Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Da li ste ikada razmišljali da iskoristite talog od kafe za vaše biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačno razdvoje istinu od fikcije.

Prvo pitanje: da li je talog od kafe dobar za biljke? Kratak odgovor glasi: nije - bar ne kada se koristi kao direktno đubrivo. Najbolji način za korišćenje taloga od kafe u baštovanstvu je kompostiranje, kažu stručnjaci. Dodavanjem taloga u kompost, hranljivi sastojci postaju dostupniji biljkama, što im pruža potrebnu energiju za rast.

Talog od kafe se smatra zelenim materijalom u kompostu, što znači da zajedno sa braon materijalom može stvoriti optimalnu ravnotežu za efikasan proces razgradnje. Nakon nekoliko meseci, talog od kafe pretvara se u bogat kompost koji obogaćuje zemljište vaših biljaka.

Talog kafe je najbolje koristiti kao kompost za rast biljakaphoto: envato

Druga tvrdnja koju često čujemo je da talog kafe zakiseljava tlo, što je dobro za biljke koje vole kiselinu. Međutim, to nije tačno. Talog od kafe ima pH između 5,5 i 6,5, što je u blizini neutralnog, objašnjavaju stručnjaci. Za snižavanje pH vrednosti zemljišta preporučuje se korišćenje specijalizovanog đubriva.

Što se tiče sobnih biljaka, važno je oprezno koristiti talog od kafe. Previše taloga može preterano đubriti biljke i oštetiti njihovo korenje. Biljke u saksijama su posebno osetljive na ovakve promene, pa se preporučuje izbegavanje direktnog dodavanja taloga u saksije.

Ipak, talog od kafe može poboljšati strukturu zemljišta kada se koristi direktno u baštenskom tlu. Ako imate teško glineno tlo, dodavanje taloga od kafe može pomoći u poboljšanju drenaže i sadržaja hranljivih materija.

Talog kafe je najbolje koristiti kao kompost za rast biljakaphoto: envato

Dakle, talog od kafe može biti koristan dodatak vašem baštovanstvu ako se koristi na pravi način. Kompostiranje taloga je najefikasniji način da se iskoristi njegova hranljiva vrednost i poboljša struktura zemljišta. Budite pažljivi i koristite ga umereno kako biste osigurali zdrav rast vaših biljaka.

Povezane teme

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.