Saveti i ideje za korišćenje drveta u kupatilu

Časopisi i portali koji se bave uređenjem doma sve više pokazuju luksuz i lepotu radnih ploča od punog drveta ispod lavaboa u kupatilu.

Zbunjeni ste tolikom popularnošću drveta u takozvanim “vlažnim” prostorijama, zar ne? I mi smo, iako moramo priznati da drveni elementi savršeno pristaju upravo ovom najintimnijem delu doma. Ne može vam svaka specijalizovana prodavnica kupatilskog nameštaja obezbediti takve “fancy” police ili ormariće ispod lavaboa. S druge strane, i vi često imate svoju viziju završnih obrada ili je veličina koja odudara od standarda glavna kočnica za adekvatno izvođenje projekta koji ste zamislili.

Kada je cena faktor koji diktira željenu završnu obradu, dobra je ideja da pogledate šta je dostupno od raznih dobavljača na mreži. Među mogućnostima je vizuelno zadebljanje radne površine, pravljenje odgovarajućih ogledala i slobodnih visećih zidnih polica gde se drvo pokazalo kao najmoćniji saveznik.

Naravno, drvo je osetljivo na vodu i vlagu, a ipak se sve više ugrađuje u kupatila. To i nije toliko iznenađujuće kada znamo da je upravo ovaj materijal najpopularniji na brodovima. Ali drvo je živ materijal i stoga se potpuno razlikuje od većine drugih opcija koje se koriste u vlažnom okruženju. U kupatilu može biti u direktnom kontaktu sa vodom ili jednostavno može biti deo nameštaja. Da bi se osiguralo da drvo može da se drži u vlažnom okruženju kupatila, dobro bi bilo uzeti u obzir neka osnovna pravila.

Odabir drveta koje neće brzo istruleti je najmanje rizično, ali i najskuplje rešenje za sprečavanje propadanja. Tikovina je mnogima najpoznatiji primer. Postoje savršene alternative osim tikovine kao što su iroko, merbau, ipe, jatoba ili sipo. Ako ostavite ovo drvo neobrađeno, postepeno će (zbog uticaja svetlosti) postati sivo i na taj način dodati poseban šmek kupatilu.

Manje prirodan pristup je lakiranje drveta. Drvo koje ne truli može se koristiti bez tretmana kao podna obloga za tuš kabinu, platformu ispod lavaboa u kupatilu, kao toaletni element ili čak sedište. Drvo koje nije zaštićeno od truljenja će nabubriti i deformisati se u kontaktu sa vodom pa mu je stoga potrebna zaštita.

U takvim slučajevima preporučuje se vrlo jak poliuretanski lak. Nanošenje laka mora učiniti drvo vodootpornim, tako da se to mora uraditi veoma pažljivo. Drvo mora biti lakirano sa svih strana i uvek pre ugradnje. Takvi lakovi mogu imati životni vek do 10 godina, ali imajte u vidu da drvo i u tom slučaju ostaje osetljivo na ogrebotine ili udarce.

Bez obzira na vrstu drveta koju koristite, trebalo bi da izbegavate stajaću vodu i da unapredite njen protok. Takođe, uvek računajte na to da će oko spoljne ivice ugradnog umivaonika u kupatilu neizbežno uvek ostati malo vode, a tu neprijatnost lako možete rešiti tako što ćete umivaonik postaviti „ispod“ same ivice. Više nego ikad, ukoliko se odlućite za drvo u kupatilu, dobra ventilacija je neophodna. Lakirano ili premazano drvo može da izdrži malo vlage, ali ne podnosi da se stalno drži u vlažnom stanju.

photo source: unsplash

Povezane teme