Najbolji setovi noževa za vaše kuhinje

Dobar set noževa znači da ste spremni za sve u kuhinji. Ali koji su najbolji kuhinjski noževi za vas?

Bez obzira da li ste pobednik emisije MasterChef ili samo želite da poslužite večeru porodici i prijateljima, našli smo najbolje setove kuhinjskih noževa koji odgovaraju velikom broju budžeta. Svaki od ovih noževa je testiran na suštinske kuhinjske zadatke: seckanje luka, rezanje paradajza, rezanje hleba i seckanje tvrdog povrća.

Ovaj tester panel je uključivao šefa kuhinje, profesionalnog ugostitelja, stilistu hrane i virtuoznu domaćicu za čitav niz perspektiva.

Panel je takođe testirao svaki nož bez poznavanja maloprodajne cene kako bi se uklonila pristrasnost što je više moguće. Komplet noževa se obično sastoji od višenamenskog šef ili santoku noža, manjeg noža i noža za hleb.

Takođe, možete dobiti mali nazubljeni nož za filete, ali treba da izaberete set na osnovu onoga što najčešće radite u kuhinji.

Pametni kuvari bi mogli kupiti vrhunski set sa samo dva izuzetna noža koje će koristiti sve vreme, a zatim kupiti jeftinije noževe za pečenje i hleb, na primer, da bi završili.

Nabavite dobre kuhinjske makaze tako da ne dođete u iskušenje da koristite svoje prelepe nove noževe za otvaranje plastične ambalaže.

Ako ste u nedoumici, donesite odluku tako što ćete odabrati santoku, jer je to nož koji ćete najčešće koristiti. Pravi profesionalni kuvarski tj. santoku noževi imaju blagu krivulju za kretanje rezanja, a santoku je dobar za usitnjavanje velikog povrća.

Profesionalci preporučuju da se u nožu traže tri stvari: oštrina i robusnost, koliko lako hrana dolazi iz oštrice i kako vam nož leži u ruci.

Neki noževi su “bolji” od drugih zbog kvaliteta čelika, ali na kraju je “pravi” nož onaj koji vam odgovara.

Ako živite u užurbanom domaćinstvu, pokušajte sa noževima od nerđajućeg čelika u zapadnom stilu koji su teži, imaju izdržljiviji ugao noža od 22° i obično podlogu za lakše držanje.

Ali ako ste spremni da se brinete o svojim noževima, onda potražite oštrije japanske oštrice od karbon čelika sa uglom od oko 16°. Koje god noževe kupujete, ne stavljajte ih u mašinu za sudove, nikada! Perite ih isključivo ručno.  Sečiva će u mašini za pranje sudova postati tupa zbog soli.

N.V.T.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Kuhinja

Povezane teme