u pravu oazu same nadolaziti.

Nekada je dovoljna samo jedna nova saksija i biljka koje će vas inspirisati za dalje korake, a da ne govorimo o tome koliko će ta promena uticati na vaše spoljašnje okruženje, raspoloženje i samopouzdanje.

Ne odugovlačite – sada je pravo vreme da krenete!

Ukoliko je vaše dvorište većim delom obasjano suncem, biljke kojima će to pogodovati su lavanda, ruže, a posebno atraktivne ruže stablašice, smilje i spirea – zlatna princeza. U suprotnom, ako je vaše dvorište većim delom u hladovini, predlažemo vam da nabavite hortenzije, koralne zvočniće, hoste, astilbe, patuljaste i loptaste četinare.

Kada birate biljke koje će krasiti vaš prostor, pridržavajte se najbitnijeg pravila - prva biljka koja vam privuče pažnju je savršena za vas! Pružite priliku ljubavi na prvi pogled, jer vas instinkt nikako neće prevariti (makar u svetu cveća).

Naravno, možete i dalje nastaviti da tragate i nakon što vas ta jedna lepotica obori sa nogu, ali ne dozvolite da vam potraga za boljom biljkom pokoleba volju za akcijom. Upravo je to najčešći uzrok odustajanja na samom početku, za koji se možemo voditi poznatom izrekom: „Savršen, nezavršen“.

Izbor biljaka prepuštamo vama i ličnim ukusima, a ono što je preporučljivo prilikom sadnje je da biljke grupišete i da veći broj iste vrste sadite u grupi. To pruža efektniji izgled i pravi je mamac za oko. 

Koristite podloge, kako biste dodatno naglasili lepotu biljaka

Danas je sve popularnije korišćenje atraktivnih podloga poput oblutaka ili malča, koje dodatno naglašavaju vaš prostor i biljke čine potpunijim. Kako to možete sami da primenite u vašem vrtu?

Bez obzira na vrstu podloge koju ćete posuti, razgraničenje ćete postići zahvaljujući kvalitetnim graničnicima, sa kojima lako možete napraviti željeni oblik. Graničnici čine da prostor izgleda uredno i da se oblutak ili malč ne meša i ne raznosi. Ukoliko ga koristite za razgraničenje sa travnjakom, održavanje kojim ćete morati da se bavite će biti neuporedivo lakše, jer će jedan točak kosačice ići po željenoj podlozi, a drugi po travi. Uvek će biti pokošeno i uredno pored svih ivica.

Kako se postavlja podloga ili agrotekstil?

Postavljanje ove specijalne podloge sprečiće prljanje oblutka i mešanje sa zemljom ili blatom. Spustite agrotekstil na površinu koju želite da pokrijete i ako je potrebno iskrojite željeni oblik. Njeno zatezanje i pričvršćivanje za podlogu možete izvršiti pocinkovanom žicom debljine 4mm, koju sečete u obliku ćiriličnog slova П. Ako postavljate i graničnik, u tom slučaju će držači graničnika pričvrstiti i agrotekstil.

Pogledajte video kako se to može izvesti:

Postavljanje graničnika za travu 

Na tržištu postoji više vrsta graničnika, a od njihovog kvaliteta konkretno zavisi i izgled i način postavljanja. Kvalitetni graničnici će godinama zadržati funkciju i čvrsto će deliti i oivičavati potrebne površine, a kako da ih vi sami najbolje i najlakše postavite?

Spojite ih u željenoj dužini i spustite na predviđen prostor. Ako želite vijugav, okrugao ili neki drugi zanimljiv oblik, onda izrežite plastične ukrućivače. Tada napravite željeni oblik i specijalnim plastičnim ekserima ih pričvrstite za podlogu. Ukoliko graničnik postavljate ravno, onda vam je jedan, do dva graničnika dovoljno na dužni metar. Prilikom savijanja i krivudavih oblika potrebno je više eksera, možda 3 do 4 po jednom dužnom metru. Dakle, spojite graničnike i napravite željeni oblik i tada ga pričvršćujete plastični ekserima za zemlju.

Prilikom postavljanja treba voditi računa da vam gornja strana ne štrči iznad površine pokrivke. Tako ćete lakše održavati teren i moćićete da kosite kosačicom ili trimerom.

Osmelite se i krenite - to je prva i najvažnija odluka koju morate doneti, ostalo je sve stvar ukusa, mašte i volje. Ono što je sigurno, je da će vaš vrt dobiti lepši izgled, a vi ćete biti zadovoljniji i raspoloženiji. Uživajte u prirodi i biljkama.

Cvetni pozdrav!

Dragan R. Sajić
Biosan vrtni centar
www.garden.rs 

Povezane teme