Veliki stub je otežao uređenje ove kuhinje, pogledajte kakvo su rešenje pronašli dizajneri.
Veliki stub koji se nije mogao srušiti otežavao je uređenje ove kuhinje, otvorene prema trpezariji. Međutim, problem je postao prednost koja okruženju daje karakter i šarm.
Glavne karakteristike koje definišu uređenje ove kuhinje su originalnost i njeni snažni kontrasti. Dizajner enterijera Ana Negrete iz kompanije Burgundy Estudio odgovorna je za projekat. Kuhinja se nalazila u jednom od stanova za iznajmljivanje, a ona - koja je ujedno i kreativni direktor ove kompanije - lično ga je dizajnirala.
Pravougaoni pod, površine 28 m2, imao je središnji stub prekriven svežim i veselim štampanim papirom. Sada je to ključni komad koji deli prostor na dva dela: trpezariju i kuhinju koje su povezane. Za radne površine korišćeno je drvo. Tu je i zod od opeke što kuhinji daje snažan industrijski stil koji koegzistira sa dahom glamura zahvaljujući tapaciranim stolicama u boji senfa.
Sudopera i radna zona bili su smešteni ispred prozora. Drveni pult i zid od opeke daju toplinu okolini i podsećaju na estetiku njujorških potkrovlja u kojima preovladavaju oba materijala. Na trpezarijskom stolu, nalazi se vaza sa jabukama, iz Ikee.
Zona za kuvanje je bila instalirana levo od prozora. Prednja strana prekrivena pločicama i beli emajlirani zaštitini zid od prskanja proteže se do sudopera. Na ploči je postavljeno dekorativno zvono od nerđajućeg čelika koje je u skaldu sa pećnicama. Prednje strane kuhinjskog nameštaja bile su obučene u veseli tirkizni ton, koji prostoru daje osećaj radosti i svežine.
U kuhinju se ulazi kroz trpezariju. Sastoji se od stola i stolica različitih stilova i materijala: metal, drvo, mebl u boji senfa... Slike na zidu poboljšavaju vrlo prijatnu atmosferu.
Raspodela prostora bila je uslovljena prisustvom stuba koji je bio deo starog dimnjaka. Dimenzije stuba i nemogućnost njegovog uklanjanja motivisale su dizajnera enterijera da ga ukrasi kako bi postigao suprotan efekat. Dekorisan je tapetama i na jednoj od njegovih strana je napravljen bar za doručak. Delikatna pozadina sa biljnim motivima koji pokriva stub čini ga ključnim elementom koji privlači pažnju.
Stub nije jedini element koji služi za definisanje kuhinje i trpezarije. U tu svrhu je korišćen i pod, tako da su odabrani različiti materijali: pločice u kuhinji naglašavaju njen industrijski karakter, dok drveni pod u trpezariji pruža ugodnu toplinu.
M.L.
foto:micasarevista.com