3 ključna elementa bašte opremljene u prelaznom stilu

Prelazni stil opremanja bašte ili vrta je idealan za sve one koji u svom dvorištu žele savršenu kombinaciju starog i novog...

Tranzicioni ili prelazni pejzaži su prostori između grada i sela koji se obično doživljavaju u pokretu. Iako su veoma prisutni u svakodnevnom urbanom životu, ljudi ih uglavnom percipiraju kao zastarele. Prelazni stil uređenja eksterijera je mešavina starog i novog koju najradije biraju oni koji ne mare previše za opšte prihvaćena pravila.

To nije eklektičan nered nego je samo blago ukrašen stil koji čistom prostoru dodaje teksturu i neutralnu paletu boja. Bez obzira na vaš dizajnerski senzibilitet, prelazni stil vam garantuje da ćete moći da se opustite i uživate u jednostavnom i elegantnom prostoru. On kombinuje osnovne elemente koji se nalaze u tradicionalnom i savremenom dizajnu i koji uglavnom uključuju:

ČISTE LINIJE

Savremeni prelazni stil se oslanja na čiste linije i kvadratne ivice sa minimalističkim vizuelnim izgledom. Za prelazni dizajn, pokušajte da izbalansirate ove prave uglove i paralelne linije sa blago zakrivljenom stazom ili postavite nekoliko sadilica organskog oblika širom prostora koji ste predvideli za sadnju biljaka. Kada organizujete prostor, linije prelaznog dizajna su obično ravne i čiste sa povremenom mekom, zamašnom krivinom koja se dodaje za dobru meru. Ovaj stil stvara prostor koji nije previše agresivan i napet, tako da je udobnost prioritet koji uvek treba imati na umu.

NEUTRALNE BOJE

Postoji nagoveštaj minimalizma u prelaznom stilu, a on važi i za paletu boja koje se koriste u ovakvim eksterijerima. Boje retko izlaze van neutralnih granica, od tople bele i bledo žute do smeđe kafe, sa povremenim akcentima crne ili boje uglja. Za svoju baštu izaberite sirovine koje stvaraju neutralnu paletu same po sebi. Odlučite se za elemente koji prate prirodne boje betona, čelika ili kamena. Stvorite dakle, što neutralniju i prirodniju osnovu a tu i tamo uključite poneku biljku zasađenu u saksiji jarke boje, ali se potrudite da ona ostane verna čistim linijama dizajna.

PRIRODNE TEKSTURE

Iako se prelazne bašte i dvorišta oslanjaju na prigušene i neutralne boje, to nipošto ne znači da su dosadni! Upravo je tekstura ta koja donosi zanimljivost i dinamiku, pa se tako u ovim prostorima mogu sresti zanimljivi modeli pločica, kao i elementi od poliranog ili grubog kamena a sve u cilju pružanja nesvakidašnjeg vizuelnog interesa. Kada dizajnirate onaj poseban kutak na otvorenom za uživanje sa prijateljima, obavezno uključite i drvo, beton, glatko staklo i hladne metale kako biste svoje dvorište pretvorili u oazu mira i spokoja. Biljke i cveće se mogu koristiti u iste svrhe. Primera radi, biljke sa velikim valovitim i sočnim listovima su savršeni za kombinovanje sa uglaćanim površinama nameštaja izrađenog od aluminijuma.

Povezane teme