Psihologija boja u vašem kupatilu

Izbor boja u vašem domu može biti izazovna i uzbudljiva misija. Kupatilo mnogima predstavlja  prostoriju za opuštanje u kući ili stanu, a odabir boja uticaće na celokupan doživljaj kupatila.

Boje imaju tu moć menjanja i prilagođavanja vizuelnog identiteta bilo koje prostorije vašim potrebama. Kupatilo dizajniramo i uređujemo tako da se u njemu osećamo komforno, a njegove boje nas inspirišu i mogu uticati na naše raspoloženje. Odabir prave palete boja može biti itekako bitan jer su one veoma važan faktor u stvaranju opuštene atmosfere tako da pre nego što se opredelite dobro je znati kakvu poruku boje šalju i kako koja od njih utiče na kompletan ambijent.

Plava kupatila

Prisutnost plave boje u kupatilima je česta pa se može reći da je jedna od omiljenih boja. Ona predstavlja prostranstvo i deluje umirujuće na psihu asocirajući vas na more i leto, a postoje razne nijanse, od najsvetlijih do tamnijih tonova.

Odabirom svetlo-plavih ili pastelnih tonova budite kreativnost, osećaj slobode i smisla. Plava boja simbolizuje dubinu mora ili neba, pa ako je kombinujete sa zelenom imaćete osećaj kao da ste na plaži, a za još malo vedrine dodajte žutu.

Ova boja je skladna sa drvetom kao jednim od pet elemenata koji se posmatraju u feng šuiju. Ona vas odmara i podmlađuje, a njenim dodavanjem u vaše kupatilo emituje se energija koja umiruje nervni sistem i deluje stimulativno na mozak.

Kombinacija plavih pločica i bele sanitarije koju nudi Geberit Smyle kupatilska serija izgleda veoma interesantno jer sa belim elementima istaknutih linija unosite harmoniju u kupatilo, postižete lakoću korišćenja savremenog dizajna i ostvarujete izuzetan stepen udobnosti.

Bela boja

Bela boja je univerzalni izbor u bilo kojem obliku u skoro svakoj prostoriji. Malo kupatilo će vizuelno izgledati mnogo prostranije ako se odlučite za pločice i kompletnu sanitariju bele boje, ali kako ovako blistavo belo kupatilo ne bi bilo monotono dodajte neke detalje u drugoj boji, npr. peškire, dozer za sapun i druge galanterije.

Ako imate želju da vaše novo kupatilo bude moderno i upečatljivo, beli Geberit Monolith sanitarni moduli će vas oduševiti svojom formom, funkcijom i elegancijom. Osim toga, bela, crna, lava ili peščano-siva boja, kao i kamena keramika i beton kojim se može obložiti izgledaju bezvremenski u gotovo svakom kupatilu.

Geberit Monolith sanitarni moduli pružaju mnogo mogućnosti u uređenju kupatila, kao i mnoštvo prednosti. Pored integrisane funkcije za ventilaciju neprijatnih mirisa, inteligentne senzorske tehnike, prednosti koje Monolith modul sadrži su diskretno LED osvetljenje i tihi ventilator za pročišćenje vazduha.

Ako volite neutralne boje dubinu ćete postići tamnim podom, a uzbudljiv enterijer ćete stvoriti teksturom i četkanom površinom koje naglašavaju prirodan izgled. Bela boja je prilagodljiva, predstavlja bistrinu i čistoću i obezbeđuje neutralnu energiju.

Peščani tonovi

Boje su važne za postizanje opuštenosti. Danas su zidovi i elementi kupatila najčešće obojeni modernim puderastim nijansama, bojama poput bež ili svetlo sive. Takve boje donose svežu i svetlu atmosferu i pružaju priliku za lični pečat. Peščani i nude tonovi stvaraju osećaj topline, smiruju um i obezbeđuju osećaj harmonije. Izbor ovakvih boja za vaše kupatilo učiniće da ono odiše luksuzom i elegancijom. Pogodne su za prostrana i dobro osvetljena kupatila. Nežni zemljani tonovi otvaraju prostor, pogotovo u kombinaciji sa belim peškirima i velikim ogledalima.

Zemljane boje u dodiru sa drugom smelom bojom kao dodatkom ili blago prljavo belom najbolji su odabir za osećaj mira u prostoru. Beli umivaonici i WC šolje izgledaju posebno prefinjeno kada se kombinuju sa ovim bojama. Samostojeći Geberit ONE umivaonik ističe se od ostalih modela svojom jednostavnom elegancijom, estetikom i minimalističkim dizajnom. Naravno, dostupan je i u kombinaciji sa ormarićem za umivaonik.

Topla rasveta s mesinganim svetiljkama dodaje više stila kupatilu u bojama inspirisanim prirodom. Čak i male doze pastelnih tonova kao akcenat nude umirujući osećaj.

Mirisne note

Kada odaberete boje za vaše kupatilo u kom se negujete i relaksirate završni detalj je odabir mirisa poput lavande, jasmina, mente ili kamilice koji će doprineti opuštajućem ambijentu.

Povezane teme

16.11.2022 Kupatilo

Saveti za uspešan dizajn kupatila sa tuš kabinom

Ovo su najvažnije stvari koje morate znati ukoliko planirate da imate tuš kabinu u svom kupatilu. Ili, bolje reći: ovo su važne stvari koje treba razmotriti ukoliko upravo krećete...

14.11.2022 Kupatilo

5 zlatnih pravila (dobrog) dizajna kupatila

Kako dizajnirati kupatilo koje će istovremeno biti i lepo i funkcionalno? Za većinu domova kupatilo je najmanja prostorija, ali to ne znači i ta najmanja prostorija nužno mora biti...

09.11.2022 Kupatilo

5 najboljih kombinacija boja za belu samostojeću kadu

Predstavljamo vam 5 najboljih kombinacija boja za samostojeću kadu u beloj boji. Kupatilo je privatna, spokojna oaza u kojoj počinjete ili završavate svoj dan, a uređenje sa nekim...

07.11.2022 Kupatilo

Tradicionalni izgled kupatila: dah prošlosti pomešan sa romantičnim detaljima

Tradicionalni dizajn kupatila ne znači da trebate imati nekakav istorijski prostor u svom domu. U stvari, u savremenom svetu ovako dizajnirano kupatilo predstavlja spoj dokazanih t...

02.11.2022 Kupatilo

4 ključna faktora koja utiču na dizajn vašeg kupatila

Ovo su glavni faktori koji utiču na lepotu ali i funkcionalnost vašeg kupatila. Preuređenje vašeg kupatila je jedna od najboljih stvari koju možete učiniti kako biste dodali vredno...

28.10.2022 Kupatilo

10 saveta za pametno iskorišćenje prostora u malim kupatilima

Mala kupatila ne moraju da budu težak izazov! Zapravo, malo kupatilo može biti savršen kutak za uživanje, samo ako sledite mudre savete stručnjaka i maksimalno iskoristite svaki ra...

28.10.2022 Kupatilo

Savršeno porodično kupatilo

Ubrzani način života sa sobom nosi puno promena, pa tako i porodično kupatilo nije uvek oaza za uživanje već prostor u kom se smenjuju svakodnevne rutine svakog člana porodice.

26.10.2022 Kupatilo

5 saveta za stvaranje toplog i udobnog kupatila

Pronađite ideje za materijale, nameštaj i dodatke koji će vaše kupatilo učiniti toplim i privlačnijim prostorom. Polako ali sigurno nam dolazi zima, pa je sada pravo vreme da se za...

24.10.2022 Kupatilo

3 pitanja koja morate postaviti pre nego započnete renoviranje svog kupatila

Saveti stručnjaka pomažu vam da kroz proces renoviranja kupatila prođete što bezbolnije... Profesionalci u dizajnu, koji slušaju ista pitanja klijenata iz dana u dan, kažu da su ov...

18.10.2022 Kupatilo

Šareno kupatilo je ovih dana definitivno u trendu

Od tople intenzivne žute do hladne plave boje: ovo su savršene palete za kreiranje ultra - šarenog kupatila. Šareni trendovi u kupatilu se ponovo vraćaju na scenu. Klasične bele pl...

14.10.2022 Kupatilo

Večni sjaj i lepota ružičastih kupatila

Ružičasta kupatila su ponovo u modi. Ako postoji jedna kontroverzna boja, onda je to ružičasta. Za mnoge je ružičasta previše smela ili previše ženstvena, dok je za druge zabavna i...