Prednosti i nedostaci staklenih kuhinjskih pozadina

Kuhinjske pozadine predstavljaju neizostavan detalj u svakoj kuhinji.

Osim što izvršavaju svoj funkcionalni deo, one su i izvrsan estetski momenat. U većini slučajeva navikli smo da na mestu kuhinjske pozadine vidimo pločice, ciglu, kamen, mermer pa čak i drvo i beton u poslednje vreme. Ali šta je sa staklom? Možda deluje kao pomalo neuobičajen izbor, ali staklo je zaista zanimljiva varijanta za kuhinjsku pozadinu. U redovima koji slede razmotrićemo prednosti i mane staklenih pozadina u modernim kuhinjama, kako bi vam pomogli da donesete odluku od tome da li je takvo nešto za vas ili ne.

PREDNOSTI

Jedna od glavnih prednosti staklenih pozadina je ta što reflektuje svetlost. Ako se pravilno postavi, u odnosu na prozor sa kog dopire sunčeva svetlost, ovakva pozadina će vašoj kuhinju pružiti osećaj prostranosti i veće svežine. Ova pogodnost posebno prija malim kuhinjama jer ih vizuelno uvećava. Ništa ne nadmašuje staklo u pogledu zaštite. Iza njega možete sasvim bezbedno da zalepite tapete koje vam se dopadaju, da izložite drage porodične fotogafije ili neku tkaninu koja vam se čini zanimljivom. Staklena pozadina se savršeno slaže sa brojnim kuhinjskim stilovima koje ne ometa svojim prisustvom. Takođe kada je čišćenje u pitanju staklena pozadina se nalazi na samom vrhu onih koje se lako čiste.

NEDOSTACI

Za razliku od brojnih drugih kuhinjskih pozadina, staklo je dosta komplikovan materijal sa kojim pri radu treba biti vrlo pažljiv. Budući da je sklono pucanju i ogrebotinama, staklo traži iskustvo i pedantnost. Iako staklo izgleda jako lepo, kuhinjska pozadina od stakla po meri je dosta skuplja varijanta od na primer klasičnih pločica. I na samom kraju, iako se lako čisti staklo je magnet za sve mrlje. Na njemu se vide svi tragovi vode, masnoće i prašine.

Ž.J.

Izvor: Shelterness

Povezane teme