Za sve ljubitelje vode: kućica za čamce sa pogledom na more

Za ovaj neodoljivi objekat na vodi slobodno možemo reći da predstavlja modernu interpretaciju tradicionalnih norveških kućica za čuvanje čamaca...

Moderno na tradicionalan način – to je glavna ideja koja stoji iza izgradnje ove norveške male kućice za čamce sa crveno obojenim oblogama, limenim krovom i naslonom u vidu granitnih stubova koji se nalaze duboko u vodi.

Prvi utisak o kućici, posebno gledano sa zadnjeg dela puta, jeste da je u pitanju skromna i prilično zatvorena zgrada. U isto vreme, ne možemo a da ne primetimo da se i kao takva ona odlično uklapa u kulturno-istorijsku raznolikost područja, i to je upravo onaj moderan deo priče koji se oslanja na tradicionalnu osnovu samog projekta.

Već na drugi pogled, primetićete da je nekoliko ploča za oblaganje postavljeno pod uglom kako bi zgradu zatvorilo sa zadnje, odnosno otvorilo sa prednje strane. Tek kada uđete u kućicu, shvatate svrhu njenog postojanja: s jedne strane imate neverovatan pogled na celo more, a s druge strane ste savršeno ušuškani i zaklonjeni dok posmatrate veličanstven prizor pred sobom.

Zgrada je projektovana sa namerom da se uklopi u okruženje i da istovremeno ima moderan dizajnerski izraz. Ovo je i ostvareno tako što je kućica izgrađena kao zgrada sa oskudnim detaljima, umesto da je naglasak stavljen na ravne površine poput krova i zidova. Materijali su tretirani istom bojom kako bi se pojačao doživljaj zapremine.

A kad smo već kod materijala, oni uključuju masivne drvene podove, plafone i zidove koji u potpunosti podržavaju čitavu konstrukciju. U glavnoj prostoriji je uklonjena tradicionalna ograda i zamenjena debljom drvenom oblogom pod uglom od 45° koja podržava krov, dok su između svake drvene ploče postavljeni uski prozirni akrilni paneli.

Vrata kućice su izrađena na isti način, sa ili bez akrilnih panela. Od prostorija se posebno izdvaja kupatilo koje drži pocinkovani čelični okvir postavljen na dva granitna stuba i betonskom postolju.

Povezane teme