20 saveta za uredno kupatilo

Više slika

Više slika

Ako žudite za kupatilom koje će imati opuštajuću vibraciju, znajte da niste jedini…

Zapravo, dizajneri se sve više fokusiraju na ovaj prostor, smišljajući nove primamljive trendove, poput mesinganih detalja i modernih elemenata. Iako specijalni dizajnerski dekorativni akcenti mogu ulepšati vaše kupatilo, jednostavna organizacija prostora je prva i najefikasnija solucija za kreiranje vrhunskog prostora. Organizacija prostora je nešto što vas neće koštati ni dinara i što možete uraditi kad god poželite. Pa, zašto ne odmah?

Ono što vi vidite

Prvi deo ovog teksta posvećen je pametnim izborima dizajna. Ako svom kupatilu date uredni i čisti izgled, postavili ste najbolji temelj za organizovani prostor, koji ćete bez muke održavati. Samim tim, vaše kupatilo neće biti pretrpano i iz aviona će se videti svaka stvar koja nije na svom mestu, što će vas navesti da ga češće sređujete i bacate stvari koje vam nisu potrebne.

Neka sve površine budu čiste

Naravno, ovo je prilično očigledan savet, ali neverovatno je kako mnogo nereda mogu stvoriti bočice proizvoda za negu koje nisu složene kako treba. Ako ih već morate držati na vidljivoj polici ili umivaoniku, onda ih barem grupišite u atraktivne kutije i posude, što će vašem kupatilu podariti vrhunski i uredni izgled.

Držite se kohezivne šeme boja

Jedan način za kreiranje čistog i urednog izgleda je pridržavanje odabrane šeme boja. Bela je najpopularniji izbor za kupatila, jer jednostavno podseća na čisti i osvežavajući prostor. Ako beloj prostoriji dodate mnoštvo akcenata različitih boja, poremetićete njenu ravnotežu i stvoriti vizuelni nered, čak i kada je sve na svom mestu. Umesto toga, birajte bele posude i detalje, koje će samo naglasiti umirujući osećaj koji ova boja inače pruža.

Odaberite jedan illi dva dekorativna predmeta

Kupatila su uglavnom male prostorije, u kojima često nemate dovoljno mesta ni za one stvari koje su vam neophodne. Samim tim, jasno vam je da dekoracija ove sobe mora biti svedena na minimum. Ideja biljke koja dobro podnosi vlažne i tople uslove je definitivno najbolja, ako želite da postignete prirodni i osvežavajući osećaj.

Sve što je vidljivo – mora biti uredno

Da li imate otvorene police? Morate li sve stvari držati na njima? Pa, ako imate prostora za ormar ili kutije, onda je bolje skloniti sve te flašice, posude, kreme i druge sitnice u neki prostor koji nije odmah vidljiv. Ako nemate prostora za odlaganje, onda ono što morate držati na policama održavajte urednim i sređenim. Bočice složite po visini ili boji, što će odmah kreirati vizuelno zadovoljavajući koncept.

Na lavabou – samo neophodne stvari

Ovaj deo vašeg kupatila je često pod udarom vode i sapunice, pa se samim tim mora redovno brisati i čistiti. Nemojte sebi bespotrebno komplikovati život sitnicama koje ćete rasporediti u tom delu vašeg kupatila, koje ćete svaki put morati da pomerate i vraćate kada želite da ga obrišete. Sapun je sve što vam je potrebno pored slavine. Ako želite da vam se četkica i pasta za zube nalaze u blizini, stavite ih u simpatičnu posudu koja će tom delu kupatila dati karakter.

Kupite uniformisane kutije i flašice

Ako je vaše kupatilo malo pa morate držati svoje proizvode za negu na otvorenom, razmotrite opciju korišćenja flašica i kutija za njih, koje će imati uniformisani i samim tim uredniji izgled. Ako su vaši proizvodi već u lepim pakovanjima, onda ih sa ponosom izložite na neko lepo mesto i kreirajte kohezivnu celinu.

Investirajte u aksesoare

Neka vaši aksesoari budu u koordinaciji sa ostatkom kupatila – na primer, kupite kutiju za sapun, malu kantu, čašu za četkicu i pastu u istom dezenu. Odmah ćete primetiti poboljšanje.

Neka mali nameštaj ima ključni zadatak

Ako zaista volite da dekorišete svoj prostor, onda se odlučite za male komade nameštaja koji mogu imati više funkcija. Na primer, mala drvena stolica može biti prostor na kom ćete držati proizvode za kupanje ili složene peškire, dok je u isto vreme moderni akcent nadomak vaše kade.

Ugradite držače za peškire – ako je moguće

Peškiri na podu su nešto što odmah kvari sliku lepog kupatila. Ako je moguće, ugradite u svoje kupatilo stalke i police za peškire, koji će vam odmah poboljšati atmosferu u kupatilu.

Izložite slične stvari u korpicama ili na tacnama

Ako želite, ili morate, da izložite grupu predmeta u vašem kupatilu, neka oni budu grupisani i lepo složeni na tacni ili u korpici koja će biti na idealnom mestu. Na primer, proizvodi za kupanje u drvenoj korpi pored kade će biti pravi akcenat.

Iza scene

Sada kad smo pokrili sve strategije dizajna i rasporeda koje su ključne za uredno kupatilo, vreme je da donesemo prave odluke kada se radi o odlaganju stvari.

Sitnim kupovinama dodajte neophodni prostor

Počnite sa onim što već imate i onda dodajte ono što vam je potrebno. Nemate dovoljno ormara? Potražite uzani, ali visoki ormar, koji će biti idealan za male prostore.

Iskoristite vertikalni prostor

Ako nemate dovoljno mesta na podu, iskoristite svoje zidove. Zidne police i držači za peškire će osloboditi vaš podni prostor i dati vam priliku da uvek sve bude na svom mestu.

Redovno bacajte proizvode

Ako se ovom zadatku posvetite, možda shvatite da zapravo imate dovoljno prostora u svom kupatilu. Ako redovno bacate prazne ili poluprazne amabalaže proizvoda koji više nisu upotrebljivi, imaćete mnogo više mesta za sve ono što vam je zapravo neophodno.

Iskoristite svoj ormarić sa ogledalom

Iza vrata ovog ormarića možete staviti sve što vam je neophodno dok se pripremate za izlazak iz kuće – od šminke, preko kreme za brijanje i paste i četkice za zube. Na taj način oslobađate prostor za neke druge stvari, koje vam ne moraju biti na dohvat ruke.

Organizujte svoje fioke

Ako želite da vaše fioke budu uredne, onda kupite organizatore za njih, ili ih sami napravite od kupatila. Na taj način, vaša fioka dobija više pregrada i potragu za omiljenim karminom znatno skraćuje.

Iskoristite klizne fioke

U kuhinjskom prostoru, u ovim fiokama se uglavnom nalaze potrepštine za čišćenje, a one vam mogu biti od velike pomoći i u prostoru kupatila. Umesto saginjanja i preturanja po ormariću, možete ugraditi ovakvu fioku i svaku stvar pronaći za tili čas.

Prikrijte nered lepim kutijama

Kutije su vredna investicija za ceo vaš dom, ne samo za kupatilo. Danas postoji izobilje dezena, tekstura i materijala od kojih se prave, pa se lako mogu uklopiti u bilo koje okruženje. U njih možete smestiti sve ono što vam je potrebno, a što nikako ne može izgledati uredno kada je izloženo na polici.

Smanjite vizuelni nered kutijama koje nisu providne

Iako su žičane i otvorene korpe jako privlačne, one zapravo u kupatilu ne mogu uraditi svoj posao. Njima ne možete prikriti stvari koje ne želite da izložite. Ako želite da idete korak dalje sa takvim dizajnima, onda ih postavite platnom koje će sprečiti radoznale poglede koji lutaju da vide šta se to sve u njima krije.

Police i organizatori

Kao što su klizne fioke od velike pomoći, police koje se slažu jedna na drugu će vam pomoći da organizujete svoje prostor. Umesto gomilanja kozmetike u jedan ormarić, u ovim policama sve možete složiti prema vrsti, veličini ili kojoj god drugoj osobini.

Držite sredstva za čišćenje u kupatilu

Čak i kada je svaka stvar na svom mestu, vaše kupatilo neće biti uredno ako nije čisto. Zato, olakšajte sami sebi i obrišite sve površine kad god ste u mogućnosti.

Sada, kada je vaše kupatilo u tip top formi, opustite se i uživajte!

N.Đ.

Povezane teme

09.02.2024 Kupatilo

Ovo su najbolji načini da malo kupatilo dovedete do savršenstva

Sve ove ideje dizajnirane su tako da učine da se kompaktni prostor oseća ne samo većim i funkcionalnim, već i estetski prijatnim.

06.02.2024 Kupatilo

Izbegnite ove uobičajene frustracije kada dizajnirate svoje kupatilo iz snova

Bilo da se radi o nepraktičnom rasporedu ili nedostatku prostora za skladištenje svih vaših potrepština, većina nas je sasvim sigurno napravila neku krucijalnu grešku kada je dizaj...

03.02.2024 Kupatilo

Kombinacija kade i tuša: razlozi zbog kojih bi ovo mogao biti pravi izbor za vas

Bilo da više volite opuštajuće kupanje u kadi ili brzinski tuš, kombinacija tuš - kada pruža najbolje od oba sveta, što je čini praktičnim i elegantnim rešenjem za moderno kupatilo...

31.01.2024 Kupatilo

Za vašu inspiraciju: drvo kao idealan materijal za moderno kupatilo

U slučajevima kada su kupatila svetlih zidova i belog mermernog poda, pravi izbor je kontrast koji donose toaletni ormarići tamnih boja drveta koji u potpunosti okružuju umivaonik...

28.01.2024 Kupatilo

5 jednostavnih načina za korišćenje nežno roze boje u kupatilu

Kroz promišljen izbor elemenata, od pločica do dodataka, svetlo roze se nežno uvlači u svaki kutak prostora, stvarajući atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje.

25.01.2024 Kupatilo

Provereno dobri saveti za savršen izgled vašeg kupatila

Od pažljivo odabrane rasvete do inovativnih tuševa i pametnih ogledala, moderno kupatilo postaje prostor opuštanja i luksuza, prilagođen potrebama savremenog života.

22.01.2024 Kupatilo

Da li je crvena boja dobar izbor za kupatilo?

Bilo da birate sofisticiranu crvenu keramiku, toplu crvenu rasvetu ili hrabre crvene detalje, ova boja donosi strast i eleganciju u vaš prostor za opuštanje.

19.01.2024 Kupatilo

Pločice, laminat, kamen ili vinil – koji pod odabrati za kupatilo?

Pre stila, najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada tražite novi pod za kupatilo je njegova vodootpornost.

16.01.2024 Kupatilo

Trikovi za uređenje malog kupatila koji neće izneveriti vaša očekivanja

Racionalno korišćenje prostora izuzetno je važno prilikom organizacije malog stana, naročito kada su u pitanju često korišćene i funkcionalne prostorije, poput kupatila.

13.01.2024 Kupatilo

Tapete u kupatilu: 20 kreativnih ideja za vašu inspiraciju

Bez obzira na to koliko je vaše kupatilo malo ili veliko, intrigantan uzorak u vidu tapeta uvek daje hrabru izjavu.

10.01.2024 Kupatilo

10 zanimljivih kombinacija boja za vaše kupatilo

Uprkos svojoj funkcionalnosti, boje koje biramo za svoje kupatilo igraju ključnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere, ali i kompletnom vizuelnom utisku koji ostavlja.