Isprobajte skandinavski minimalizam u svom vrtu – nećete zažaliti!

Skandinavski minimalizam se tokom prethodnih godina polako ali sigurno uselio u većinu domova, ali da li ste se nekad zapitali može li se ovaj stil jednako uspešno koristiti i kada su otvoreni prostori u pitanju?

Boravak na svežem vazduhu ima brojne prednosti, a stvaranje “domaćeg baštenskog skloništa” upravo od ovog boravka pravi jedinstven doživljaj koji ne samo da garantuje maksimalnu udobnost, već istovremeno omogućava potpuno stapanje sa prirodom. I potpuno je nebitno koje je godišnje doba u pitanju! Važno je samo da se držite osnovne zamisli koja glasi: stvorite svoju intimnu oazu bez digitalnih uređaja (ukoliko je to moguće) i svih suvišnih detalja kako biste u svakom trenutku mogli da se opustite i oslobodite stresa.

Jednostavnost zaista može biti isplativa, čak i kada je opremanje vrta u pitanju. Zato se slobodno odlučite za skandinavski stil opremanja i razmislite o minimalističkom nameštaju i biljkama, kao i o mekom, neupadljivom osvetljenju. Ovaj vid dizajna uključuje stvaranje privlačnog i mirnog ambijenta u samo par poteza. A sve počinje definisanjem oblasti – idealno bi bilo da odluka padne na mesto koje je najizloženije suncu jer ćete tako biti u mogućnosti da punite svoje baterije tokom većeg dela dana.

photo: Kinga Madej

Zatim se bacite na definisanje prostora i to pomoću sedišta, podova, jastuka i velikih saksija za biljke na otvorenom. Ukoliko koristite zidnu ili baštensku ogradu, slobodni ste dodati umetnička dela kako biste dodatno poboljšali osećaj dodatne prostorije. Imajte u vidu da su metal i kamen najbolji materijali za tako nešto, mada se u slične svrhe mogu iskoristiti i platnene tende koje svakako predstavljaju jednu od elegantnijih opcija.

Ako imate dovoljno sreće da na svom imanju imate popločano dvorište, potrudite se da ga maksimalno iskoristite! Odaberite ugao da postavite udobne jastuke, garnituru, ljuljaške ili viseće mreže. Nemojte se ograničiti samo na dnevne aktivnosti, uz malo adekvatnih fenjera ovaj prostor se lako može pretvoriti u šarmantan prostor za sedenje i tokom večernjih sati. I zapamtite, kada je skandinavski dizajn u pitanju, minimalizam je ključan! To znači da ni u jednom momentu ne smete preterivati sa dodacima, ali se isto tako ne plašite eksperimentisati sa različitim teksturama i neutralnim bojama.

photo: Kinga Madej

Ako ste u potrazi za kreativnim minimalističkim projektom, usudite se reciklirati polovni ili stari nameštaj, ali se podrudite da vaš izbor bude drvo. Primera radi, drveni sanduci i kutije lako se mogu pretvoriti u ljupke stočiće za kafu ili pomoćne stolove koji dalje mogu poslužiti i za odlaganje stvari.

Veliki deo skandinavskog dizajna inspirisan je prirodom, nordijskim šumama i prostranim zelenim površinama, pa tako i vi svojoj bašti omogućite pleteni nameštaj kao i što kvalitetnije komade od ratana, kamena, kože ili pamuka. Paleta boja neka bude hladna i mirna: bela, siva i meke bež i pesak nijanse naglasiće sve ključne delove vašeg vrta a istovremeno omogućiti skandinavskom look-u da dođe do izražaja.

Povezane teme