Kako je zgrada iz 50-ih pretvorena u moderan hotel

Say Hotel smešten je u zelenom predgrađu Atine. Novu arhitekturu hotela odlikuje ritmička geometrijska fasada koja mu daje snažan eksterijer i kontrastni enterijer bogatih, šarenih tekstura koje se koriste za stvaranje različitih društvenih prostora i soba.

Hrabar u svom prisustvu, ali u svojoj osnovi nežan, hotel Say koristi arhitektonske elemente, boje i teksture kako bi pokazao svestranu ličnost brenda SAY Hotel na ovoj novoj znamenitosti. Izazov redizajniranja postojeće zgrade odnosi se na očuvanje samo okvira zgrade uz uklanjanje fasade u celini, što je dalo neograničene mogućnosti u stvaranju novog identiteta pogodnog za njegovu poznatu lokaciju.

Snažni karakter novog hotela prenosi se crno-belim elementima, stvarajući vanvremenski prvi utisak. Veličina i orijentacija prostora ustupaju mesto namernoj mešavini vertikalnih okrečenih tankih roletni za razliku od tamnih portretnih balkona koji se ponavljaju na fasadi, istovremeno imitirajući obrasce zelenog okruženja. Vertikalna geometrija fasade vizuelno podiže masu zgrade, dok prozirno prizemlje predstavlja pristupačnu fasadu spoljašnjim prolaznicima.

Po ulasku, posetilac se iznenada upušta u kontrastno prostorno iskustvo u poređenju sa spoljašnjošću. Složena kombinacija smelih boja, elemenata i oblika, autentičnih umetničkih dela i nameštaja iz različitih epoha i kultura prenose eklektičnu ličnost ove zgrade.

Sa tkaninama, teksturama i plišem koji preovladava i izražava osećaj nostalgije, hol odiše odvažnom paletom boja punom jakog prirodnog svetla koje prožima nivoe prizemlja. Široko središnje jezgro, obloženo mekim zakrivljenim orahom, deluje kao uređaj za centralnu orijentaciju, usmeravajući goste u različite delove hotela.

Dizajn enterijera stavlja poseban naglasak na „paralelne“ društvene aktivnosti hotela. Svi u prizemlju imaju različitu upotrebu i nude različita iskustva, uključujući potpuno novi restoran pod nazivom "Nobilis" sa novim menijem. Glavni cilj atmosfere svakog prostora je stvaranje uspomena i jedinstvenih iskustava za posetioce.

Daleko od javnih prostora, spiralno stepenište iz 1960-ih privlači posetioce u svojih 28 jedinstvenih soba na spratu. Dok se penjete, stakleni zid u punoj visini nudi pogled na jesenje lišće javora. Slikoviti pogled spolja postao je izvor inspiracije i stvorio je potrebu za povezivanjem unutrašnjosti sa spoljašnjošću.

Koristeći spiralno stepenište da dođete do gornjih spratova, dolazi nova vrsta iskustva. Tamni hodnici prenose osećaj misterije i vode do niza soba, podeljenih u 5 različitih tipologija zasnovanih na paletama materijala, bojama, razmeri i personalizovanim elementima. Od uzglavlja do otvorenog ormara, sve sobe imaju drveni nameštaj i metalne okvire od mesinga.

Jedinstven pristup svim prostorima i teksturama omogućava drugačiji identitet u svakoj prostoriji, dok čak i kupatila imaju pažljivo odabrane materijale poput mozaika i teraca. Konačno, spojni element na najpoetičniji način povezuje unutrašnjost sa spoljašnjošću.

Balkoni pružaju vertikalni pogled na zeleno okruženje i donose sunčevu svetlost u svaku prostoriju, stvarajući razigrani pejzaž između svetlosti i senke.

Vrhunac ovog ugostiteljskog iskustva - zgrada dopušta još jedan skriveni dragulj, koji se može bolje razumeti samo iskustvom. Mesto sa karakterističnim vinskim i koktel barom hotela postaje destinacija ne samo za stanovnike već i za strane goste.

Visina poslednjeg sprata posetiocima donosi apsolutno fascinantno iskustvo, a osećaj slobode se pojačava čim shvatite da sedite gotovo iznad drveća. Ovaj fleksibilan prostor tokom cele godine pretvara se u potpuno zatvoren ili potpuno   otvoren, u zavisnosti od sezone. 

Povezane teme