Kako da vaša kuhinja postane najmodernija na svetu?

Ormari bez okvira, horizontalne linije i nedostatak ukrasa su na vrhu liste onoga što definiše moderan stil kuhinje...

Možda vam je teško da razlikujete moderan od savremenog stila, bar kada je opremanje kuhinja u pitanju, i to je sasvim ok. Mnogi prostori zaista jesu istovremeno i moderni i savremeni, a ljudi često koriste te termine naizmenično. Ipak, postoje neke male razlike u izgledu i terminologiji.

Savremeno obično znači trenutak ili recimo trenutni dizajn. Moderno se pak odnosi na specifičan stil dizajna s početka do sredine 20. veka koji je raskinuo sa tradicionalnim stilom pre industrijske revolucije. Moderno može biti lukav izraz jer se ponekad koristi da opiše nešto što je suprotno od tradicionalnog, ali imajte u vidu da i to varira u zavisnosti od vremenskog perioda.

Kada razmišljamo o modernom dizajnu kuhinja, mislimo na ormare bez okvira, elegantne i jednostavne elemente, jake horizontalne linije i nedostatak ukrasa, uz prirodnu lepotu materijala koji sija. Primera radi, vrata sa ravnim panelom ili takozvani stil pločastih vrata je element koji automatski asocira na moderan dizajn kuhinje.

Isto tako, konstrukcija ormara bez okvira sa punim preklopom, što prosto znači da vrata prekrivaju kutiju ormarića, u direktnoj je vezi sa modernim stilom. Ovaj stil se najčešće koristi u modernim kuhinjama jer je elegantniji od ugradnih ormarića, koji se često povezuju sa tradicionalnijim dizajnom kuhinje, ormara i nameštaja. U pravom ormaru bez okvira uopšte nećete videti okvir za lice, a dobićete dosledan razmak između svih vrata i fioka, čak i između dva ormarića.

Elegantni i jednostavni elementi su takođe neizostavni deo modernih kuhinja, a mnogo puta će horizontalne linije ormara biti naglašene linijom ormarića koja prolazi celom dužinom fioka i vrata.

Možda nećete primetiti u početku, ali mnoge moderne kuhinje dele tendenciju ka horizontali: duge, široke linije, hrpe ormara sa fiokama poređane u nizu, radne ploče postavljene u dužinu da bi se naglasile linije fioka, itd.

Dok u savremenoj kuhinji možete videti šarene pločice ili više materijala sa specifičnom teksturom i bojom, u modernoj kuhinji nećete videti mnogo toga. To je zato što se ove kuhinje oslanjaju na lepotu prirodnih materijala. Ne znači da moderne kuhinje ne mogu imati malo ukrasa, ali kada imaju, dobijaju to od prirodnih karakteristika materijala.

Akcenti poput osvetljenja, stolova, stolica i barskih stolica takođe se moraju uzeti u obzir prilikom dizajniranja kuhinje. U modernoj kuhinji ovi elementi će ostati dosledni, a ne odstupati kao što biste, primera radi, videli u eklektičnoj kuhinji. Svetiljke ovde pokazuju jednostavne, čiste linije i nedostatak ukrasa. Dodajte takođe savršeni završni dodir elegantnim stolicama, otvorenim policama naslaganim nenametljivim posuđem, blistavim čajnikom ili aparatom za kafu i jednostavnim staklenim predmetima.

I da rezimiramo, ako volite čiste linije, jake oblike i minimalističku estetiku koja drži naglasak na arhitekturi, moderan stil bi mogao biti dobar izbor za vas. Moderne kuhinje naglašavaju formu i strukturu, a ne površinski ukras, drže se dalje od nereda, suvišnih ukrasa i teškog, tradicionalnog nameštaja a izbegavaju eksperimentalne oblike i trendove u širokom luku.

photo source: tmitalia.com

Povezane teme