Saveti i ideje za korišćenje bakra u kuhinji

Bakar, metal koji je trenutno prilično popularan, izgleda fantastično bilo gde u kući, ali posebno dobro izgleda upravo u kuhinji...

Njegov suptilni sjaj i topli tonovi se posebno dobro slažu sa tamnim bojama koje su trenutno popularne u dizajnu kuhinje. Bez obzira da li želite da ostavite nekakav grandiozan utisak u svojoj kuhinji ili ste voljni da u ovaj prostor unesete tek malo detalja od bakra, danas vam nudimo par saveta i ideja koje vam mogu pomoći da ispunite zacrtani cilj.

Iako prilično lako može da se uklopi u svaki deo vašeg doma, kuhinja je mesto gde ovaj topli metal zaista može da zauzme centralno mesto i pokaže svoju prirodnu lepotu, bilo da je savršeno uglačan ili istrošen i oksidiran. Od lonaca i tiganja do radnih ploča i pozadina, postoji niz načina na koje možete dodati ovaj metal u svoju kuhinju, a jedna od njegovih najboljih osobina jeste upravo ta što se savršeno uklapa u gotovo svaki stil.

Lepota bakra leži u njegovoj sposobnosti da se predstavi u mnogim oblicima, bojama i završnim obradama. Stoga se može koristiti za dodavanje topline i interesovanja svakom kuhinjskom stilu, od modernog do tradicionalnog i svega između. Glatke reflektivne osobine savršeno poliranog bakra izgledaju zapanjujuće u elegantnoj i modernoj savremenoj kuhinji, dok se sjajna bakarna pozadina može koristiti za odbijanje svetlosti i dodavanje topline u potpuno belim i jednostavnim kuhinjama.

Bakar, kao i svaki metal, takođe se može obraditi u kuhinji u industrijskom stilu gde dodaje mnogo više topline od hladnijih metala kao što je nerđajući čelik. Slobodno ga kombinujte sa teksturiranim izloženim ciglama ili sa betonskim pločama i crnim ormarima.

Izbegavajte imitacije bakra i umesto toga se odlučite za originalne komade - ovo će garantovati dugovečnost kako fizičku, tako i estetsku. Topli tonovi i suptilni sjaj bakra zaista dobro deluju sa tamnim bojama, od teških tonova drveta do mat crnih završnih obrada. Bakar ima tu moć da dodaje prirodni, zagrevajući element koji je često neophodan da bi se ublažila oštrina tamnih ili jednobojnih šema boja.

Dizajneri se više fokusiraju na prirodnu lepotu ovog toplog i savitljivog materijala, što je sasvim logično - ni u jednom trenutku materijal nije lepši nego u svom čistom, sirovom i organskom obliku. Posebno bakar, koji sa godinama postaje sve lepši! Pravi komadi bakra će stariti zajedno sa kuhinjom, a vremenom će dobiti dublju, čvrstu boju na površini dok metal reaguje sa kiseonikom i vlagom u vazduhu. Ova reakcija se naziva oksidacija i odgovorna je za prelazak nedovršenog bakra u prelepe boje kao što su zelena, ljubičasta i bronza, što ga ujedno štiti od korozije i propadanja.

Bakar nema samo lepo lice. To je iznenađujuće praktičan izbor za mnoge površine i dodatke u kuhinji. Uz to, ovaj metal ima i prirodna antimikrobna svojstva - smatra se da je otporniji na bakterije od nerđajućeg čelika, što ga čini praktičnim izborom za sudoperu ili radne površine. Takođe se lako čisti i vremenom razvija prelepu boju. Kuhinjske ploče, sudopere, slavine i pozadinske ploče su još neke oblasti u vašoj kuhinji u koje biste mogli da razmislite da ugradite ovaj topli metal.

Bakarne sudopere su dostupne u mnogim varijantama, uključujući ugradne, nadgradne ali i sudopere u stilu seoske kuće. Dobra stvar u vezi svih njih jeste ta da se prilično lako čiste, bez potrebe za nekim jakim hemikalijama - topla voda i tečnost za pranje sudova su sve što je potrebno za čišćenje bilo koje bakarne površine!

Dalje, iako bakar generalno nije prvi materijal koji nam pada na pamet kada pomislimo na kuhinjske pultove, zbog pomenutog antimikrobnog svojstva i lakog održavanja idealno ga je postaviti baš tu. Jedina stvar o kojoj biste u tom slučaju trebali voditi računa jeste njegova mekoća, zbog koje je podložniji stvaranju udubljenja i ogrebotina. Premaz od voska se može periodično nanositi na bakarne ploče kako bi se održala njihova boja i stvorila barijera protiv vode i drugih tečnosti.

Na kraju, pomenimo i bakarne slavine koje mogu dati šik izgled svakoj kuhinji. Doduše, većina modernih slavina je zapravo napravljena od mesinga na koji je samo nanešen bakar, tako da ukoliko želite baš originalne slavine, proverite dobro sve detalje pre kupovine. Osim slavina, razmislite i o tome da u dizajn svoje kuhinje uključite izložene bakarne cevi. Ovo je savršen izgled za prostor u industrijskom stilu ili minimalistički prostor kome je potreban mali vizuelni podstrek.

photo source: home-designing

Povezane teme