Ideje za prolećno uređenje balkona & terasa

Proleće je stiglo, žao nam je svih kojima terase i balkoni sada nisu važni.

Ok, priznajemo, ovo nije originalan citat Duška Radovića, ali poslužiće za potrebe ovog teksta. Jer zaista, postoji li bolje mesto u sklopu doma gde se može osetiti sva radost, vedrina i optimizam prolećnog vazduha? Posebno sada, kada nam je i boravak u prirodi ograničen, a vitamin D konstantno u deficitu. Upravo je april idealan mesec da zasučete svoje rukave, pozabavite se dekoracijom svog balkona i od njega napravite pravu pravcatu oazu za uživanje u ovom letu! Ukoliko baš i nemate mnogo ideja (a možda ni dovoljno budžeta) da se upustite u ovakvu avanturu, ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo. U ostatku ovog teksta čekaju vas saveti stručnjaka za idealnu i nadasve brzu dekoraciju vašeg balkona ili terase.

Prva stvar od koje valja krenuti kada je uređenje bilo kog prostora u pitanju jesu boje. Balkoni i terase u svakako nisu izuzetak u ovom pogledu. Boja, kao oblik neverbalne komunikacije, umnogome diktira atmosferu čitavog ambijenta, stoga je pametno uvek se osloniti na svetle ili neutralne boje. Posebno ukoliko se radi o manjoj terasi, koju ćemo na ovaj način ne samo optički povećati već od nje na prvi pogled načiniti mnogo udobnije mesto. Svetle boje, poput žute, krem, bež nijanse i naravno neprevaziđene bele koristite kao osnovu odnosno bazu pri uređenju, a zatim slobodno budite kreativni i dodajte nešto “jači” kolorit. Neka to bude boja koja najviše odgovara vašoj ličnosti ali koja je i u skladu sa onim što pokušavate da postignete uređenjem terase na prvom mestu.

Podelite prostor na više malih delova, ali se potrudite da svaki od njih bude dobro definisan. Ovaj savet takođe ide u prilog manjim balkonima, ali i ljubiteljima cveća! Primera radi, za naše uslove, idealno rešenje bi bila podela na dva glavna dela: jedan, takozvani praktičniji deo sa stolom i stolicama, i drugi, estetski privlačniji deo u kome mogu biti smeštene vaše omiljene biljke. I ovde vas, naravno, pozivamo na kreativnost. Saksije u različitim bojama i dezenima mogu itekako uticati na kompletan utisak ambijenta.

Kada je nameštaj u pitanju, preporuka je korišćenje sklopivih i lako prenosivih stolova i stolica. Ovde već dolazimo do dela koji u prvi plan stavlja praktičnost i funkcionalnost, gde se valja potruditi da nam se ništa ne nalazi na putu a da ipak zadržimo osnovnu udobnost. Posebno značajne stavke ukoliko se odlučimo da vrele letnje noći provedemo radno na terasi, složićete se. Ujedno se ova varijanta može nazvati i najisplativijom. Ukoliko vam, pak, terasa služi isključivo kao mesto za odmor, onda su vam ruke potpuno odrešene i možete se poigrati dodavanjem manjih elemenata poput visećih polica i saksija, mnoštva manjih dekorativnih jastučića i slično.

A kada smo već kod praktičnosti, potrudite se da pametno iskoristite dužinu i širinu prostora. Jedan od saveta je i taj da bi kraću stranu balkona valjalo upotrebiti za smeštanje sofe, klupe, lazy bag fotelje ili čega god što spada u vaš izbor kada je relaksacija u pitanju. Idealno bi bilo da se iza tog nameštaja nalazi i zid koji, dodatno, možete dekorisati po sopstvenom ukusu – policama, cvećem, ukrasnim ciglama... Na ovaj način ne samo da dobijate na dodatnom prostoru već istovremeno u prvi plan izbija i pravilo o deljenju prostora na više malih delova. Morate priznati da se radi o prilično efektnom potezu, zar ne?

Kao i u slučaju boja i pametne iskorišćenosti prostora, efektnost je moguće postići i pravilnim osvetljenjem prostora. Više malih, prigušenih svetiljki raspoređenih u delu predviđenom za relaksaciju doprineće osećaju udobnosti, dok bi jedan jači i prodorniji izvor svetlosti valjalo ostaviti za deo koji koristite kao radni. I opet, podsećamo vas da se poigrate kako bojama tako i dezenima, jer kada je osvetljenje u pitanju dozvoljeno je sve – od vintidž lampi, LED sijalica, ukrasnih sveća, pa sve do končanih kablova za rasvetu.

I za kraj, još jednom podsećanje da balkoni i terase mogu biti kako blagoslov tako i prokletstvo ukoliko se o njima ne vodi dovoljno računa tokom čitave godine. A opet, ko zna, ukoliko ispred sebe trenutno imate ne baš tako primamljiv mali prostor, možda će baš kretanje od nule pomoći da taj zapušteni ambijent uskoro preraste u omiljeno mesto za odmor i relaksaciju. Ne zaboravite Ajnštajnove reči da je kreativnost zapravo inteligencija koja se zabavlja, i prionite na posao.

Izvor: unsplash.com

Povezane teme