Ideje kako da postavite deking na terasi ili u vrtu

Ovaj put vam predstavljamo ideje za postavljanje dekinga u vašem dvorištu ili na terasi, ali na malo nesvakidašnji način...

Poznato je da se za oblaganje platoa u dvorištima, ili poda na terasi često koriste drvene podloge koje su otporne na vlagu, truljenje i koje se neće brzo deformisati... Zato se najčešće odlučujemo za kupovinu dekinga, koji podseća na brodske palube (na engleskom deck), odakle i potiče komercijalni naziv decking - deking.

Najpoznatije drvo koje se koristi za izradu dekinga je tikovina, koju odlikuje elastičnost, izdržljivost i otpornost na truljenje i insekte.

Brodski pod  je idealan način da kreirate dodatni prostor na otvorenom za vaš dom i budete bliži prirodi. Postavljanjem dekinga u vašoj bašti, dobijate dodir topline, a još ako to primenite na malo drugačiji način, vaš novi prostor za trpezariju na otvorenom, prostor za sedenje ili slično, postaće vaše omiljeno mesto za uživanje ili za igru vaše dece.

Izdvojili smo za vas primere za postavku dekinga, poput platoa za saksije i biljke, gde na interesantan način možete kreirati svoju cvetnu oazu. Takođe, ako ste ljubitelj zelenila i prirode, jednostavno možete ostaviti procepe za zemlju, tako da će izgledati kao da su biljke same iznikle iz poda. Na isti način možete ostaviti i prostor za fontanu.

Ukoliko imate prostora, na terasi možete napraviti i tuš, a ako ste srećnik koji ima i bazen, onda postoji mnoštvo ideja za postavku dekinga, poput dizajniranja klupa za sedenje ili prostora za ležaljke.

Ukratko ćemo vam navesti postupke za postavljanje dekinga...

Na šta treba obratiti pažnju pre postavljanja dekinga


Prva stvar koju treba da uradite je da odlučite koju vrstu palube želite - i gde će se nalaziti - jer će to uticati na vrstu okvira i količinu materijala koja vam je potrebna. Većina platoa su opremljene gredama i gredicama, koje bi trebalo izgraditi od nule, kako bi se osigurala prava veličina za raspoloživ prostor u vašoj bašti. Većina ramova izgleda veoma slično i sastoje se od spoljašnje kutije sa gredicama koje su jednako udaljene u okviru. Međutim, ako imate nagnutu baštu moraćete da obezbedite ravnu površinu za vaš brodski pod.

Određivanje pozicije dekinga


Takođe je bitno da označite prostor gde će vaš brodski pod biti pozicioniran koristeći drvene klinove. Bez obzira, što deking spada u vrlo izdržljiv materijal, važno je da se postavi vodotporna membrana (geotekstil) ispod površine palube koja će izolovati deking od izrastanja trave i korova. Šljunak se koristi kao rešenje za drenažu.

Izgradnja okvira dekinga


Preciznost je od vitalnog značaja u ovoj fazi posla. Da bi ivice vašeg okvira bile u savršenom nivou, koristite libele da proverite da li je površina zaista ravna. Vrlo je važno izravnati zemlju pre nego što počnete sa postavljanjem okvira. Ako deking stavljate u dvorištu koje već ima podne pločice, malim komadima drveta možete podići nivo, kako bi obezbedil zaista ravan nivo površine.

Postavljanje dekinga


Ovaj deo je generalno najjednostavniji deo celog procesa. Uverite se da imate pouzdanu električnu bušilicu i odvijač koji će ubrzati posao. Potrebno je da ostavite najmanje 6 mm prostora između svake od ploča, jer to omogućava drvu da nabubri kada se pokvasi tokom zime i da se smanjuje tokom sušnih perioda. Postoje različite dimenzija dekinga. Dužina je najčešće od 2 do 5 metara, a širina letvice od 9 do 15 cm. Sem u dugim daskama koje se obavezno montiraju na podkonstrukciju, za one koji uživaju u ulozi "sam-svoj-majstor", deking se proizvodi i u vidu gotovih elemenata na PVC podkonstrukciji, koji imaju klik-sistem spajanja i postavljaju se veoma jednostavno.

Održavanje dekinga


Deking će trajati dugi niz godina u vašoj bašti, ukoliko ga pravilno održavate. Najpraktičnije je održavanje uljem pre početka i na kraju sezone.

Uz pomoć dekinga možete stvoriti centralnu tačku u vašem vrtu, mesto u kojem ćete uživati u društvu vaših prijatelja. Deking u kombinaciji sa lepim osvetljenjem, kamenjem i biljem stvara jedinstvene harmonične prostore u kojima ćete zaista uživati sa svojom porodicom!

Povezane teme