Kako brinuti o travnjaku tokom zimske sezone?

Volimo da uživamo u prelepim zlatnim i crvenim bojama jesenjeg lišća...

Ali svo to šareno lišće drveća na kraju postaje gomila lišća na travnjaku, tako da je grabuljanje i čišćenje lišća godišnji ritual sa kojim većina domaćina treba da se bavi ako imaju zrelo drveće na svom imanju. Ali da li je zaista potrebno ukloniti lišće sa vašeg travnjaka? Postoje različita mišljenja o ovome, ali izgleda da postoji saglasnost da ostavljanje debelih slojeva lišća preko zime možda nije najbolja stvar za vaš travnjak.

Ako sneg zatrpa lišće na vašem travnjaku, to može izazvati probleme nakon prolećnog odmrzavanja, uključujući eventualno ubijanje vaše trave. S druge strane, ako ostavite neko lišće neočišćeno, to može biti dobro za ekosistem vašeg travnjaka, koji može biti dom larvi leptira i drugih insekata u rano proleće. Propadanje lišća takođe obezbeđuje hranljive materije za tlo.

Zelena trava travnjaka pokrivena snegomphoto: iStock

Dakle, ključno je znati koliko ukloniti listove: kada nema lišća to znači da nema ni kompostiranja vrednih hranljivih materija za biljke i nema staništa za insekte oprašivače. Pa opet, previše listova može uticati na rast prolećne trave, posebno ako ih opterećuje sneg. Srećom, moguće je pristupiti uklanjanju lišća na način koji balansira održavanje zdravog travnjaka i sprečavanje mogućih oštećenja. Deo postizanja ove ravnoteže je saznanje koje vrste listova je u redu ostaviti na travnjaku, a koje treba ukloniti.

Listovi dolaze u različitim veličinama, oblicima i debljinama i padaju u različito vreme u zavisnosti od sorte drveta. Primera radi, javorovo lišće opada u periodu od nekoliko nedelja, a kada se temperature konstantno spuste ispod nule, ono će ubrzo pasti na zemlju. Listovi javora se takođe relativno brzo suše i razlažu u materijal koji se može kompostirati. Takođe dobro reaguju na košenje, što ih usitnjava u veličinu koja brže propada. Oni se mogu ostaviti u tankom sloju na travnjaku kako bi se hranilo tlo. Ovo važi i za bukvu, jasen i mnoga druga listopadna stabla.

Hrastovo lišće, s druge strane, može ostati na granama drveća i tokom zimske sezone, a kada padne, može izazvati probleme. Neke sorte hrasta imaju veoma debele, jake listove koji se ne lome lako jer sadrže tanine, koji usporavaju razlaganje. Dakle, preporučuje se uklanjanje većine hrastovih listova. Međutim, hrastovo lišće je korisno za malčiranje na cvetnim gredicama ili oko grmlja i može se skloniti u rano proleće pre nego što niknu lukovice.

Malo lišća na pomaže u kompostiranju travnjakaphoto: iStock

Kada je neusitnjeno ili neiseckano na travnjaku, veliko ili debelo lišće spljošteno snegom može definitivno uticati na vaš travnjak blokiranjem svetlosti i vazduha. Ako živite u oblasti sa obilnim snežnim padavinama, uklanjanje lišća sa određenih područja je važno pre nego što dođe prava zima. Zapravo, bilo koja oblast u vašem vrtu koja služi kao šetalište, poput baštenskih staza ili prilaza, treba da bude bez lišća, jer zamrznuta vlaga na listovima može uzrokovati klizave površine.

Na kraju, ako želite da ostavite malo iseckanog ili laganog opalog lišća na svom travnjaku da biste pomogli u hranjenju tla, to može biti dobar način da se očuva prirodna ekologija vašeg dvorišta. Kada koristite lišće kao malč na cvetnim krevetima, ovi slojevi mogu biti duboki do 5 centimetara.

Kao i kod drugih stvari u bašti, posmatrajte šta radi, a šta ne u vašem prostoru. Ako smatrate da korišćenje lišća za malč pomaže u uštedi vremena i novca, a takođe i hrani vaše cvetne gredice, nastavite to da radite. Ako primetite da ostavljanje laganog sloja iseckanog lišća negativno utiče na rast prolećne trave, uzmite to u obzir i obavezno uklonite sve listove sledeće sezone.

Povezane teme

18.02.2024 Moj vrt

Idealne za svako imanje: kreativne i povoljne ideje za ogradu

Istražujemo osam kreativnih i pristupačnih ideja za ograde, koje će sasvim sigurno poboljšati vaš otvoreni prostor bez prevelikog ulaganja.

15.02.2024 Moj vrt

Unapredite estetiku svog doma uz ove ideje za uređenje prednjeg trema

Kao i u slučaju dekoracije enterijera, harmonično kombinovanje boja i tekstura značajno doprinosi stvaranju dobrodošlice pred vašim ulaznim vratima.

12.02.2024 Moj vrt

Od povrtnjaka do zen oaze: lepo uređena dvorišta i bašte koja ostavljaju bez daha!

Udobnost, praktičnost i prirodna lepota spojeni su u ovim kreativnim idejama za uređenje dvorišta, bašti i terasa, kako bi vam pomogli da stvorite savršen prostor za opuštanje i už...

09.02.2024 Moj vrt

10 načina da oživite jednoličnu betonsku terasu

Beton predstavlja jeftin i izuzetno prilagodljiv materijal za dvorište, sposoban da preuzme različite oblike i odgovori na raznovrsne dizajnerske izazove.

06.02.2024 Moj vrt

Cveće otporno na mraz: kako ulepšati dvorište tokom hladnih meseci?

Osvežite svoj vrt i uživajte u prelepim cvetovima čak i kada se temperatura napolju spusti ispod nule.

03.02.2024 Moj vrt

Ključne karakteristike svakog dobro dizajniranog otvorenog prostora

Dizajn moderne terase nije samo puko stvaranje prostora za odmor, već pravo umetničko delo koje reflektuje stil i životni pristup domaćina.

31.01.2024 Moj vrt

Iskoristite svaki centimetar svog prostora - bilo da je to terasa, trem ili balkon!

Možda jeste još uvek hladno ali to ne znači da naše terase trebaju biti prazne, dosadne, beživotne.

28.01.2024 Moj vrt

Za vašu inspiraciju: 15 prelepih krovnih terasa

Terase na krovovima zgrada su nešto što se ne sreće tako često i upravo su zbog toga pravi izazov za dizajnere eksterijera.

25.01.2024 Moj vrt

Inspirativne ideje za uređenje kamenih bašti

Ideje za kamene bašte postaju najinteresantnija rešenja koja vredi primeniti na vaš vrt i dvorište vašeg doma, kako biste učinili da ono izgleda mnogo prirodnije.

22.01.2024 Moj vrt

Predviđanja baštenskih trendova za 2024. godinu

Želimo da naše bašte budu produžetak naših domova, mesto koje se oseća prijatno i gostoljubivo, i utočište koje nas povezuje sa prirodom i pomaže nam da se osećamo mirno i staložen...

19.01.2024 Moj vrt

Za vašu inspiraciju: 15 prelepih balkona i terasa u neutralnom dekoru

Neutralne boje ne treba posmatrati kroz prizmu jednoličnosti, jer one su sve samo ne dosadne. Nenametljive su i ne opterećuju misli, zbog čega su toliko poželjne naročito tokom let...