Kuhinja predstavlja srce svakog modernog doma.
Međutim to nije oduvek bilo kako. Zapravo, u nekim stari vremenima domovi nisu imali predviđen poseban prostor za kuvanje i jelo, pri čemu se porodice nisu oslanjale na više od stola kraj vatre. Vremenom, s pojavom modernih uređaja poput frižidera i šporeta, svet je uvideo potrebu za prostorom koji će služiti za pripremu i čuvanje hrane, kao i za jelo.
Usled svega toga, dizajn kuhinje se razvijao na osnovu trenutnih trendova i potreba ljudi. Ono što je nekada bilo rustično i isključivo funkcionalno, danas predstvalja vitalni prostor za okupljanje porodice i uživanje u vrhunskim kulinarskim specijalitetima. Svakako i druge prostorije, poput kupatila su pretrpele promene uvođenje elemenata poput unutrašnjeg vodovoda, ali je kuhinja ta koja je doživela vidnu transformaciju.
Generalno gledano kuhinja ima najdužu listu inovacija u pogledu oblika, uređaja, strukturnih zahteva i svakako dizajna. Zainteresovan za praćenje ove jedinstvene evolucije, kreativni tim HomeAdvisor je nedavno "zaronio duboko u prošlost". Zahvaljujući njima pred vama je prikaz poslednjih 500 godina kuhinjskog prostora. Projekat prikazuje promene koje su se dešavale tokom 5 vekova na vrlo kretivan i slikovit način.
Projekat započinje sa prikazom kuhinje u Engleskoj 1520. godine. Potom se seli u Ameriku i prikazuje postepenu evoluciju kuhinje, dovodeći je do njenog današnjeg izgleda. Na prvom primeru iz 16. veka uočljivi su hladni kameni zidovi koji su uravnoteženi toplim multifunkcionalnim kaminom. Zemljane posude i kotao iznad vatre pokazuju prirodu kuvanja koja je bila prisutna u to vreme.
U 17. veku vidljivo je poboljšanje u pogledu prirodnog osvetljenja, skladištenja i prikaza sveća iznad stola. Uređeniji prostor oko vatre, sa velikim loncem od livenog gvožđa čine postupak kuvanja efikasnijim. Uređaj nazvan mehanička dizalica, koji uključuje automatski ražanj i niz ramenica i tegova skinuo je da kuvara zaduženje konstantne brige oko vatre i ručka.
Vek kasnije, dolazi još jedna nadogradnja u pogledu savršenije rasvete kao i podnih obloga u obliku pločica. Zajedno sa novim karakteristikama koje uključuju ognjište sa klatnom dizalicom, tu je i posuđe od livenog gvođža koje deluje vrlo elegantno i praktično. S početkom 19. veka očigleno je prisustno modernih vitrina koje se koriste za čuvanje hrane kao i velike količine dodatnog pribora za kuvanje. Druga inovacija je peć na drva ili ugalj koja zamenjuje tradicionalno ognjište. Keramika je i dalje najbolja opcija za odlaganje ali se sada nalazi unutar ormarića.
Sa nastupom 20. veka eksplozija električnih uređaja stupa na scenu. Tu su frižideri kao i šporet na gas za kuvanje. Moderni materijali koji oplemenjuju kuhinjski pult, podove i zidove olakšavaju kako pripremu hrane tako i čišćenje kuhinje. Prisutni su i brojni manji kuhinjski aparati poput tostera i aparata za kafu.
Ž.J.
Izvor: Dornob