Baštenski trendovi na koje računamo u 2022. godini

Pitali smo stručnjake za baštovanstvo – koji će to trendovi biti aktuelni u narednoj sezoni, bar kada je dizajn eksterijera u pitanju?

2021. godina se polako bliži kraju, a sa njom i mi polako ali sigurno krećemo u neke ozbiljnije radove u bašti. Istovremeno, počinjemo mnogo detaljnije da razmišljamo i o nastupajućim trendovima – pokušavamo da sagledamo sve one koje smo isprobali tokom ove godine ali i da predvidimo neke nove, rezervisane za 2022. godinu.

Od enterijera do eksterijera, uvek postoji nešto što se može reći kako za postojeće tako i za nastupajuće trendove. Ovo ne treba da nas čudi ukoliko uzmemo u obzir da i jedna i druga opcija direktno zavise kako od našeg načina života, tako i od svakodnevnih dešavanja širom sveta. Pa ipak, kada je u pitanju uređenje bašte, stvari ponekad funkcionišu malo drugačije.

Lepota spoljašnjeg sveta je u tome što, za razliku od mode pa i enterijera, stvari imaju tendenciju da se kreću malo sporije. A to, priznaćete, itekako ima smisla jer je otvoreni prostor koji savršeno funkcioniše zapravo jedno posebno mesto kreirano s ciljem da nas pozove da napravimo korak unazad i duboko udahnemo.

photo: charlotterowe

Zato i ne čudi što su bašte sa začinskim biljem ali i stare dobre bašte sa povrćem opet na ceni. Da li smo začuđeni ovim novim-starim trendom? Pa i nismo, dovoljno je samo pogledati trenutnu situaciju u svetu, i shvatiti da je ljudima prvenstveno stalo da sačuvaju svoje zdravlje i da se vrate što jednostavnijem životu. Nega sopstvenog tela oslikava se i kroz negu okoline, i upravo to će biti izraženo i tokom naredne godine.

Vreme provedeno u zatvorenom gde je jedini izlaz bila bašta (ili balkon) naučilo nas je da se oslonimo na sebe i svoje mogućnosti, pa su tako zasadi – bilo začinskog bilja u saksijama ili nešto konkretnijeg povrća u dvorištu dobili priliku da zablistaju punim sjajem. Bilo da se radi o parceli u punom obimu ili bujnom gradskom balkonu, čini se da ljubav prema domaćim organskim proizvodima sigurno neće nestati ni u 2022. godini.

Naša želja za većim povezivanjem sa prirodom se, sasvim logično, prenosi i na one najmlađe, pa tako bašte koje privlače decu i tinejdžere postaju sve popularnije. Ideja je da se mladi sklone sa kompjutera i prestanu da stalno gledaju u svoje telefone, da se približe prirodi i uživaju u njoj zajedno sa svojim najbližima. Bašta u blizini kuće bi u tom slučaju morala postati jedan sveobuhvatan prostor, a ukoliko se vodite prvim trendom onda slobodno svoje mališane možete uključiti u sadnju voća i povrća, ili im bar obezbediti lep prostor za druženje sa prijateljima.

photo: charlotterowe

A dok se vaši najmlađi druže u jednom delu bašte, onaj drugi možete slobodno opremiti u svom stilu. Ovo posebno važi za sve one koji vole pergole u vrtovima, jer su one jedan od trendova koji se iz 2021. godine prenosi u 2022. s tim što vas vodeći svetski dizajneri eksterijera ohrabruju da na njima slobodno posadite vertikalne biljke penjačice. Dobra stara vinova loza ali i stablo kivija mogu biti odličan izbor, posebno ukoliko je vaš cilj da tokom sledeće godine sebi i svojoj porodici obezbedite malo više privatnosti na otvorenom. Osim pergola, tu su još i ugrađena sedišta, palube, kvalitetne garniture u raznim kombinacijama i, generalno gledano, sve što podstiče na odmor, predah, opuštanje ili razgovor je i dalje u trendu.

Divlje i neukroćene bašte nastaviće da nas oduševljavaju svojim izgledom, a ono što nas posebno raduje jeste da im ni u novoj godini neće biti potrebno neko specijalno održavanje. Ovaj trend se odnosi na opuštanje i prihvatanje prirode onakve kakva ona suštinski jeste, a najbolji način da se to postigne je stvaranjem teksturiranih i slojevitih vrtova koji su održivi i koji se osećaju autentično. Nastavljajući temu „divljanja“ naših otvorenih prostora, livade i divlje cveće postaju apsolutni hit, kao i dalije, trave, krasuljak, bele rade i neven. Dakle, umesto da posežete za makazama ili kosilicom, napravite pauzu i pogledajte gde vas vaša bašta vodi.

photo: charlotterowe

Povezane teme