Kako slane sobe utiču na naše zdravlje?

Ranije smo pisali o dobrobitima wellness i spa tretmana za opšte zdravlje čoveka, a ovaj put vam predstavljamo benefite korišćenja slanih soba...

Jedan od najstarijih oblika terapije vazduhom koji se zasniva na boravku u slanim pećinama naziva se slana terapija (haloterapija od starogrčke reči za so halos), zbog lekovitog dejstva njihove mikroklime na zdravlje čoveka.

Sve je počelo kada je jedan poljski lekar sredinom 19. veka ukazao na značajne terapijske efekte kamene soli na bolesnike koji su boravili u slanim rudnicima, a jedno istraživanje predvođeno ruskim naučnikom Puriševim pokazalo je na uzorku od stotinak dece značajan uticaj slanih rastvora na smanjenje simptoma akutnih dermatitisa. Ohrabreni ovakvim rezultatima, naučnici su pokušali da naprave kontrolisane uslove za sprovođenje haloterapije. Tako su nastale prve slane sobe. Osim toga, korišćenje soli u terapijske svrhe u mnogim zemljama širom Evrope, postala je praksa koja je sve zastupljenija u današnje vreme.

Već na samom ulasku u slanu sobu stiče se utisak da će vam boravak u njoj prijati barem za opuštanje. Zidovi, kao i pod su obloženi velikom količinom kamene soli tako da podseća na pećinu, a njihova belina prigušena je plavičastim svetlima. Mirna ambijentalna muzika, udobne stolice – ležaljke, sve je osmišljeno za opuštanje, kao i na bilo kom spa tretmanu. Slana soba bi trebalo da bude specijalno konstruisan zatvoren prostor, čiji su zidovi i plafon obloženi solju u cilju imitacije prirodne pećine.

Kompanija Marconio Whirpool SPA može u okviru vašeg doma stvoriti estetski savršenu slanu prostoriju ili prostorije sa drugim wellness&spa sadržajima.

Zidovi i klupe u slanoj sobi mogu biti sa završnom obradom u mozaiku, pločicama sa integrisanim grejnim kablovima, a mogu se izrađivati od Abahi drveta ili furniranog medijapana. Jedan centralni zid napravljen je od blokova Himalajske soli sa skrivenim osvetljenjem, što pruža neponovljivo vizuelno iskustvo. Konvencionalne slane sobe i pećine izrađuju se nanošenjem soli iz Mrtvog mora, oblikovanjem ukrasa (stalaktita i stalagmita), a posebnom efektu takvog enterijera doprinosi skriveno osvetljenje. Marconio slane sobe izrađuju se po meri i dimenzijama vašeg prostora. Tako dimenzije slanih soba idu već od 3m2 pa naviše.

Na podu bi trebalo da se nalazi prosuta so, dubine preko 30 cm. U prostoriju se uz pomoć specijalnog sertifikovanog uređaja, halogeneratora uduvava suv zasićeni vazduh obogaćen najfinijim česticama kamene soli, čime se postiže željena mikroklima.  Halogenerator obezbeđuje specifičnu koncentraciju (1 do 16 mg/m3) aerosola suve soli (čestice soli od 1 do 5 µm) u kontrolisanim uslovima temperature (18 do 25°C) i relativne vlažnosti vazduha (40 do 60%). Aerosol pored natrijum hlorida sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, litijum, selen - minerale koji učestvuju u brojnim fiziološkim procesima organizma. Mikroklima slane sobe je hipoalergijska i aseptična (manje od 200 saprofitnih organizama/m3 vazduha) sa povoljnim dejstvom na zdravlje čoveka.

Negativni joni povećavaju količinu kiseonika i nivo serotonina u mozgu dovodeći do povećanja mentalne energije, uz smanjenje osećaja apatije i depresije, emocinalne nestabilnosti, nervoze i stresa. Njihov optimalan broj neutrališe u vazduhu mnoge alergene uz smanjenje virulentnosti mikroba.

Pozitivno utiču na disanje i rad srca.  Slana terapija se koristi isključivo kao pomoćna metoda u lečenju bolesti gornjih i donjih respiratornih organa i kože. Najveća posećenost slanoj sobi beleži se od strane osoba koji pate od hroničnih alergija i osoba sa drugim tegobama izazvanim otežanim disanjem.

U te svrhe koristi se samo kamena so, nipošto morska, jer može da isparava teške metale. U mnogim salonima postoje posebni programi za svaku od navedenih tegoba: astma, hronične upale grla, angine, upale krajnika, gastritis, Kronova bolest, regulisanja šećera u krvi itd.

Tretmani solju ne nude izlečenje bolesti, ali svakako mogu da olakšaju neke simptome.

S obzirom na to da lekari u Srbiji još ne priznaju ovakav vid lečenja, veoma je teško pronaći odgovore stručnjaka koji bi ukazali na efikasnost halotretmana. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se sa svojim doktorom posavetujete pre nego što se odlučite da posetite neke od slanih soba, naročito ako ste asmatičar ili imate zapaljenje pluća.

Predviđeno vreme boravka u slanoj sobi u okviru jedne seanse iznosi od 30 do 40 minuta za odrasle osobe, a za decu se predviđa boravak do 20 minuta. U slanu sobu, koja je skroz od soli, uključujući i podove, po pravilu bi trebalo da se ulazi sa specijalnim, jednokratnim sterilnim kesama koje se navlače na gola stopala.

Pogledajte neke od varijanti i izaberite model koji odgovara vama i vašoj porodici.

Marconio Whirlpool SPA  možete kontaktirati putem telefona:

+381 11 316 75 35, +381 11 316 75 37, +381 11 316 11 33

Za više informacija posetite njihov sajt: http://marconiowellness.com/

Povezane teme

28.06.2024 Kupatilo

5 saveta za odabir savršenih pločica za kupatilo

Sa bezbroj odluka sa kojima se suočavate kada odlučite da preuredite ili napravite kupatilo u svom domu, ono za koje očekujete da će vam najviše prijati je odabir pločica. One post...

25.06.2024 Kupatilo

Najlepši stilovi kupatilskih ogledala

Prošli su oni dani kada je ogledalo u kupatilu prekrivalo ceo jedan zid, i delovalo poput ugradnog elementa. Danas su ogledala znatno kompaktnija, stilizovanija i imaju prefinjenij...

22.06.2024 Kupatilo

Naše omiljene ideje za opremanje malih kupatila

Kada je u pitanju dizajn malog kupatila, pametno planiranje koje uključuje sve: od rasporeda, preko izbora ugradnih elemenata, do pametnih opcija za skladištenje.

19.06.2024 Kupatilo

Ovih 6 stvari jednostavno morate imati u svom prostoru za tuširanje

Planirate renoviranje kupatila? Odlično! Krenite od svog prostora za tuširanje! Neki od nas ne mogu da funkcionišu bez tople kupke na kraju dana i brčkanja u kadi, drugi više prefe...

16.06.2024 Kupatilo

Moderne ideje za mala kupatila

Postoji mnogo divnih ideja za reciklažu drvenih kutija, staklenih tegli, korpa od pletenog pruća i plastične ambalaže koju možete koristiti u malom dizajniranom prostoru.

13.06.2024 Kupatilo

Mermer za neprolaznu eleganciju u kupatilu

Postoji mnogo nijansi i uzoraka koje možete izabrati, a mermer možete uvek dobro povezati sa obojenim drvetom, kamenom, raznim metalima i drugim hladnim materijalima kao što su mes...

10.06.2024 Kupatilo

Koliko prostora u kupatilu treba ostaviti za pločice?

Tačan proračun potrebne količine pločica i prostora koji će zauzeti je od suštinske važnosti kako biste osigurali estetski ugodan i funkcionalan završni rezultat.

07.06.2024 Kupatilo

Prednosti reflektujućih površina u kupatilima

Od ogledala do sjajnih pločica, ove površine služe ne samo estetskim svrhama - one poboljšavaju funkcionalnost, stvaraju iluziju prostora i podižu ukupnu atmosferu.

01.06.2024 Kupatilo

Elegantna ženstvena kupatila

Dizajniranje elegantnog ženstvenog kupatila zahteva pažljivo planiranje i odabir elemenata koji reflektuju lični stil i estetiku, a sve u cilju stvaranja prostora koji je više od o...

29.05.2024 Kupatilo

Za sofisticiranost u kupatilu

Radi se o kreiranju prostora koji deluje luksuzno, a opet praktično, gde svaki element radi harmonično kako bi pružio i udobnost i estetski užitak.

26.05.2024 Kupatilo

Minimalističke tuš kabine: savršen spoj jednostavnosti i elegancije

Sa transparentnim staklenim panelima i bezvremenim izgledom, minimalističke tuš kabine pružaju elegantno rešenje koje se lako uklapa u svaki prostor.