Kako odabrati najbolju boju za zidove (i plafon) svog kupatila?

Kada pričamo o dekorisanju zidova u kupatilu, obično sve počinje i završava se sa pločicama...

No, pločice nisu jedini način da svoje zidove u kupatilu osvežite ili načinite akcentnim. Bez obzira da li želite da stvorite spokojno spa iskustvo ili svetao prostor da započnete svoj dan kako treba, možete ponovo da osmislite svoje kupatilo sa pravom nijansom i završnom bojom.

Kada planirate da farbate kupatilo, ne zaboravite da uzmete u obzir vlažne i ponekad ne tako sjajne uslove koji mogu postojati u ovom delu doma. Vrući tuševi i voda koja dolazi sa umivaonika mogu dovesti do vlage na zidovima, a boja koju odaberete treba da bude u stanju da izdrži ove uslove i da se odupre rastu buđi – uobičajenom problemu u kupatilima.

Ako tražite pravu vrstu boje za svoje kupatilo, posegnite za lateks bojom na bazi vode. Iako uljana boja ima svoju reputaciju po izdržljivosti i sposobnosti da izdrži ribanje, ona zahteva upotrebu specifičnih sredstava za čišćenje, sporo se suši između slojeva i oslobađa visoke nivoe isparljivih organskih jedinjenja. Takođe postoji šansa da će uljana boja vremenom požuteti, posebno u uslovima slabog osvetljenja.

Lateks boja je bolji izbor za kupatila i mnoge formule danas nude poboljšanu izdržljivost i otpornost na vlagu. Samo budite sigurni da odaberete boju koja se može prati. Ove boje će obično imati čvršću molekularnu strukturu koja ne dozvoljava vodi da prodre unutra, što znači da možete očistiti mrlje i ostatke bez brige da će vlaga od vaših napora čišćenja uništiti vašu boju.

Kada planirate renoviranje kupatila, učinite sebi uslugu i koristite lakšu boju od lateksa i onu koja se brže suši. Možete očistiti četke i prosute stvari vodom i lakše ćete disati u malom prostoru kada koristite boju sa niskim sadržajem isparljivih organskih jedinjenja. Odabir prave završne obrade za farbu za kupatilo je ključni deo osiguravanja da vaš projekat farbanja bude uspešan. Završna obrada boje može izgledati samo kao estetska odluka, ali zapravo je pitanje koliko će zidovi vašeg kupatila biti izdržljivi i otporni na buđ.

Mat boje imaju više pigmentnih čestica i manje smole i veziva. Kao rezultat, one imaju bogatu boju i slab sjaj, ali su sklonije infiltraciji vlage. Pored toga, ne podnose ribanje i može biti teško očistiti zidove bez uticaja na završnu obradu. Iz ovih razloga, najbolje je izbeći mat završnu boju za kupatila. Izuzetak bi bila boja napravljena posebno za kupatila ali će to onda svakako mnogo više opteretiti vaš budžet.

Najbolja završna obrada boje za kupatilo je polusjajna ili sjajna. Obe opcije će vam dati završnu obradu sa nekim sjajem koji pomaže boji da se odupre upijanju dodatne vlage koja dovodi do rasta buđi. Polusjajna boja sadrži više smole i veziva u poređenju sa mat bojom, a sjajna završna obrada još više povećava količinu smole. Kao rezultat, dobijate veoma čvrstu molekularnu strukturu u ovim formulama boje. Ovo je važno iz dva razloga: prvi je da će boja odbiti vlagu, a drugi je lakše ribanje i pranje što automatski utiče na celokupnu čistoću kupatila.

Na kraju, ne zaboravimo da pomenemo i plafone u ovom delu doma. Iako ćete možda biti u iskušenju da odaberete jeftin i brz premaz ravnog belog, najbolja boja za plafone kupatila je ona koja će se odupreti vlagi i buđi. Zato je savet da za svoje plafone u kupatilu izaberete satensku ili polusjajnu boju.

Povezane teme