Hotel Silena: zen, ali na italijanski način

Više slika

Više slika

Arhitektura koja se proteže kroz istoriju više generacija uvek je imala određenu privlačnost - dokaz za to je prelepi italijanski hotel Silena.

Tokom dugog putovanja po Aziji, vlasnici ovog hotela su razvili strast prema običajima i ritualima sa kojima su se susretali, pa su odlučili da ih integrišu kao centralne elemente u dizajn hotela. Da budemo precizniji, čitav koncept enterijera oslanja se na ovu sliku, kako u pogledu materijala tako i u pogledu kompozicije boja.

Priča počinje u novodizajniranom ulazu, gde gosti prolaze kroz okrugli drveni portal izrađen prema azijskoj tehnici koja obuhvata čistoću tradicionalne obrade drveta. Komad je jednostavno konstruisan od horizontalnih i vertikalnih rešetki, međusobno povezanih na spojevima. Da bi se naglasila dobrodošlica, zidovi ulaza su ofarbani u crno tako da ovaj deo hotela neverovatno podseća na neku vrstu tunela u koji jedva čekate da zakoračite.

Poseban akcenat je stavljen na trenutak dolaska: posetioci su dobrodošli u otvoreni prostor, a oko slobodno vijuga duž ose koja se proteže od severnog ulaza ka zatvorenom vrtu na jugu. Ova opuštajuća atmosfera poziva goste da se odmore i popiju piće po dolasku. Kamena fontana, novodizajnirani prostor sa kaminom i udobne niše za sedenje prigušuju krutost klasičnog prijavljivanja.

Odjeci Azije su suptilni, ali sveprisutni i otkrivaju se u obliku tamnog drveta uparenog sa nijansama plave i sive, nežnih borovih bonsai stabala u keramičkoj grnčariji, vertikalnih gromada od lokalnog kamena i diskretnih svetala u obliku fenjera. Čitav zid je posvećen tibetanskim molitvenim točkovima dok oštre linije stvaraju harmoničnu atmosferu i svemu daju zvučnu smirenost i dubinu.

Tamni hrast deluje kao referentni materijal u celoj zgradi - sav nameštaj po meri napravljen je od hrastovine, baš kao i podovi u šest novih hotelskih apartmana. Uprkos pripadnosti tri različite kategorije sa dimenzijama i nameštajem koji suptilno variraju između njih, svi apartmani su povezani jedinstvenim dizajnom i konceptom sobe. Snažan osećaj povezanosti sa zemljom prisutan je u svakoj prostoriji, sa pojedinačnim delovima omeđenim podijumima na kojima su krevet, ugao za meditaciju i ceremonijalni sto za čaj.

Ovaj aranžman se oslanja na japansku tradiciju stvaranja malih, dobro definisanih prostora. Tema azijske sobe nastavlja se na pojedinačne terase, zamišljene kao prostorije na otvorenom: svaki apartman ima malu baštu na otvorenom opremljenu kadom, malim cvetnim krevetima i zavesama, evocirajući simbolične elemente bogatog porekla kulture.

Apartmane karakteriše primamljiva međuigra svetlosti i senke, vidljivosti i intimnosti. Geometrijski uzorkovane drvene pregrade prostorija značajno doprinose tome, nastavljajući živu igru svetlosti koja ulazi kroz aluminijumske panele fasade sa uzorkom. Razdvajanje između spavaće sobe i kupatila je intrigantno i inspirisano je japanskim zidovima od pirinčanog papira.

Welness zona na poslednjem spratu predstavlja prostor za opuštanje, opremljena je tuševima za tradicionalne rituale pročišćavanja i otvorenim bazenom koji se održava na konstantnih 40 stepeni. Dizajn bazena, sa izloženim crnim betonskim stepenicama koje podsećaju na vulkanski kamen, stvara upečatljivu teksturiranu scenu za uživanje.

Na tradicionalno alpskom mestu, gde mistično i očaravajuće pozivaju na kontemplaciju: arhitektura priča priču o dve daleke kulture koje se harmonično presreću i dopunjuju.

Povezane teme

16.05.2024 Lifestyle

Luksuzno grčko odmaralište na smaragdnom brdu

Pratite tragove slavnih gostiju i prepustite se neizmernom uživanju u ovom raskošnom odmaralištu, gde se privatni bazeni stapaju s plavetnilom najvećeg zaliva u Grčkoj.

13.05.2024 Lifestyle

Dragulj Dubaija: hotel sa tri lica koji odiše drevnom elegancijom

Sa preko 25 godina prisustva, One&Only Royal Mirage je legenda u svetu Dubaija - mesto koje odiše drevnom elegancijom, a sve to na prvi pogled ne biste mogli ni da zamislite.

10.05.2024 Lifestyle

Four Seasons Resort Sejšeli: vaš privatni raj na bujnom koralnom ostrvu

Odmaralište Four Seasons Resort na ostrvu Deroš u svojoj ponudi ima prelepe rustične vile ali i apartmane u kojima ćete se osećati kao da ste konačno pronašli svoj mir i rešili sve...

07.05.2024 Lifestyle

Centara Reserve Samui: oaza luksuza na netaknutim obalama Tajlanda

Centara Reserve Samui se ponosi kolekcijom pažljivo dizajniranih vila i apartmana, od kojih je svaka osmišljena da pruži maksimalnu udobnost i privatnost gostima.

04.05.2024 Lifestyle

Corfu Imperial Grecotel Beach Luxe Resort: rajski kutak luksuza na ostrvu Krf

Poznato po svojim raskošnim sadržajima, besprekornom uslugom i zadivljujućem okruženju, ovo odmaralište mami putnike koji traže bekstvo od svakodnevnice. Od trenutka kada gosti kro...

01.05.2024 Lifestyle

Hilton Amingiri: luksuzno odmaralište za nezaboravnu porodičnu avanturu

Zahvaljujući svojoj idealnoj lokaciji i neograničenom izboru aktivnosti, ovaj raj na zemlji (u pravom smislu te reči!) nudi sve što vam je potrebno za nezaboravnu porodičnu zabavu.

28.04.2024 Lifestyle

Otkrijte očaravajući svet hotela Crillon Le Brave u samom srcu slikovite Provanse

Ovaj očaravajući butik hotel nudi gostima nezaboravno iskustvo, spajajući istorijski šarm sa modernom elegancijom u okruženju koje oličava suštinu života ovog, gotovo nestvarnog, d...

25.04.2024 Lifestyle

Nova spa oaza u Rumuniji i jedna od najlepših u Evropi

Rumunija od ove godine poseduje jedno od najlepših odmarališta na svetu i malo arhitektonsko čudo pod nazivom Therme Bucharest, koje se nalazi na samo deset minuta udaljenosti od n...

24.04.2024 Lifestyle

Prolećni porodični odmor u zagrljaju netaknute prirode

Prvomajski i uskršnji praznici su nam pred vratima...

19.04.2024 Lifestyle

Da li biste se kupali u bazenu na litici stene?

Wanna Jungle Pool Bar je neverovatna destinacija koja vam omogućava da se kupate u prelepom bazenu na ivici stene

16.04.2024 Lifestyle

Otvoren prvi luksuzni Versace hotel u Aziji

Prvi luksuzni hotel čuvenog brenda u Aziji, Palazzo Versace Macau uspešno spaja klasične uticaje barokne i antičke grčke arhitekture, pod kreativnim nadzorom Donatele Versaće.