Saveti i ideje za opremanje doma u mediteranskom stilu

Kuće u mediteranskom stilu, tačnije one koje prate estetiku mediteranskih vila, nastale su pre više od sto godina...

Tokom burnih dvadesetih godina prošlog veka ljudi su bili opsednuti bogatstvom i razonodom, što je rezultiralo porastom primorskih letovališta širom sveta. Tako je i mešavina španske i italijanske arhitekture dobijala na ceni, a mediteranske kuće su postajale dominantne na lokacijama sa toplim vremenom poput Kalifornije i Floride.

Mediteranska kuća je san za nekoga ko ceni jednostavne, ali elegantne prostore. To je vanvremenska i suštinska kuća koja nije u trendu i koja neće zahtevati nikakvo posebno ažuriranje iz prostog razloga jer je čini toplo drvo, svetli zidovi i neprikosnovena udobnost koja u ovom slučaju zaista nema cenu!

I to ne važi samo za enterijer u mediteranskom stilu – eksterijer je takođe osmišljen tako da akcenat stavlja na crveni crep, ciglu i propratnu dekoraciju koja je često ofarbana u belo. Kameni detalji, rezbarena vrata i sirovo gvožđe, kao i istaknuti metalni elementi na prozorima, preko balkona i ulaznih vrata su druge uobičajene karakteristike.

Život na toploj lokaciji dolazi sa sopstvenim nizom dizajnerskih izazova, posebno za nekretninu u mediteranskom stilu. Kada je u pitanju uređenje kuće, najbolji je nenametljiv izgled i oslanjanje na princip simetrije da bi se prikazala sva lepota stila. Parovi sofa, parovi stolica, parovi svećnjaka... sve su ovo obavezni elementi koji mediteranskom stilu daju dušu.

Jedna dominantna boja u prostoru kao i odabir iste vrste poda u celoj kući mogu joj dati zaista jedinstven izgled. Pločice koje privlače pogled, kako iznutra tako i spolja, takođe mogu da unesu ličnost i još više karaktera u prostor. Unutrašnji lukovi, lučna stepeništa i vrata su takođe elementi koji u ovakvim domovima predstavljaju najvažnije žarišne tačke.

Uzimajući u obzir toplotu drveta koje je čest gost u mediteranskim kućama, ovaj stil imanja najbolje izgleda sa nameštajem od tamnog drveta i oraha, čudnim antikvitetima manjeg obima, neutralnim laganim tkaninama poput lana i strateškim sjajem boja, posebno kada on dolazi od pločica. Pored zagrevanja prostora drvetom i prirodnim materijalima, poput kamena i mermera sa geometrijskim šarama, preporučuje se minimalna količina boje i nameštaja. Oštra bela boja zidova i čiste linije nameštaja su sasvim dovoljan početak za sve one koji žele malo mediterana u svom domu.

photo source: homeadore

Povezane teme