Te divne trpezarije u skandinavskom stilu: dizajn koji oduševljava svojom jednostavnošću

Zime mogu biti hladne i mračne, ali hygge, odnosno princip skandinavskog dizajna, čini da se dom oseća toplim i svetlim, bez obzira na godišnje doba.

Sa savršenom mešavinom materijala, otvorenim prostorom i prijatnim dodirom prirodnih elemenata, skandinavski dizajn je jednostavan stil koji će učiniti da se svaki gost oseća dobrodošlo u vašem domu. Postoji li bolje mesto za stvaranje tople i ugodne atmosfere od vaše trpezarije?

Upravo je trpezarija onaj poseban deo doma i mesto mnogih budućih večera i toplih druženja, pa je stoga upravo skandinavski stil uređenja savršen način da se unese malo ležernog (ali i dalje dovoljno sofisticiranog) stila koji će sasvim sigurno impresionirati i prijatelje i porodicu.

Skandinavski dizajn se zasniva na funkcionalnim komadima sa jednostavnom elegancijom. Unesite tu energiju u svoju trpezariju pomoću seta stolica sa klasičnim oblinama koje daju izjavu dok se istovremeno "osećaju" izrazito minimalno.

U lekciji „manje je više“, održite završnu obradu ravnom i jednostavnom, i odlučite se za prirodne završne obrade bez ukrasa, kao što je platnena zavesa za prozore ili tepih od jute prirodnog tona. Kada se nalazite u sobi koja je čista, dobro osvetljena i bez nereda, lakše ćete se fokusirati na male akcente (poput zelene  biljke u uglu).

Ukoliko spadate u red onih koji ravne prirodne završne obrade izgegavaju zbog toga što smatraju da su previše sterilne (da ne kažemo dosadne) predlažemo da ubacite malo metala u postojeći dizajn - to će biti sasvim dovoljno da skandinavska trpezarija dobije crtu glamura.

Počnite sa drvetom u trpezariji (kao što je trpezarijski sto od svetlog hrasta). Sa svojim nežnim ivicama i opuštenim dizajnom, klasična završna obrada od svetlog drveta savršeno pristaje trpezarijskim stolicama od bronzanih nogu. U poslednje vreme skandinavski dizajn je evoluirao i otišao dalje od drveta i prirodnih vlakana, pa se u ovim prostorijama sada često mogu videti i mesing, bakar, bronza - naravno, sve dok su i dalje dobro izbalansirani sa osnovnom karakteristikom skandinavskog stila - svetlim drvetom.

Tradicionalno, skandinavski dekor se oslanja na vrlo specifičnu paletu boja. Videćete da se većina soba drži crnih, smeđih, sivih i belih. Ovo odgovara i materijalu i jednostavnom dizajnu.

Ali, ograničena paleta daje malo prostora za igru. Beli zidovi i neutralne nijanse olakšavaju isticanje suptilne akcentne boje. U skandinavskom dizajnu, videćete morsko zeleno i nežno roze boje koje se povremeno koriste. Isprobajte somotski jastuk u plavoj boji ili par crvenkasto ružičastih stolica da bi se boje izdvojile.

Skandinavske zemlje su toliko daleko na severu da stanovnici ponekad imaju samo četiri sata sunčeve svetlosti na raspolaganju u vrhuncu zimske sezone. Da biste nastavili da se osećate lagano i prozračno, čak i usred zime, ovaj stil maksimizira svetlost sa naglaskom na prozorima i svetlim, belim zidovima. Ovakve trpezarije traže puno jarkog osvetljenja kako bi se soba osećala sunčanom, čak i usred zime.

Fokus na osvetljenju stvara priliku za jednostavnu, ali upečatljivu rasvetu. Uzdržite se od rasvete ili lustera koji su previše ukrašeni i odlučite se za nešto modernije i industrijsko. Kada je u pitanju osvetljenje na trpezarijskom stolu, pokušajte sa nekoliko sveća - to će učiniti da soba deluje prijatno i romantično tokom večernjeg obroka.

U skandinavskom dizajnu vlada jednostavnost, ali ona takođe daje priliku da istaknete male detalje koje volite u svojoj trpezariji. Živeći u prostoru između šik i udobnog, vaša trpezarija inspirisana higgeom može da učini da se gosti osećaju kao kod kuće tokom prazničnog obroka, a istovremeno da se i vi osećate savršeno udobno dok uživate u jutarnjoj kafi.

Povezane teme

16.02.2024 Kuhinja

Evo kako možete biti sigurni da ste odabrali pravu boju kuhinjske ploče

U trenucima kada stvaramo ili renoviramo kuhinju, odluka o boji radnih ploča postaje ključna tačka u kreiranju harmoničnog i estetski privlačnog prostora.

13.02.2024 Kuhinja

Korišćenje ogledala u kuhinji: zvuči čudno, ali zaista funkcioniše!

Postavljanjem ogledala na strateškim mestima, poput zidova iznad radnih površina ili u blizini prozora, možete povećati osećaj otvorenosti i dodati moderni sjaj vašem kulinarskom p...

10.02.2024 Kuhinja

Kako odabrati lepe i praktične zavese za kuhinju?

Zavese su veoma važne prilkom dekoracije vaše kuhinje, i upravo je to ono što treba da da uzmete u obzir, ako želite da vaša kuhinja izgleda dobro.

07.02.2024 Kuhinja

Prednosti i mane korišćenja tapeta u kuhinjskom prostoru

U modernom dizajnu kuhinje, tapete su postale sveprisutni element koji daje originalnost, toplinu i estetski momenat prostoru koji često predstavlja srce doma.

04.02.2024 Kuhinja

4 saveta koji će vam pomoći da napravite udoban trpezarijski kutak u kuhinji

Ovaj prostor može poslužiti kao savršeno mesto za okupljanje porodice, bilo da se radi o jutarnjoj šoljici kafe ili dečjem domaćem zadatku posle škole.

01.02.2024 Kuhinja

Kič je ponovo u modi, a ove kuhinje su dokaz za to!

Kada je u pitanju dizajn enterijera, radi se o maksimalističkom stilu koji spaja nespojivo, odnosno kombinuje neočekivane stavke - poput uparivanja sukobljenih boja, uzoraka i teks...

29.01.2024 Kuhinja

5 saveta za korišćenje narandžaste boje u kuhinji

Narandžasta je boja koja budi čula i podstiče apetit, stvarajući okruženje u kojem se hrana priprema s ljubavlju i gde se porodica i prijatelji okupljaju s osmehom na licu.

26.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: bezvremenske sive kuhinje u punom sjaju

Ova neutralna nijansa donosi dozu elegancije, modernosti i topline u kulinarski prostor, pa je stoga savršen izbor za sve one koji u ovom trenutku razmišljaju o renoviranju svoje k...

23.01.2024 Kuhinja

Neodoljiva i suptilna boja lavande u modernoj kuhinji

Kada se mudro koristi u kuhinjskom dekoru, boja lavande može transformisati prostor, dodajući mu suptilnu notu luksuza.

20.01.2024 Kuhinja

8 malih ali efikasnih promena koje će osvežiti izgled vaše kuhinje u novoj godini

Postoji mnogo malih promena koje možete da napravite u svojoj kuhinji, a koje će svakako imati veliki uticaj na ovaj deo vašeg doma.

17.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: 20 prelepih kuhinja sa izloženim drvenim plafonskim gredama

Izložene grede u kuhinji mogu odgovarati bilo kom stilu dekora od seosokog, preko modernog, pa sve do minimalističkog, glam, art deco i shabby chik.