Pitanja koja trebate razmotriti prilikom dizajniranja ugaone kuhinje

Instaliranje ugaone ili kuhinje u obliku slova L može biti odličan način da maksimalno iskoristite prostor u vašoj kuhinji i poboljšate izgled vašeg doma.

Bez obzira da li se radi o dodavanju skladišta u fioke ili o korišćenju kontrastnih nijansi, ove ideje za ugaone kuhinje će vam pomoći da maksimizirate svoj prostor dok kreirate moderan izgled koristeći dve serije ormara na susednim zidovima.

Dizajn kuhinje u obliku slova L je najbolji izbor zbog svoje sposobnosti da uštedi na podu i stvori osećaj otvorenosti u bilo kojoj oblasti. Ali pre nego što se posvetite ovom dizajnu, poželećete da sebi postavite nekoliko važnih pitanja...

KAKO ĆETE KORISTITI SVOJU KUHINjU?

Kuhinja u obliku slova L može zadovoljiti širok spektar životnih stilova i potreba. Raspored je savršen za zabavu i domaćinstva sa više kuvara koji će kuvati u isto vreme. Takođe je odlično za porodice jer deca mogu da sede na kuhinjskom ostrvu ili pultu kako bi radili domaći dok njihovi roditelji pripremaju večeru. Iako je ovakva kuhinja odlična opcija za skoro svaki način života, važno je razmisliti o tome kako ćete je koristiti. Ako ste osoba koja voli druženje i zabavu, želećete da kreirate otvoreniji koncept, dok ćete se u slučaju da ste strastveni kuvar fokusirati na aparate i prostor za pripremu hrane. Prilagođavanje vaše kuhinje u skladu sa vašim životnim stilom i potrebama pomoći će vam da stvorite prostor koji će vas i vašu porodicu činiti zadovoljnom.

KOLIKO JE VELIKI VAŠ PROSTOR?

Dizajn u obliku slova L može da funkcioniše u kuhinjama većine veličina, ali najmanji prostori mogu imati koristi od drugog rasporeda. Primera radi, takozvana kuhinja u obliku slova “U” može biti mnogo bolja opcija za maksimiziranje prostora u maloj kuhinji. Ali ponekad možete učiniti da L-oblik takođe dobro funkcioniše i u manjem prostoru. Međutim, morate biti spremni na žrtvu – primera radi, verovatno nećete moći da ugradite ostrvo u kuhinju koja se nalazi duž manjeg zida.

KOLIKO JE VELIKI PROSTOR U SREDINI SOBE?

Ako imate dovoljno prostora i želite da uključite ostrvo u svoju kuhinju, bilo bi dobro da razmislite o prostoru u centru sobe. Da budemo precizniji, trebalo bi da razmislite o veličini kompletnog područja. Ako je kuhinja većim delom na manjoj strani, možda će biti teže uključiti sudoperu u centralno ostrvo. Konfiguraciju prostora takođe treba uzeti u obzir. Iako većina ljudi misli o kuhinjskim ostrvima u obliku kvadrata, pravougaone varijante bi ipak mogle biti bolji način da maksimalno iskoristite prostor u svojoj kuhinji.

KOJE SU VAŠE POTREBE ZA SKLADIŠTENjEM?

Svaka porodica ali i osoba ima jedinstvene potrebe za skladištenjem. Dok neko voli da koristi različite aparate i sprave u kuhinji (i, sasvim logično, treba dovoljno mesta za njihovo odlaganje) neka druga osoba može koristiti samo osnovne stvari kada priprema obroke. Trebalo bi da razmislite o tome koliko vam je prostora za skladištenje potrebno kada dizajnirate svoju ugaonu kuhinju. Ovo je posebno važno ako imate mnogo kuhinjskih uređaja i dodataka za organizovanje. Ako ste neko ko ima mnogo lonaca i tiganja, možda biste želeli da razmislite o dodavanju police za lonce da biste oslobodili prostor u svojim ormarićima. Ako ste neko ko bi radije sakrio svoj nered, razmislite o maksimalnom povećanju svojih zidnih ormara. To može značiti da su vam potrebna dva puna zida u vašem dizajnu u obliku slova L, ali to može napraviti veliku razliku iz perspektive skladištenja.

IMATE LI VRATA NA JEDNOM OD ZIDOVA?

I dalje možete imati kuhinju u obliku slova L, čak i ako jedan od zidova ima vrata. Ovo je takozvani “prelomljeni L-oblik” i pruža divnu priliku da isprobate jedinstvene dizajne. Visina otvora za vrata vam omogućava da dodate visok zid ormarića na jedan deo kuhinje, a takođe možete iskoristiti prelomnu tačku ugla kako biste isprobali različite materijale za svoje radne ploče. Pored ovih prednosti, možete kreirati i različite radne zone za pripremu hrane, kuvanje i čišćenje. Ovo je idealno ako imate više kuvara koji rade u istom prostoru.

DA LI IMATE NEKA POSEBNA RAZMATRANjA?

Kada preuređujete svoju kuhinju, želite da ona bude prava za vas. Sada je vreme da razmislite o tome šta bi vam olakšalo život. Da li ste levoruki? Ako je tako, možda ćete želeti da konfigurišete svoju kuhinju drugačije nego što bi to uradio desnoruki kuvar. Da li vi ili član porodice koristite invalidska kolica? Ako jeste, možda biste želeli da pitate stručnjaka za načine da svoju kuhinju učinite pristupačnijom. Možete napraviti toliko modifikacija da bi vaša kuhinja radila bolje za vas.

photo source: home-designing

Povezane teme