Saveti za industrijski stil u domu

U poslednjih nekoliko godina mogućnost da se renoviraju i ožive stara skladišta, štale i industijski prostori preuzeo je svet dizajna i uređenja…

Od rustičnih „dodira“ do konstruktivnih elemenata i industrijski inspirisane rasvete, nema sumnje da su ovi detalji proizvedeni da ostanu. Apel da se vrati razdoblje dizajna koji je usmeren na proizvodnju, mehaniku i sirove neprerađene materijale je predivan način da vašem dobu date industrijski izgled.

Da biste mogli znati koji tip industrijskog detalja volite, prvo pogledajte da li zgrada ima istorijsku prošlost koja otkriva kreativne ideje. Izloženi zidovi od cigle, čelični stubovi i drvo su česti elementi koji su korišćeni u izgradnji skladišta i industrijskih zgrada. Prošetajte gradom i saznajte da li se negde izvodi rekonstrukcija starih zgrada.

U doba čelika i proizvodnje gvožđa u oblastima širom sveta, upotreba metala i industrijskih proizvoda bilo je istaknuto kroz vodovod i osvetljenje, kabine, kvake, krovne i noseće elemente. Danas,  kovano gvožđe upotrebljava se kao ukrasni i strukturalni industrijski element koji izgleda predivno u savremenom domu. Možete koristiti bakar, metal i nikl, kako biste u vaš dom uneli industrijski osećaj.

Lepota industrijskog stila u vašem domu dolazi do izražaja samo ako ste talentovani da kombinujete savremene sa starim arhitektonskim detaljima. Najlakši prostor za primenu industrijskih detalja je kuhinja. Današnji kuhinjski aparati su napravljeni od elegantnog nerđajućeg čelika sa elementima koji se slažu, a podsećaju na industrijsku eru.

Drugi način da uredite svoj dom tako da on odiše industrijskim dizajnom je da koristite umetnička dela. Smele grafike, murali ili nacrtani simboli na zidu će dati instant industrijski akcenat. Koristite ideje kao što su simboli, književni brojevi i slova ili apstraktno slikarstvo.

Kamini i zidovi se mogu urediti na industrijski način tako što ćete dodati sirove izložene materijale kao poslednji dodir, a ostatak vaše prostorije će ostati moderan i savremen.

Tokom poslednje decenije u enterijeru došlo je do povećanja proizvodnje industrijskog nameštaja. To se može videti u spavaćim i dnevnim sobama sa minimalnim detaljima i jednostavnim materijalima. Jednostavno kovano gvožđe za krevet može biti formalno ili neformalno u zavisnosti od posteljine koju izaberete, dok uparivanjem istog stila sa vašim osvetljenjem možete dobiti izgled industrijskog šika u vašoj sobi.

Industrijski dizajn nije samo za primenu u enterijeru vašeg doma, isto možete primeniti i napolju, poput industrijskog spoljašnjeg osvetljenja, odnosno velikih sijalica sa izloženim debelim kablovima.

Da li ste spremni da vašem domu dodate dodir istorije?

N.O.

Povezane teme

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.

30.05.2024 Ideje

Pretvorite stare diskove u originalne ramove za ogledala

Ako volite kreativne projekte i želite da dodate jedinstven pečat svom domu, pravljenje uradi sam ramova za ogledala od starih diskova je savršen način da izrazite svoju umetničku...

27.05.2024 Ideje

Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželeo da mu zauvek traje!