Faktori koje treba uzeti u obzir pri dizajniranju elegantne kuhinje

Više slika

Više slika

Koji su to faktori zaslužni za dizajn elegantnog kuhinjskog prostora?

Kuhinja je često središte vašeg doma, tako da njen dizajn zahteva više razmišljanja od pukog odabira lepih boja i materijala. Ako ste ovih dana rešeni da se upustite u renoviranje ovog dela doma, došli ste na pravo mesto jer danas razmatramo osnovne faktore koji utiču na stvaranje lepog, udobnog a iznad svega elegantnog prostora za pripremu najukusnije hrane.

Odabir boje, materijala za vaše kuhinjske ormariće i radne površine kao i kupovina ostalih dodataka koji će vašoj kuhinji darovati impresivan izgled umnogome zavise od vašeg ličnog ukusa i postojećeg stila vašeg doma. Ali, postoje i neki drugi faktori koji od starta diktiraju sam proces dizajna, a to su budžet kojim raspolažete, raspored, pitanja praktičnosti i održavanja koja takođe ne smete zaboraviti. 

Ključni faktor za većinu ljudi kada je u pitanju dizajn kuhinje je budžet. Cena nove kuhinje može biti astronomska ako ne postavite računicu kako treba u samom startu projektovanja. Stručnjaci predlažu da uvek krenete sa odlukom o maksimalnom budžetu za projekat renoviranja a da odmah zatim na stranu stavite ključne elemente (podovi, ormarići i radne ploče). Tek nakon što izračunate kolika će biti cena svih ovih elemenata možete krenuti u odabir ostalih stvari koje planirate da uključite u dizajn kuhinje. Tako ćete izbeći sve "iznenadne" troškove i prekoračenje budžeta.

Kada dizajnirate novu kuhinju, razmislite šta planirate da radite u prostoru. Kuvanje možda jeste uobičajen odgovor, ali ovaj pojam nema isto značenje za sve ljude. Bez obzira na to kakvi su vaši planovi u pogledu upotrebe, sve kuhinje treba da budu dizajnirane u skladu sa teorijom trougla koja nalaže da svaka kuhinja treba da ima prirodan put između sudopere, ploče za kuvanje i frižidera, kao i dovoljno prostora između ovih elemenata kako bi se osigurala maksimalna efikasnost.

Danas domaćini širom sveta imaju mnogo izbora u pogledu materijala i stilova kuhinjskih ormara, pri čemu je drvo glavni materijal. Ali postoje i laminirani ili vinil obloženi ormari. Oni su izdržljivi i laki za čišćenje i još uvek mogu imati izgled prirodnog drveta. Konačna odluka o materijalu za ormare svodi se na lične preferencije, ali ormarići koji su izdržljivi, koji se lako održavaju i koji se lako čiste mogu trajati doživotno u vašoj kuhinji.

Praktičan dizajn kuhinje takođe pruža dovoljno prostora za odlaganje hrane, posuđa i malih aparata. Većina kuhinjskih ormara uključuje osnovni raspored ormarića i fioka iznad i ispod radne površine, ali možda će vam trebati više prostora za skladištenje nego što vam trenutni dizajn kuhinje pruža. Ostrvo ili šank u centru vaše kuhinje dodaje više prostora za rad i skladištenje, pa svakako razmotrite i tu opciju.

Kuhinjski podovi trpe veliku svakodnevnu torturu, tako da vaš izbor podnih obloga igra važnu ulogu u dizajnu vaše kuhinje. Uzmite u obzir čišćenje, izdržljivost, izgled i udobnost kada birate svoj podni materijal. Na primer, keramičke pločice su izdržljive i lako se čiste, a nude širok spektar opcija u pogledu boje i veličine. Ali ako planirate da provedete mnogo vremena stojeći pored šporeta i radne ploče, keramičke pločice nisu baš najudobniji izbor.

Podovi od linoleuma i vinila su najjeftinije opcije i dostupni su u širokom spektru boja i uzoraka, ali ovi materijali nisu toliko izdržljivi kao tvrda površina kao što je pločica. Drveni podovi su prirodni i topli i izgledaju dobro u skoro svakom prostoru, ali zahtevaju više održavanja i nege nego podovi ispunjeni pločicama. Istražite dobro sve ove opcije pre nego krenete u dizajn svoje elegantne kuhinje. Zapamtite - eleganciju u ovom delu doma diktira funkcionalnost!

I na kraju, dizajn vaše kuhinje treba da sadrži dovoljno prostora za udoban rad kako biste mogli da završite svoju normalnu rutinu. Dužina vaših radnih ploča zavisi od vaših potreba, ali bez obzira koliko dugačke vaše radne ploče treba da budu, materijal koji odaberete treba da bude izdržljiv i lak za čišćenje. Laminatne ploče ispunjavaju sve ove zahteve i dostupne su u raznim dezenima i bojama. Jeftinije su od kamena ili pločica, ali nisu tako izdržljive.

S druge strane, ploče od prirodnog kamena kao što su granit, škriljac i mermer nude lepotu i funkciju i trajaće doživotno u vašoj kuhinji, ali su skupe opcije. Keramičke pločice, međutim, nude trajnost prirodnog kamena po nižoj ceni. Stručnjaci kažu da se uvek trebate odlučiti za kvalitet, bar kada je ovaj faktor dizajna u pitanju, verujemo da i vi delite njihovo mišljenje.

Povezane teme

06.05.2024 Kuhinja

Male kuhinje koje su nas oduševile svojim praktičnim rasporedom i lepim dizajnom

Male kuhinje više nisu osuđene na to da budu ružne, nefunkcionalne ili skučene prostorije. Naprotiv, one mogu postati oaze stila, praktičnosti i udobnosti.

03.05.2024 Kuhinja

Odabir najboljih boja za malu kuhinju za poboljšanje prostora i stila

Eksperimentisanje sa različitim kombinacijama boja i završnim obradama može vam pomoći da pronađete savršenu paletu koja maksimizira prostor i stil u vašoj kuhinji.

30.04.2024 Kuhinja

10 proizvoda za organizaciju kuhinje za koje niste znali da su vam potrebni

Svaki od ovih inovativnih proizvoda nudi jedinstveno rešenje za uobičajene izazove organizacije kuhinje, omogućavajući vam da maksimalno iskoristite prostor, smanjite nered i pobol...

26.04.2024 Kuhinja

10 jednostavnih ideja za uređenje kuhinje u sezoni uskršnjih praznika

Sa nekoliko jednostavnih dodataka, možete pretvoriti svoju kuhinju u očaravajuću uskršnju zemlju čuda gde se porodica i prijatelji mogu okupiti da proslave.

24.04.2024 Kuhinja

Pravila dizajna kuhinje koja nikada ne bi trebalo da prekršite

Razumevanje ovih principa je prvi korak u izradi kuhinje koja nije samo praznik za oči, već i radost za korišćenje.

18.04.2024 Kuhinja

7 uverljivih razloga da ovog proleća obojite svoju kuhinju u narandžasto

Od povećanja energije do stimulisanja apetita, otkrijte brojne koristi dodavanja dodira narandžaste boje vašem kulinarskom prostoru.

15.04.2024 Kuhinja

Otkrijte zašto su male kuhinje tako privlačne i inspirativne

Sa savršeno odabranim bojama, funkcionalnim nameštajem i detaljima, ovi kompaktni prostori postaju mesta gde se rađaju nezaboravni trenuci kulinarske kreativnosti i topline porodič...

10.04.2024 Kuhinja

Za vašu inspiraciju: najlepše moderne kuhinje

Sa svojim jednostavnim dizajnom, inovativnom tehnologijom, fleksibilnim aranžmanima, stilskim završnim obradama i održivim praksama, moderna kuhinja redefiniše način na koji zamišl...

07.04.2024 Kuhinja

Bež boja: simbol tihog luksuza u kuhinjskom prostoru

I dok neki mogu smatrati bež boju sigurnim ili dosadnim izborom, njena svestranost i bezvremenska privlačnost čine je prvoklasnim izborom u svetu enterijera.

04.04.2024 Kuhinja

Mali trikovi za uređenje kuhinje u koje se kunu dizajneri

Dizajneri enterijera su majstori u stvaranju prostora koji istovremeno odražavaju stil i praktičnost. Njihovi mali trikovi za uređenje kuhinje postaju tajno oružje za svakog vlasni...

01.04.2024 Kuhinja

Saveti za stilizovanje i održavanje plutajućih polica u kuhinji

Za razliku od konvencionalnih ormarića koji mogu učiniti da se prostor oseća skučenim, plutajuće police donose osećaj otvorenosti, čineći kuhinju većom i privlačnijom.