VEČNA LEPOTA MOZAIKA

Lepota i elegancija mozaika je zaintrigirala generacije ljudi da stvaraju izvrsne zanatske primere...

Ovaj kamen u živim bojama se koristi jako dugo za kreiranje umetničkih dela i ukrasnih predmeta. Većinu prostora već vekovima ukrašavaju šare i zanimljive slike dobijene kombinovanjem dve ili tri vrste pločica različite boje. Setimo se samo predivnih mozaika iz antičkih i rimskih vremena.

Podovi od glinenih pločica pojavile su se u Evropi u 12. i 13. veku. Slike na podovima bile su lepo složene, ali samo u nekoliko boja, poput smedje, crvene i žute. Neke od vrhunskih kreacija mogu se videti u spomenicima kulture, kojima ova umetnička dela još više naglašavaju lepotu. Mozaik u obliku pločica dao je novi identitet materijalu koji je nekada bio poznat kao umetnički materijal. Tako lep kamen mogao je ostati likovni materijal da nije upotrebljen za pločice.

I danas se u savremenim enterijerima mogu videti neki od tradicionalnih ornamenata i šara napravljenih od keramičkih pločica, posebno onih geometrijskih. Dobro odabranim pločicama možemo postići različite efekte u prostoru. Sve češće se proizvode ornamentalne pločice ili se formira kompozicija od nekoliko pločica koje, poredjane jedna do druge, formiraju interesantnu sliku. Još od davnina, ornament je vezan za čoveka i predmete za svakodnevnu upotrebu.

Takva keramika se danas proizvodi kao stilizovana, strukturalna, geometrijska ili naturalistička, koja se najčešće koristi u praksi. Ovakve pločice se u enterijeru postavljaju kao detalj ili kao istaknuti deo čitave kompozicije. Postoji širok spektar boja i tipova završne obrade kojim se svaki od njih razlikuje od drugih. To je upravo ono što ih dovodi do najviše pozicije kada je reč o dekoraciji doma. Na tržištu postoje i pločice od stakla, koje se najšešće koriste kao mozaik pločice. One su prefinjenog izgleda, mogu se koristiti za oblaganje zidova najrazličitijih prostora, od bazena do kupatila i kuhinja.

Umetnički mozaik može da se radi od najrazličitijih i najdragocenijih materijala, kao što su: mermer, kamen, zlato, čelik, staklo i dr. Danas, stalna saradnja sa kreatorima i arhitektama doprinosi razvoju i postizanju vrhunskih rezultata.

Autor teksta: Milica MANDIĆ

Povezane teme