Drveni malč protiv kamena i šljunka: ko odnosi ubedljivu pobedu u vašoj bašti?

Korišćenje malča u baštenskom pejzažu donosi brojne prednosti, kako praktične tako i estetske.

U današnje vreme, postoji širok izbor malčeva, uključujući prirodne i obojene drvene malčeve, kao i popularnu upotrebu šljunka i kamenja. Važno je razumeti da iako kamenje može ispuniti neke od funkcija malča, to tehnički nije isto. Evo pregleda prednosti i mana drvenog malča u odnosu na kamenje ili šljunak:

Prednosti Drvenog Malča:

 • Zadržavanje vlage: Drveni malč zadržava vlagu u tlu, što je korisno za biljke i može smanjiti potrebu za zalivanjem.
 • Sprečavanje rasta korova: Malč od drveta efikasno sprečava rast korova, čime se smanjuje potreba za čestim plevljenjem.
 • Estetski izgled: Drveni malč može dodati toplinu i prirodni izgled bašti. Obojeni malčevi takođe mogu dodati estetsku vrednost, dolazeći u različitim bojama.
 • Niski troškovi: Drveni malč je obično jeftin i dostupan, što ga čini pristupačnim za većinu ljudi.
 • Organski materijal: Prirodni drveni malčevi, kao što je borova kora, razgrađuju se tokom vremena i dodaju hranljive materije tlu.

Malčiranje bašte je proces koji se isplati na duže stazephoto: iStock

Nedostaci Drvenog Malča:

 • Potrebno osvežavanje: Drveni malč treba povremeno obnoviti jer se razgrađuje tokom vremena.
 • Održavanje: Kako bi zadržao svoj estetski izgled i funkcionalnost, drveni malč zahteva neko održavanje, uključujući povremeno dodavanje novih slojeva.
 • Potencijalna borba sa korovom: Ako se ne postavi adekvatan sloj ispod drvenog malča, korovi se mogu probiti kroz njega.

Prednosti kamena ili šljunka:

 • Trajnost: Kamenje i šljunak traju dugo vremena i ne zahtevaju često obnavljanje.
 • Estetika: Kamene i šljunkovite površine mogu izgledati sofisticirano i pružiti kontrast sa zelenim biljkama.
 • Lakoća Ugradnje: Postavljanje kamenja ili šljunka je relativno jednostavno i brzo.

Kamen i šljunak doprinose ukupnoj estetici eksterijeraphoto: iStock

Nedostaci kamena ili šljunka:

 • Ne zadržava vlagu: Kamenje ne zadržava vlagu kao drveni malč, što može zahtevati češće zalivanje.
 • Potreba za dodatnim dlojevima: Da bi se sprečio rast korova i održao čist izgled, često je potrebno postaviti tkaninu za uređenje pejzaža ispod kamenja.
 • Potencijalni troškovi: Kamenje i šljunak mogu biti skupi za početno postavljanje.
 • Ne dodaje hranljive materije: Za razliku od drvenog malča, kamenje i šljunak ne doprinose hranljivim materijama tlu.
 • Moguća promena izgleda: Tokom vremena, kamenje ili šljunak mogu izgubiti svoj prvobitni sjaj i postati prljavi ili pretrpani korovom.

Konačni izbor između drvenog malča i kamenja/šljunka često zavisi od ličnih preferencija, budžeta i specifičnih potreba vašeg baštenskog pejzaža. Važno je uzeti u obzir prednosti i mane svakog materijala kako biste doneli najbolju odluku za svoj vrt.

Povezane teme

09.06.2024 Moj vrt

5 razloga da osvežite svoj baštenski nameštaj pre početka leta

Uživanje u baštenskom nameštaju tokom leta nije samo privilegija, već i potreba. To je prilika da se povežemo sa prirodom, da se oslobodimo stresa i napetosti svakodnevnog života i...

06.06.2024 Moj vrt

Šik načini za dizajniranje malih balkona

Uređenje malog balkona nikada nije lak zadatak, stoga smo vam pripremili nekoliko pravih taktičkih poteza koji vam mogu pomoći da kreirate izvanredan eksterijerni prostor uprkos sv...

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...