Mali podsetnik na sve ono što jedan kuhinjski prostor čini lepim i funkcionalnim

Više slika

Više slika

Dizajn funkcionalne i lepe kuhinje zahteva pažljivo planiranje i obraćanje pažnje čak i na one najsitnije detalje...

Kuhinja je mesto u kome svakodnevno provodimo dosta vremena, i to ne samo za pripremu ukusnih obroka. Ovaj deo doma je prevalio dug put od strogo funkcionalnog kutka do udobnog mesta za uživanje u hrani i druženju sa porodicom i prijateljima, ali to ne znači da se stvari ne mogu još više unaprediti. Savršen dizajn kuhinje znači kombinaciju lepog stila, praktičnosti i funkcionalnosti. A mi vas danas podsećamo kako sve to možete postići u svom domu:

  • Procenite svoje potrebe: Pre nego što počnete da dizajnirate svoju kuhinju, razmislite o tome kako ćete koristiti prostor. Uzmite u obzir svoje navike u kuvanju, potrebe za skladištenjem i broj ljudi koji će koristiti kuhinju.
  • Planirajte svoj raspored: Raspored vaše kuhinje je ključan za njenu funkcionalnost. Razmotrite radni trougao, koji povezuje frižider, šporet i sudoper. Rastojanje između ova tri elementa ne bi trebalo da bude ni predaleko ni preblizu.
  • Izaberite prave materijale: izaberite materijale koji nisu samo vizuelno privlačni, već su i izdržljivi i laki za održavanje. Na primer, granitne ploče su lepe i dugotrajne, dok su uređaji od nerđajućeg čelika funkcionalni i elegantni.

Moderna kuhinja sa drvenim elementima koji povećavaju udobnost i toplinuphoto: Lexi Ribar

  • Optimizirajte skladište: Maksimizirajte prostor za skladištenje tako što ćete instalirati ormare i fioke koji nude dovoljno prostora za vaše kuhinjske alate i sprave. Razmislite o korišćenju polica na izvlačenje ili ugrađenih organizatora da biste maksimalno iskoristili svoj prostor.
  • Dodajte osvetljenje: Pravilno osvetljenje je ključno za funkcionalnu kuhinju. Uverite se da imate dovoljno svetla za pripremu i kuvanje hrane. Razmislite o instaliranju osvetljenja ispod ormarića da biste osvetlili svoje radne ploče.

Uključite boju i teksturu: prave boje i teksture mogu dodati toplinu i karakter vašoj kuhinji. Razmislite o dodavanju pozadinskog ili akcentnog zida u smeloj boji ili uzorku da biste stvorili fokusnu tačku. Kada je u pitanju izbor najbolje boje za modernu kuhinju, postoji nekoliko opcija koje treba razmotriti. Evo nekoliko popularnih izbora:

  • Bela: Bela je klasičan i bezvremenski izbor boja koji se obično koristi u modernim kuhinjama. Stvara čistu i svetlu atmosferu i može učiniti da se mala kuhinja oseća prostranijom.
  • Siva: Siva je raznovrsna i sofisticirana boja koja modernoj kuhinji može dati elegantan i uglađen izgled. Dobro se slaže sa raznim drugim bojama i može se koristiti kao akcenat ili kao glavna boja.

Mala kuhinja sa drvenim elementima i crnom bojom kao akcentnom nijansomphoto: boq architekti

  • Crna: Crna je hrabar i dramatičan izbor koji može stvoriti osećaj drame i kontrasta u modernoj kuhinji. Često se koristi kao akcentna boja ili za kuhinjska ostrva ili ormare.
  • Mornarsko plava: Mornarsko plava je popularna boja za moderne kuhinje jer dodaje dubinu i bogatstvo prostoru. Dobro se slaže sa mesinganim ili zlatnim akcentima i može se koristiti na ormarićima, zidovima ili pozadinama.
  • Tople neutralne boje: Tople neutralne boje poput bež, žutosmeđe ili svetlo smeđe mogu stvoriti ugodnu i privlačnu atmosferu u modernoj kuhinji. Dobro se slažu sa prirodnim materijalima kao što su drvo ili kamen i mogu se koristiti na ormarićima, zidovima ili radnim pločama.

Na kraju krajeva, najbolja boja za modernu kuhinju zavisi od ličnih preferencija i ukupnog dizajna prostora. Uzmite u obzir faktore kao što su prirodno svetlo, veličina kuhinje i boje okolnih prostorija kada donosite odluku.

Dizajn moderne kuhinje sa LED osvetljenjemphoto: AJB design

Povezane teme

02.06.2024 Kuhinja

Elegantna bela kuhinja

Bela kuhinja je simbol čiste elegancije i bezvremenske lepote. Dizajnirati takav prostor zahteva pažljivo razmatranje boja, materijala i detalja kako bi se postigla harmonija i sof...

30.05.2024 Kuhinja

Dizajnirajte i organizujte kuhinju sa stilom

Ako se vaša kuhinja krije ispod gomile koječega (što vam i treba i ne treba), pretvorite je ponovo u mesto koje je nekad bila, tako što ćete svu tu gužvu lepo organizovati na poseb...

27.05.2024 Kuhinja

Pravilno kreiranje kuhinje u potkrovlju

Kuhinja smeštena u potkrovlju mora biti funkcionalna i gostoljubiva kopozicija, čak i onda kada je veoma mala.

24.05.2024 Kuhinja

Transformišite svoju kuhinju stilskim pločicama koje su i lepe i praktične

Sa širokim izborom materijala i šara, ove pločice dodaju teksturu, boju i vizuelni interes prostoru, čineći vašu kuhinju funkcionalnom i estetski privlačnom.

21.05.2024 Kuhinja

Šik kuhinje industrijskog dizajna

Šik industrijski dizajn kuhinje spaja sirove, ponekad previše krutu i hladnu estetiku industrijskih prostora sa sofisticiranim i stilizovanim elementima, stvarajući prostor koji je...

18.05.2024 Kuhinja

Zeleni kuhinjski ormarići: savršen način da oplemenite izgled svoje kuhinje

Zeleni kuhinjski ormarići nude harmoničan spoj održivosti i stila. Izrađeni od ekološki prihvatljivih materijala poput recikliranog drveta, bambusa ili drveta, ovi ormarići minimiz...

15.05.2024 Kuhinja

Kreativne kuhinje

Ukoliko ste možda ljubitelj knjiga, zašto recimo ne biste razmišljali u pravcu pravljenja kuhinje koja ujedno može da posluži i kao dodatni prostor da na kreativan način odložite v...

12.05.2024 Kuhinja

5 pravila za stvaranje lepe i elegantne kuhinje

Bez obzira da li renovirate svoju trenutnu kuhinju ili dizajnirate potpuno novu, evo pet pravila koja treba ispoštovati kako biste postigli šik i sofisticiran dizajn kuhinje.

09.05.2024 Kuhinja

Kuhinje vedrih boja

Bez obzira da li se odlučite za osvežavajuće žute tonove, smirujuće plave nijanse ili energične narandžaste akcente, kuhinja u vedrim bojama će sigurno postati omiljeno mesto za ok...

06.05.2024 Kuhinja

Male kuhinje koje su nas oduševile svojim praktičnim rasporedom i lepim dizajnom

Male kuhinje više nisu osuđene na to da budu ružne, nefunkcionalne ili skučene prostorije. Naprotiv, one mogu postati oaze stila, praktičnosti i udobnosti.

03.05.2024 Kuhinja

Odabir najboljih boja za malu kuhinju za poboljšanje prostora i stila

Eksperimentisanje sa različitim kombinacijama boja i završnim obradama može vam pomoći da pronađete savršenu paletu koja maksimizira prostor i stil u vašoj kuhinji.