Brizbejn dom neobične urbane šume

Urban Forest je vrlo neobična zgrada koja se proteže na 30 spratova od kojih je svaki prekriven hiljadama stabala i biljaka koje je dizajnirao Koichi Architects studio u Australiji.

Ona predstvalja istinsku urbanu šumu koja se nalazi u Brizbejnu i zaista je impresivno zdanje kako spolja tako i gledano iznutra.

Zgrada sa mešovitom funkcionalnošću u vlasništvu je Aria Property Group kompanije i uključuje 392 stana, krovnu baštu na dva nivoa i javni park u prizemlju. Studio ima u planu da stepenastu fasadu prekrije sa više od 1000 stabala i oko 20.000 biljaka, kombinujući pri tom preko 250 vrsta poreklom iz Kvinslenda. Misija studija je da Urban Forest pretvori u – najzeleniju stambenu zgradu na svetu.

Još jedna želja tima dizajnera je da ova urbana šuma predstavlja prelazak iz masovne proizvodnje na održiviji način života, koji je postao izuzetno važan od kad se svet suočio sa pandemijom Korona virusa. Ova zgrada je odlična prilika za prebacivanje paradigme sa industrijske na prirodnu. Beton, čelik i staklo su tvrdi materijali koje zovemo – mrtvom materijalnošću, pri čemu je potrebno prihvatiti više – žive arhitekture.

Poruka koju dizajneri žele ovom zdragom da pošalju svetu je da smo ovde da bismo živeli, u skladu sa prirodom, a ne da bi na bilo koji način prkosili smrti, uništavajući pri tom planetu. Glavna struktura urbane šume je napravljena od tzv zelenog betona, verzije betona sa niskim sadržajem ugljenika i sa 40% manje cementa u sebi.

Zgrada koja menja koncept sadnje i uzgoja biljaka u urbanim sredinima.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

 

Povezane teme