Crassula Capitella - najlepši i najčudniji sukulent

Crassula je raznolika i ekstenzivna porodica sukulenata koja sadrži oko trista pedeset vrsta…

Najpoznatija biljka iz Crassula porodice je biljka Žad, Crassula ovate, koja je poznata kao kućna, saksijska biljka na našem podneblju, ali u toplijim delovima sveta raste u vidu žbuna. Mnoge druge sorte iz Crassula porodice su znatno manje – neke su prave minijature, dok neke rastu u vidu zemljanih puzavica. Jedna stvar im je zajednička – izgled svake od njih je fascinantan i svaka će vas navesti da se zapitate šta je to, kada je po prvi put ugledate.

Kako su sukulenti postali veoma popularni u poslednje vreme, sve više malih Crassula vrsta je dostupno za kupovinu, a veoma lako se uzgajaju i održavaju.  

Naša omiljena je svakako Crassula capitella, odnosno Crvena Pagoda, koja raste u granama i ima mesnate listove koji podsećaju na propelere, koji tokom procesa rasta menjaju svoju boju od zelene do jarko crvene. Ova biljka raste ispruženo i formira “prostirke” od svojih grančica visine do petnaest centimetara, sa širinom do devedeset centimetara. Tokom letnjeg perioda, skupine belih cvetića će krasiti njene listove.

Crassula se veoma lako uzgaja i održava, ali je podložna biljnim vašima i gljivičnim oboljenjima. Kao što je to slučaj kod svih drugih sukulenata, preterano zalivanje po nju može biti fatalno, pa je bolje da njena zemlja ostane suva, nego previše mokra. Nikada je ne smete ostaviti u vodi. Ako je zalivate sa donje strane, tako što joj dopuštate da sama “popije” onoliko tečnosti koliko joj je potrebno, obavezno višak vode prospite nakon nekoliko minuta.

Njeno presađivanje nije obavezno, ali ako se radi, preporučujemo vam da to radite tokom leta. Kada je presađujete, dozvolite njenoj zemlji da se osuši i potom je pažljivo izvadite. Očistite zemlju sa korena i uklonite bilo koji satruli deo pre nego što je stavite u novu zemlju. Kada je ubacite u novu saksiju, raširite njen koren i sačekajte nekoliko dana pre nego što je po prvi put zalijete.

Crassule se obično dele pelcerima, a veoma lako je možete uzgojiti od jednog listića. Stavite list u mešavinu sukulenata ili kaktusa i potom ga pokrijte sve dok ne proklija. Nakon toga se pozabavite sadnjom, koja se radi isto kao i njeno presađivanje.

I na kraju, morate se složiti sa nama da je ovo najlepši sukulent koji ste ikada videli, zar ne?

N.Đ.

Povezane teme