Saveti i ideje za preuređenje moderne kuhinje

Više slika

Više slika

Kada planirate preuređenje svoje kuhinje, veoma je važno da se fokusirate na dizajn koji je moderan, ali pre svega praktičan.

Ako imate problema u procesu planiranja, ovaj tekst je namenjen upravo vama. Pogledajmo neke od faktora dizajna koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja vaše kuhinje.

Raspored kuhinje

Raspored predstavlja jednu od najvažnijih odluka koje ćete doneti pri planiranju, jer to predstavlja osnovu vašeg dizajna ili stila. Stoga, trebalo bi mudro iskoristiti raspoloživi prostor, što može zavisiti od arhitekture i plana dizajna vaše kuhinje. Uobičajeni rasporedi koje možete izabrati su ostrvski, L, U oblik, ravni i otvoreni rasporedi.

Stil kuhinje

Nakon što ste odabrali raspored, trebalo bi da razmislite o stilu koji biste želeli da postignete u vašoj kuhinji. Da li biste voleli da vaša kuhinja ima moderan minimalistički izgled, tradicionalniji stil ili ste možda za kuhinju inspirisanu primorjem? Ovo su pitanja koja treba da postavite sebi. Važno je napomenuti da stil koji odaberete može ograničiti vašu šemu boja, ukupni izgled i izbor ormara.

Renovirana moderna kuhinja sa neutralnom bojom ormarićaphoto: iStock

Odabir boje

Ako imate smisla za boje i umetnost, možete se igrati sa različitim tonovima i nijansama boja. Ako ne, možda ćete morati da se posavetujete sa dizajnerom ili nekim od svojih prijatelja, odnosno članova porodice. Neutralne boje načiniće vašu kuhinju udobnom i toplom, dok bi neki živopisniji akcentni zid u "dramatičnijoj" nijansi odlično odgovarao kuhinjama koje u sebi imaju mali trpezarijski kutak.

Kuhinjski ormarići

Opšte pravilo za ormariće je da se uklope u već postojeći dekor. Takođe, treba izabrati savršen materijal za ormariće kako bi se oni podudarali sa stilom, bojama ali i rasporedom kuhinje. Samo na taj način stvari mogu izgledati organizovano i funkcionalno. Danas na tržištu postoji toliko dostupnih opcija a moderni ormarići mogu biti napravljeni od drveta, šperploče, medijapana i sličnih materijala.

Renovirana moderna kuhinja sa svetlo zelenim kuhinjskim ormarićimaphoto: iStock

Kuhinjski podovi

Drveni podovi su popularna opcija za moderne kuhinje. Međutim, možete eksperimentisati sa porcelanom ili kamenim pločicama sa efektom drveta da biste dodali malo živosti.

Osvetljenje

Osvetljenje je još jedan ključni aspekt pri preuređenju kuhinje. Nemojte zaboraviti da uključite osvetljenje u svoj plan. Led rasveta u kuhinji je jedna od trenutno najpopularnijih opcija i savršena je za sve one koji žele da imaju bolju preglednost svojih kuhinjskih ormarića u svako doba noći.

Kuhinjski uređaji

Morate uzeti u obzir dizajn, veličinu i broj uređaja koje želite u svojoj kuhinji. Trebalo bi da se uklope u postojeći dizajn, kao i da budu u potpunom skladu sa vašim rasporedom i raspoloživim prostorom.

Povezane teme

10.02.2024 Kuhinja

Kako odabrati lepe i praktične zavese za kuhinju?

Zavese su veoma važne prilkom dekoracije vaše kuhinje, i upravo je to ono što treba da da uzmete u obzir, ako želite da vaša kuhinja izgleda dobro.

07.02.2024 Kuhinja

Prednosti i mane korišćenja tapeta u kuhinjskom prostoru

U modernom dizajnu kuhinje, tapete su postale sveprisutni element koji daje originalnost, toplinu i estetski momenat prostoru koji često predstavlja srce doma.

04.02.2024 Kuhinja

4 saveta koji će vam pomoći da napravite udoban trpezarijski kutak u kuhinji

Ovaj prostor može poslužiti kao savršeno mesto za okupljanje porodice, bilo da se radi o jutarnjoj šoljici kafe ili dečjem domaćem zadatku posle škole.

01.02.2024 Kuhinja

Kič je ponovo u modi, a ove kuhinje su dokaz za to!

Kada je u pitanju dizajn enterijera, radi se o maksimalističkom stilu koji spaja nespojivo, odnosno kombinuje neočekivane stavke - poput uparivanja sukobljenih boja, uzoraka i teks...

29.01.2024 Kuhinja

5 saveta za korišćenje narandžaste boje u kuhinji

Narandžasta je boja koja budi čula i podstiče apetit, stvarajući okruženje u kojem se hrana priprema s ljubavlju i gde se porodica i prijatelji okupljaju s osmehom na licu.

26.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: bezvremenske sive kuhinje u punom sjaju

Ova neutralna nijansa donosi dozu elegancije, modernosti i topline u kulinarski prostor, pa je stoga savršen izbor za sve one koji u ovom trenutku razmišljaju o renoviranju svoje k...

23.01.2024 Kuhinja

Neodoljiva i suptilna boja lavande u modernoj kuhinji

Kada se mudro koristi u kuhinjskom dekoru, boja lavande može transformisati prostor, dodajući mu suptilnu notu luksuza.

20.01.2024 Kuhinja

8 malih ali efikasnih promena koje će osvežiti izgled vaše kuhinje u novoj godini

Postoji mnogo malih promena koje možete da napravite u svojoj kuhinji, a koje će svakako imati veliki uticaj na ovaj deo vašeg doma.

17.01.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: 20 prelepih kuhinja sa izloženim drvenim plafonskim gredama

Izložene grede u kuhinji mogu odgovarati bilo kom stilu dekora od seosokog, preko modernog, pa sve do minimalističkog, glam, art deco i shabby chik.

14.01.2024 Kuhinja

5 ključnih aspekata koje treba razmotriti pri izboru radnih ploča za vašu kuhinju

Izbor radnih ploča može biti težak proces - postoji mnogo stvari koje treba razmotriti, i nažalost, mnogo mesta gde možete pogrešiti.

11.01.2024 Kuhinja

Zašto žuta možda baš i nije najbolja boja koju možete odabrati za svoju kuhinju?

Živahan intenzitet žute, posebno, može doprineti preterano energičnoj ili haotičnoj atmosferi. Uzimajući u obzir da je kuhinja središte aktivnosti, cilj je da se stvori prostor koj...