Balkoni, terase i dvorišta koja jačaju vezu između enterijera i eksterijera

Više slika

Više slika

Možda nemate veliko dvorište, ali to ne znači da ne možete dizajnirati lep i udoban prostor na otvorenom...

U urbanim centrima kuće retko imaju veliko dvorište na raspolaganju, a to automatski znači mnogo manje prostora za odmor i uživanje. No, na svu sreću, dizajneri nas svakodnevno oduševljavaju svojim kreativnim idejama za uređenje eksterijera koje, ne samo da vešto uspevaju da balansiraju između estetike bez premca i neugodne kvadrature, već istovremeno i poboljšavaju sveukupnu vezu između enterijera i eksterijera.

Stalno podsećamo na važnost negovanja dvorišta i bašti, i delimo savete koji vam mogu pomoći da vaš otvoreni prostor postane fleksibilniji, organizovaniji, praktičniji a naravno i lepši. Danas nastavljamo u istom duhu, i predstavljamo projekte uređenja eksterijera koji nemaju široku površinu za intervenciju ali svakako ističu značaj otvorenih prostora.

Ovi svetli primeri nas podsećaju da je bez obzira na veličinu moguće biti hrabar i eksperimentisati sa različitim elementima. Primera radi, kombinacija biljaka sa kamenjem i vodom, strateško postavljanje nameštaja koji će se na neki naći istaći i postati fokusna tačka prostora, ili jednostavno donošenje više prirodnih tonova u ionako otvoren kutak doma koji je po svoj prilici već u direktnoj vezi sa prirodom.

Mala terasa deluje kao proširenje dnevne sobe zahvaljujući cigli koja se stapa sa parketomphoto: Manuel Sá

Za početak, dobra polazna tačka je naglašavanje poda u spoljašnjim delovima - čuveno vizuelno proširenje sobe (najčešće dnevnog boravka ukoliko isti izlazi na balkon ili terasu) koje, kada je izvedeno kako treba, predstavlja najbolju konekciju sa prirodom. Ovom prilikom valja naglasiti na važnost održavanja propusnih tačaka oko poda kako bi se obezbedila adekvatna drenaža kišnice. Na ovaj način dobijate udobno i kohezivno okruženje koje izgleda kao prirodni nastavak enterijera.

Dobra ideja za sve one koji su raspoloženi za malo renoviranja je i ugradnja takozvanih paluba koje su idealne za proširenje spoljne površine, posebno na nešto strmijem terenu. To će vama i vašoj porodici obezbediti ne samo malo dodatnog životnog prostora, već je idealno i za druge namene koje mogu poboljšati iskustvo boravka u prirodi tokom celog dama.

Leto dolazi, a sa njim i želja da unapredimo spoljašnje prostore u našim domovima. Bilo da se sunčate, uživate na povetarcu ili zovete prijatelje u goste, okruženja kao što su terase, dvorišta i balkoni mogu biti izuzetno raznovrsna u zavisnosti od načina na koji ih uređujemo.

Kada razmišljate o otvorenim prostorima, jedna od prvih ideja koja se pojavljuje je da se to parče imanja iskoristi za stvaranje zelene površine. Zbog toga je moguće razmišljati o tome kako zelene lisnate biljke u zatvorenom prostoru pretvoriti u takozvane vertikalne bašte (koje, ruku na srce, postaju sve popularnije i traženije) koje su idealne one koje nemaju baš puno prostora na raspolaganju.

Kada je u pitanju izbor nameštaja, glavni savet je da on bude svestran, te da omogući da vaš prostor ima ne samo specifičnu upotrebu, već više od jedne funkcije. Na primer: moguće je zamisliti nameštaj koji se može slagati ili sklopiti, i koji se, kada se ne koristi, može lako odložiti da bi se napravio prostor za vežbanje. Viseće mreže takođe nude odličan trenutak odmora, a lako se uklanjaju kako bi se napravilo više prostora. Ne zaboravite da proverite da li su materijali vašeg nameštaja izdržljivi i da li zahtevaju malo održavanja u uslovima lošeg vremena.

Prelepa terasa sa malenim bazenom i udobnom foteljomphoto: Maira Acayaba

Za one koji imaju nešto veću površinu, razmišljanje o različitim materijalima i teksturama je jedna od alternativa za stvaranje mikro-okruženja u istom prostoru: postavljanjem pergole, ili palube, kao i proširenje prostora može istaći najrazličitije elemente kao što su zemlja, voda, vatra. Svi ovi elementi mogu da pruže različite senzacije tokom dana, čineći ličnost prostora jedinstvenom i usklađenom - kako sa vremenom tako i sa trenutnim dobom godine.

Ako je prostor dugo izložen suncu, važno je zapamtiti da svetlije boje mogu zaseniti viziju i načiniti okruženje veoma neprijatnim. Ako je pod sav beo ili u veoma svetlim tonovima, ključno je da smislite načine da ga zasenčite - suncobranima, biljkama ili čak drugim uobičajenim nameštajem koji pomaže da se ublaži odsjaj koji dolazi sa poda. Još jedan savet je da uvek zapamtite da boje mogu promeniti način na koji percipiramo prostor, tako da je moguće učiniti prostor prijatnijim u skladu sa načinom na koji ih kombinujete.

I na kraju, čak i kada padne mrak, postoji mogućnost potpune transformacije prostora. U tom smislu, postoji nekoliko opcija za rad sa osvetljenjem, ali vredi zapamtiti kako svetlosni stubovi mogu stvoriti udobniju skalu ili čak obezbediti mogućnost unošenja različitih tonova u prostor kroz projekat osvetljenja.

Mala betonska terasa sa puno zelenila i udobnim stolicamaphoto: Fran Parente

Povezane teme

06.04.2024 Moj vrt

Peach Fuzz je boja godine, a evo kako je možete koristiti u bašti

Bez obzira da li se radi o cvetnim aranžmanima, izboru biljaka ili dekorativnim detaljima, boja breskve dodaje dubinu i toplinu vašem vrtu, stvarajući gostoljubivo i harmonično okr...

03.04.2024 Moj vrt

Prolećna nega travnjaka u 7 ključnih koraka

Pravilna nega travnjaka u ovom periodu godine je ključna kako bi se osiguralo da vaš travnjak procveta u punom sjaju tokom leta i pruži ugodno okruženje za uživanje.

31.03.2024 Moj vrt

Neka vaša mala zastakljena terasa ili balkon postanu prave oaze za uživanje

Neka vaša mala zastakljena terasa ili balkon postane vaša privatna oaza u kojoj ćete uživati u jutarnjoj kafi, opuštati se uz omiljenu knjigu, ili uživati u večernjem razgovoru sa...

28.03.2024 Moj vrt

Uzmite inspiraciju iz prirode i osvežite svoju baštu cvećem

Ukrašavanje bašte cvećem nije samo hobi, već način života koji povezuje čoveka sa prirodom na najlepši mogući način. Kroz pažljivo odabrane vrste cveća, bašta postaje živa slika ko...

25.03.2024 Moj vrt

Vodič za sadnju cveća krajem marta: oživite vaš prostor bojama proleća!

Druga polovina marta je optimalno vreme za sadnju cveća koje će tokom leta obojiti vaše staze i saksije.

22.03.2024 Moj vrt

6 prolećnih radova u bašti koje možete započeti krajem marta

Upravo sada, dok priroda počinje da se budi, baštovanima se pruža prilika da započnu prolećne radove i pripreme svoje oaze za sve što dolazi.

19.03.2024 Moj vrt

Uređenje terase: vaša prilika da stvorite oazu mira i uživanja u lepoti prirode

Terasa je više od samo prostora na otvorenom - ona je produžetak vašeg doma, mesto gde se odvijaju brojne aktivnosti, od opuštanja uz knjigu do okupljanja sa porodicom i prijatelji...

16.03.2024 Moj vrt

6 kreativnih ideja za prolećno uređenje dvorišta i bašte

Prolećno uređenje bašte nije samo prilika da unesemo boje i živost u naš spoljni prostor, već je i prilika da se povežemo sa prirodom, obnovimo energiju i uživamo u svežem vazduhu.

13.03.2024 Moj vrt

10 lepih ružičastih cvetova za vašu baštu

Mnogi cvetovi na ovoj listi su dostupni u različitim nijansama koje će vam pomoći da iskoristite moć ružičaste boje u bilo kojoj bašti.

10.03.2024 Moj vrt

5 vrsta šljunka i kamena za savršenu dekoraciju dvorišta i bašte

Otkrijte pet različitih vrsta šljunka i kamena koji će uneti jedinstvenu lepotu i karakter u vaše dvorište ili baštu

07.03.2024 Moj vrt

Unesite šarm prošlosti u vašu baštu: savršene biljke za vintage estetiku

Dok savremeni dizajn bašti može biti izazovan i hrabar, planiranje bašti sa starinskom estetikom pruža vezu sa prošlim periodima.