Kako stvoriti udobnu kuhinju u rustično-industrijskom stilu?

Kuhinja u rustično-industrijskom stilu je mesto gde se staro susreće sa novim, tradicionalno sa modernim, a priroda sa ljudskom rukom...

Rustikalno industrijski stil je verovatno najživopisniji stil koji je kuhinja ikada videla. Znate već sve one trpezarije sa stolovima od istrošenog drveta ili starinskim lusterima na kojima su najupečatljivije sijalice. To je stil koji uzima samo najbolje kako iz ruralnog, tako i urbanog sveta, pa zato ne čudi što je već godinama unazad jako popularan.

Koristeći elemente poput drvenog nameštaja koji izgledaja sjajno u tradicionalnom dizajnu doma i metalnih završnih obrada koje su inače idealne za kuće sa modernim dizajnom, ovaj stil meša dva naizgled nespojiva uticaja. Upravo je to razlog zašto tako neočekivano dobro funkcioniše kako u malim tako i u velikim kuhinjskim prostorima.

Ukoliko ste i vi zainteresovani da u svoju kuhinju unesete malo rustikalno-industrijskog dizajna, evo nekoliko načina za to. Potražite najpre ove materijale: drvo, metal, kamen, staklo, ciglu i tekstil prirodnog izgleda (kao što su vuna, lan i koža). Kada odaberete te prirodne materijale, obratite pažnju i na detalje kao što su izloženi (otkriveni) šrafovi, žice, metalni okovi, obnovljeno ili oštećeno drvo koje zadržava teksturu zrna.

Kada su boje u pitanju, potrudite se dazadržite što više zemljanih tonova, ali slobodno eksperimetnišite i sa mešavinom tamnih i svetlih tonova, prirodnim i geometrijskim šarama i oštrim uglovima. Nemojte se plašiti mešanja i spajanja: zaštitni znak rustikalno-industrijskog stila je upravo mešavina različitih uticaja, materijala i tekstura, što znači da ne postoji samo jedan pravi način da se to uradi.

Stolica od drveta može doneti rustikalni izgled, dok metalni sto donosi industrijski šmek u kuhinju. Kada su postavljeni zajedno, stvaraju jedan kohezivan izgled. Pronađite komade koje volite - ovo bi uvek trebalo da bude pravilo za vaš dom, jer će novi dekor izgledati kao da je sastavljen sa lakoćom ako odražava ljude koji tamo žive.

Na kraju, nikad ne gubite iz vida da je u rustično-industrijskoj kuhinji funkcionalnost uvek važnija od estetike. Uverite se da imate dobar raspored u ovom delu doma, i da je celokupna postavka uređaja, kuhinjskog ostrva i radnih stanica savršeno praktična. Sve to je na listi prioriteta i dolazi pre nego počnete da razmišljate o završnim obradama i nijansama.

Čak i ako vaša kuhinja izgleda pomalo pretrpano ili je ispunjena komadima nameštaja koji tamo ne pripadaju u potpunosti, u lepoj rustikalno-industrijskoj kuhinji tako nešto „i dalje je u redu“, jer ni jedan a ni drugi stil u svojoj osnovi ne mare toliko za lepotu koliko za apsolutnu praktičnost.

Povezane teme