Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svvoje male terase?

Sa vrtovima koji postaju manji, korišćenje svake površine ima smisla i može izgledati upečatljivo. Mnoge vrste biljaka će tolerisati boravak na visini na zelenom zidu, od biljaka i voća, pa do trave i paprati. Bilo na suncu ili u hladu, pokrivanje zidova biljkama može poboljšati i najmanji prostor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma Harder (@emma.b.harder)

Naravno, prostor neće dozvoliti da sadite sve što možete u bašti, ali uz odgovarajuću opremu možete uzgajati biljke kao što su lišće salate i začinsko bilje u vašem domu. Ako ste se ikada zapitali kako da napravite zatvoreni vrt u malom prostoru, nudimo inspiraciju kako. Od dizajnerskih ideja, pa do onoga što možete da uzgajate, pokazaćemo vam kako da dođete do zelenila iz udobnosti vlastitog doma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mare☆ike (@maryj13)

Kada je prostor ograničen koristite zidni prostor. Izgleda fantastično, održava vaš vazduh čistim i zdravim i ne ometa vaš raspored nameštaja. Možete biljke posaditi na žičanu mrežu ili drvenu ploču po meri. Držite zidni vrt lagano zaliven svakih 2-3 dana.

Viseće korpe su još jedno rešenje kada na raspolaganju imate mali prostor. Prostor između šipki omogućava biljkama da rastu i prepliću se. Kombinujte biljke sa visećim svtlećim girlandama da biste postigli izgled eteričnog bajkovitog vrta. Vodite računa kada zalivate da držite svetla dalje od vode ili, umesto toga, koristite vodootporna svetla.

Na terasi možete takođe uzgajati zelenu salatu i spanać a najbolje sorte za uzgajanje su za salatu- Black Seeded Simpson, Tom Thumb, Mesclun Mix, dok su za spanać najbolji- Lavewa, Bloomsdale, Space, i Tyee. Bok Choy ili Pac Choi rastu veoma brzo i ne traže dosta vode, tako da ćete imati benefite već nakon 4 nedelje od sadnje.

Biljke koje uspevaju u zatvorenom, čak i zimi, uključuju vlašac, ruzmarin, origano i timijan. Uzgoj iz semena zahteva više pažnje i vremena pre nego što se biljke mogu brati i koristiti. Pokušajte početi sa ustanovljenim biljkama kupljenim u garden centru. Osunčani prozor na jugu dobar je za uzgoj bilja u zatvorenom prostoru, ali ako to nije dostupno, veštačko svetlo za rast će osigurati stalno snadbevanje svežim biljem tokom cele godine.

Izaberite organsku, univerzalnu mešavinu za sadnju za vaš unutrašnji vrt. Prehranjujte  biljke štedljivo sa koncentratom biljne hrane, i to samo onda kada biljke počnu izgledati pomalo umorno i pomalo uvelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina (@ninas.digitalart)

Kupite seme ili kupite biljke. Biljke sazrevaju veoma sporo iz semena, brže će rasti kao već ustanovljene biljake kupljene u garden centr, ako ne želite da čekate.

Povezane teme

30.06.2024 Moj vrt

Ulepšajte dvorište ljuljaškom

U dvorištu možete prirediti zabavu, odmarati na suncu, uzgajati povrće, posaditi drveće, kreirati čitavu baštu, ali pre svega, svakoga dana imati potpuno ispunjeno i kvalitetno pro...

27.06.2024 Moj vrt

Lepa bašta i uređeno dvorište: neprocenjivo bogatstvo svakog imanja

Prelepa bašta čini da se osećate sigurnije, odlična je po vaše fizičko i mentalno zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i idealna je za druženje sa dragim ljudima. 

24.06.2024 Moj vrt

Kamene staze u vrtu

U uređenju dvorišta i bašti, kamen je materijal koji ima poseban značaj - on donosi izdržljivost, autentičnost i eleganciju, stvarajući prelepe staze koje pozivaju na istraživanje...

21.06.2024 Moj vrt

Dragoljub u vrtu

Dragoljub je jestiva, zeljasta biljka, cveće koje se često nalazi u vrtovima. Ova spektakularna biljka je zabavna, ali dekoracija hrane sa jestivim cvećem je još zabavnija.

18.06.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vole mesto kraj prozora

Postavljanje biljaka kraj prozora ne samo da obogaćuje estetski izgled doma ili kancelarije, već i donosi brojne prednosti za dobrobit ukućana, uključujući smanjenje stresa i poveć...

15.06.2024 Moj vrt

Bonsai drvo

Lepo bonsai drvo može da bude savršen dodatak našem enterijeru, a može da bude i centralna tačka prostorije.

12.06.2024 Moj vrt

Još uvek nije kasno da zasadite ovih 7 letnjih biljaka

Možda do sada niste imali priliku da posadite cveće, ali ne brinite, još uvek imate vremena da uživate u svim čarima koje letnje biljke mogu da donesu. Sa raznolikim izborom brzo r...

09.06.2024 Moj vrt

5 razloga da osvežite svoj baštenski nameštaj pre početka leta

Uživanje u baštenskom nameštaju tokom leta nije samo privilegija, već i potreba. To je prilika da se povežemo sa prirodom, da se oslobodimo stresa i napetosti svakodnevnog života i...

06.06.2024 Moj vrt

Šik načini za dizajniranje malih balkona

Uređenje malog balkona nikada nije lak zadatak, stoga smo vam pripremili nekoliko pravih taktičkih poteza koji vam mogu pomoći da kreirate izvanredan eksterijerni prostor uprkos sv...

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.